Ελ Τσάπο: Ένοχος ο «βαρόνος των ναρκωτικών», αντιμέτωπος με την ισόβια κάθειρξη (pics)

Ο Ελ Τσάπο, ο περιβόητος βαρόνος της κόκας και αφεντικό του καρτέλ της Σιναλόα κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, με πιθανότερη ποινή να είναι αυτή των ισοβίων δεσμών.

Η δράση του Γκουζμάν ξεκίνησε πριν από αρκετές δεκαετίες, όταν κατάφερε να εξελιχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία των Μεξικανών εμπόρων ναρκωτικών, ενώ ως αποτέλεσμα της δράσης του, των συγκρούσεων με αστυνομικές αρχές και αντίπαλες συμμορίες, χιλιάδες άνθρωποι υπολογίζεται πως έπεσαν θύματα της εγκληματικής του δραστηριότητας.

Ο Ελ Τσάπο συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2016 μετά από έφοδο των ειδικών δυνάμεων του μεξικανικού στρατού σε κρησφύγετό του, ενώ ένα χρόνο αργότερα εκδόθηκε επίσημα από το μεξικανικό κράτος στις ΗΠΑ, καθώς εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του από τις Ομοσπονδιακές Αρχές των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί πως ο Ελ Τσάπο έχει στο ενεργητικό του ήδη δύο αποδράσεις μέσα από τα χέρια των μεξικανικών αρχών ασφαλείας, ενώ μετά την τελευταία του απόδραση στις 11 Ιουλίου 2015 από φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μεξικό, είχε ανακηρυχθεί ως ο νούμερο ένα φυγάς στην πλειοψηφία των κρατών ολόκληρης της αμερικάνικης ηπείρου.

Tέλος, επί σειρά ετών το όνομά του φιγουράριζε στην πρώτη εκατοντάδα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ελέω της αμύθητης περιουσίας που απέκτησε από τις παράνομες δραστηριότητές του.

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας δίκης

Τους τελευταίους μήνες της δίκης του η επικεφαλής εισαγγελέας Άντρεα Γκόλντμπαργκ χαρακτήρισε ως «ένα βουνό από αποδεικτικά στοιχεία» εναντίον του διαβόητου ηγέτη του καρτέλ Σιναλόα, τους ισχυρισμούς για δεκαετίες δολοφονιών, βασανιστηρίων, δωροδοκιών και διαφθοράς.Οι ιστορίες από τη δίκη κυμαίνονταν από τρομακτικές έως απολύτως περίεργες.

Ας δούμε μερικά από τα πιο εκπληκτικά πράγματα που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης.

Ζωντανή ταφή

Μεταξύ των πολλών βίαιων περιστατικών για τα οποία φέρεται να ευθύνεται ο Γκουζμάν είναι τρεις δολοφονίες που ένας πρώην σωματοφύλακας του, ο Ισαϊας Βαλντέζ Ρίος, δήλωσε ότι είδε τον Γκουζμάν να πραγματοποιεί.

Ο Βαλντέζ Ρίος δήλωσε στο δικαστήριο πως δύο φορές είδε τον Γκουζμάν να βασανίζει και να σκοτώνει μέλη ενός αντίπαλου καρτέλ.

Σε μια περίπτωση το 2006 είπε ότι έχει δώσει εντολή στους άντρες του να σκάψουν μια τρύπα για έναν άνδρα που κρατούσαν κρατούμενο πριν τον πυροβολήσουν. Το θύμα ρίχτηκε στο έδαφος ενώ ακόμα ανάσαινε και θάφτηκε ζωντανός.

Υποκλοπές

Πολλά sms μεταξύ του Γκουζμάν και της γυναίκας και μεταξύ εκείνου και της ερωμένης του διαβάστηκαν δυνατά στο δικαστήριο. Ο Κρίστιαν Ροντρίγκεζ, πρώην τεχνολόγος για το καρτέλ, κατέθεσε ότι ο Γκουζμάν του είχε δώσει εντολή να εγκαταστήσει τον εντοπισμό spyware στα τηλέφωνα των γυναικών.

Ο Ροντρίγκεζ δήλωσε ότι ο Γκουζμάν συχνά ενεργοποιούσε τα μικρόφωνα των τηλεφώνων των γυναικών του, για να «δει τι θα έλεγαν γι 'αυτόν». Ήταν αυτή η τεχνολογία που επέτρεψε στους εισαγγελείς να διαβάσουν πολλά από τα γραπτά μηνύματα του Γκουζμάν τελικά.

Πηγή: gazzetta.gr

Rate this item
(0 votes)
© 2018 Web Artistic All Rights Reserved. Designed By Web Artistic