May 20, 2019

Να τα κυνηγάτε τα όνειρα σας..να κάνετε αυτό που θέλετε στη ζωή σας, να μην αφήνετε την "ελληνιδα μάνα" να σας αποπροσανατολίσει με τους συναισθηματικούς εκβιασμούς τύπου "αν παρατήσεις τις σπουδές σου για να γίνεις διακοσμητρια θα πεθάνω!!! Μα τι είναι αυτό το διακοσμητρια ;; Ας παντρευτείς να διακοσμήσεις το σπίτι σου...αχ θα με πεθάνεις εσύ.."

Ναι..εντάξει ξέφυγα λίγο από το θέμα, είπα το πόνο μου κι εγώ..(πείτε μου κι εσείς το δικό σας, δεν έχω πρόβλημα..)

Στο θέμα μας λοιπόν..που όπως γράφω και ως επικεφαλίδα, είναι το Λοφτ..

Ω ναι..λοοοοφφτττ το λατρεμένο!!! 

Και ας το πάρουμε από την αρχή...εντελώς αρχή όμως...πως κ που ξεκίνησαν τα λοφτς..

Ψαρεύοντας λοιπόν από το διαδίκτυο διαβάζουμε τα εξής: "Loft Apartment γενικά ορίζεται ως ένας μεγάλος, ανοιχτός χώρος, συνήθως χωρίς εσωτερικούς τοίχους (εκτός από το μπάνιο!) και μέχρι πρόσφατα, συνήθως σε εμπορικά ή βιομηχανικά κτίρια που έχουν μετατραπεί σε οικιστικά διαμερίσματα.

Εκτός από την ευρύ ανοιχτή αίσθηση, τα Loft Apartments χαρακτηρίζονται επίσης από ψηλά ταβάνια, τις εκτεθειμένες σωληνώσεις, τους σωλήνες του εξαερισμού και τις κολώνες, με δάπεδα από ξύλο ή σκυρόδεμα, καθώς και μεγάλα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή."

Τα αυθεντικά λοφτς Loft Apartments έγιναν μέσα σε κτίρια που κάποτε χρησιμοποιήθηκαν για κάτι άλλο. 

Το ξεκίνημα έγινε τη δεκαετία του 60 και 70 στα περίχωρα της Νέας Υόρκης σε περιοχή που υπήρχαν βιοτεχνίες και ελαφρά βιομηχανια..

Εγκαταλελειμένα κτίρια από πρώην εμπορικά, μικρές βιοτεχνίες ή αποθήκες, ακόμη και γραφεία εταιρειών που μετακόμισαν... κυρίως  σε περιοχές όπως Μπρούκλιν Σόχο Μανχάταν...θεωρήθηκαν εξαιρετικές ευκαιρίες από κάποιους που αναζητούσαν ένα καλλιτεχνικό στούντιο ή να στήσουν μια μικρή δουλειά κι αργότερα να κατοικήσουν...κρατώντας τους ενιαίους χώρους, και τις κολονες, τους τοίχους από τούβλο..κλπ

Με τα χρόνια πολλοί μεσίτες καθώς κ αρχιτεκτονικά γραφεία είδαν την ευκαιρία που τους δινόταν να δημιουργήσουν κατοικίες και να πουλήσουν..

Έτσι λοιπόν κάτι που ξεκίνησε σε υποβαθμισμένες αρχικά περιοχες, σαν φτηνή κατοικία, έγινε το απόλυτο όνειρο, ανεβάζοντας στα ύψη την αξία των ακινήτων καθώς και την αναβάθμιση περιοχών, που θεωρούνταν περιθωριακές..

Η μόδα αυτή βέβαια βρήκε μεγάλη απήχηση κ στην Ευρώπη, κυρίως σε περιοχές γύρω από το Λονδίνο, και σύντομα εκεί όπου πριν υπήρχαν ερείπια από παλιές αποθήκες ξεφύτρωναν μικρές επιχειρησεις, καταστήματα και φυσικά κατοικίες Λοφτ, που γίνονταν ανάρπαστες από εργένηδες κυρίως, που είχαν και το χρήμα να επενδύσουν στην ανακαίνιση ενός τεράστιου χώρου..

Προσωπικά από τότε που αγάπησα τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, το Λοφτ ήταν η λατρεία μου.. το έχω τόσο δουλέψει στη σκέψη μου που ξέρω ακριβώς πώς θα ήταν...λιτό κ μινιμαλ ενιαίο χώρο, με παράθυρα από το πάτωμα ως το ταβάνι σε όλους τους χώρους..χρώματα γήινα, μοναστηριακό τραπέζι και αταίριαστες καρέκλες, ανάκλιντρο καπιτονέ και χαλιά σε διαφορετικά σχέδια, τοίχο από τούβλα, σωλήνες εξαερισμού να φαίνονται..κρυφό φωτισμό κ λάμπες δαπέδου..τοίχο από υαλότουβλα να χωρίζει το κυρίως χώρο από τη κρεβατοκάμαρα.. ώστε το φως να μπαίνει ανεμπόδιστα άφθονο...μην δω πουθενά κουρτίνα/κουρτινάκια ή στόρια...ούτε τραπεζομάντηλα κ πετσετάκια πλεκτά, ο απόλυτος εφιάλτης μου, μια και ως καλή κόρη μιας προκομένης μανούλας, έχω στη..προίκα μου σεμεδάκια και κεντητά...

Ω ναι

..ξέρω ακριβώς πώς το θέλω...βιβλία πάνω στα τραπέζια..όχι βιβλιοθήκη απαραίτητα..πάντα το σκέφτομαι αυτό κ ποτέ δεν το αποφασίζω..ίσως κάποιοι πίνακες σκίτσα..καθρέπτη δαπέδου..μπάνιο και πατώματα από πατητη τσιμεντοκονία και ξύλο.. και ένα καλό ηχοσύστημα να ακούγεται καθαρά η μουσική.. 

Αυτα είναι λοιπόν τα λοφτς σε γενικές γραμμές...και όχι αυτό που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια πολύ λάθος..να βαφτίζουν Λοφτ όποιο ρετιρέ κάποιου κροίσου είναι ενιαίος κ μοντέρνος χώρος...

Μόνο που αυτά τα δήθεν Λοφτ, χτίστηκαν κ ετοιμάστηκαν από την αρχή για κατοικίες...κι είναι απλά μια δηθενιά ασχετοσύνης και νεοπλουτισμού, καθώς το αυθεντικό λοφτ είναι αυτό που ανακαινίσθηκε και λειτούργησε ως κατοικία, ενώ ήταν κάτι άλλο πριν...

Rate this item
(1 Vote)
© 2018 Web Artistic All Rights Reserved. Designed By Web Artistic