Γιατί τα γυμναστήρια αναρρίχησης είναι η νέα τάση του μέλλοντος

Η αναρρίχηση είναι συνδυασμένη στο μυαλό των περισσοτέρων με την φύση, όμως σιγά σιγά αρχίζουν και λειτουργούν διάφορα στούντιο αναρρίχησης σε κλειστούς χώρους στην Ελλάδα, γυμνάζοντας το σώμα αλλά και το μυαλό των αθλούμενων.

Ο κ. Κώστας Βουβονίκος, προπονητής αναρρίχησης στο εξειδικευμένο μοναδικό ειδικό γυμναστήριο αναρρίχησης της Θεσσαλονίκης, επεξηγεί ότι το σώμα γυμνάζεται αλλά  δεν είναι το μόνο: «Γυμνάζεις και το μυαλό σου, είναι πολύ εγκεφαλικό άθλημα. Για να μπορέσεις να κάνεις και να σκαρφαλώσεις τις διαδρομές, πρέπει πρώτα να σκεφτείς τον πιο εύκολο τρόπο, οπότε χρειάζεται και συγκέντρωση πέρα από τον συντονισμό των κινήσεων  και την ισορροπία του σώματος ».

Στην Ελλάδα η αναρρίχηση σε εσωτερικούς χώρους ξεκίνησε πριν από κάποιες δεκαετίες από προσωπικά στούντιο ιδιωτών και σταδιακά υπήρξε η ανάπτυξη , διάδοση και δημιουργία επαγγελματικών χώρων.

Ο κ. Βουβονίκος επεξηγεί ότι: «Για κάποιον που ασχολείται και βγαίνει έξω στην φύση αυτό το βλέπει σαν προπόνηση δουλεύοντας τις κινήσεις του για να τις εφαρμόζει έξω, όμως υπάρχουν και κάποιοι που μένουν καθαρά στην εσωτερική αναρρίχηση  στο στούντιο. Όμως για όλους  πάντα υπάρχει η πρόκληση να βγεις στην φύση για να το δοκιμάσεις σε πιο πραγματικές συνθήκες».

Παρατηρεί ότι στην Ελλάδα σταδιακά άρχισε να γίνετε πιο δημοφιλείς και ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων που θα γίνουν το 2020 και όπου η αναρρίχηση θα είναι ενσωματωμένη ως Ολυμπιακό άθλημα.

Υπάρχουν όλες οι ηλικίες  στους ανθρώπους που προτιμούν την αναρρίχηση . Τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν από την ηλικία των τεσσάρων. Στο γυμναστήριο αναρρίχησης  όπου εργάζεται παρατηρεί ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των ανθρώπων  που είναι ενεργά μέλη είναι γύρω στα τριάντα και όπως επεξηγεί  οφείλεται  στην στροφή και τάση που επικρατεί για  την φύση, για λόγους εκγύμνασης αλλά και επειδή είναι και μια έμφυτη ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η κα. Ράνια Φυτιλή, φοιτήτρια και επικεφαλής ομάδας κατάβασης φαραγγιών (canyoning), έμμεσα γνώρισε την αναρρίχηση μέσα από διάφορους φίλους της και την προτιμάει γιατί όπως δηλώνει: « Είναι πολύ διαφορετικό από όλα τα άλλα είδη άθλησης γιατί δουλεύεις πάρα πολύ και το μυαλό σου. Δεν είναι ότι θα πας σε ένα γυμναστήριο και θα κάνεις μια άσκηση με συγκεκριμένες επαναλήψεις και βάρη. Δουλεύεις με το βάρος του δικού σου σώματος και συνδυάζεις γυμναστική για όλο σου το σώμα».

Μια άλλη νεαρή εργαζόμενη η κα. Νατάσσα Ευαγγελοπούλου προτιμάει και αυτή την αναρρίχηση γιατί όπως αναφέρει: «Είναι ένας πάρα πολύ ωραίος τρόπος να ξεφύγει κανείς από την καθημερινότητα του. Εμένα με βοηθάει πάρα πολύ μετά την δουλειά για να ξεσκάσω, το βρίσκω πάρα πολύ δημιουργικό».

Παρέες δημιουργούνται μέσα σε αυτό το πρωτότυπο γυμναστήριο που εξειδικεύεται στην γυμναστική μέσα από την αναρρίχηση και υπάρχει διάθεση για  την εκγύμναση του σώματος αλλά και του μυαλού και αν και ο Δήμος δεν έχει πάρει ακόμη ενεργό ρόλο για την διάδοση αυτού του εναλλακτικού τρόπου εκγύμνασης, όσο περνάνε τα χρόνια αρχίζει και διαδίδεται όλο και πιο πολύ με διάφορους τρόπους  και διάφορα μέσα. Μέσω από διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, είτε από στόμα σε στόμα, το σίγουρο είναι ότι το  θετικό αντίκτυπο που έχει στις ζωές όλων όσων ασχολούνται με την αναρρίχηση την κάνει  να είναι ένας εναλλακτικός τρόπος εκγύμνασης που ήρθε για να μείνει.

Rate this item
(1 Vote)
© 2018 Web Artistic All Rights Reserved. Designed By Web Artistic