Just Wait...

Gossip News

Γιγάντιων διαστάσεων γλυπτά εμπνευσμένα από τη φύση φτιαγμένα με τουβλάκια Lego φιλοξενούνται στο Virginia Living Museum, στο Νιούπορτ Νιουζ, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Ο καλλιτέχνης και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Σον Κένι σχεδίασε τα 16 γλυπτά, στα οποία περιλαμβάνονται ένα κολιμπρί που πετάει πάνω από ένα λουλούδι τρομπέτα, μία οικογένεια ελαφιών – σύνθεση από 84.000 τουβλάκια, μία τεράστια χελώνα, μία λιβελούλα ύψους 2,1 μέτρων, ένα παγόνι και πολλά άλλα.

sadlgasgd2

Η έκθεση «Η Φύση Συνδέει: Τέχνη και Τουβλάκια Lego» (Nature Connects: Art with LEGO® Bricks) αποτελεί συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Αϊόβα και είναι πρωτίστως μία εκπαιδευτική πλατφόρμα και δευτερευόντως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως δήλωσε ο Σον Κένι στην ιστοσελίδα του.

seotihju;io1

«Ακριβώς όπως συνδέονται τα κομμάτια LEGO, τα πάντα στη φύση είναι συνδεδεμένα σε μια λεπτή ισορροπία. Τα έντομα και τα φυτά έχουν σημαντικούς δεσμούς. Διαφορετικά είδη ζώων έχουν ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ τους. Τα ζώα έχουν δεσμούς με τις οικογένειές τους, όπως ακριβώς έχουμε εμείς. Και φυσικά, οι άνθρωποι έχουν μια σχέση με τη φύση. Είτε κόβετε ένα δέντρο μπονσάι, είτε φυτεύετε έναν κήπο ή οτιδήποτε άλλο: είστε μέρος της φύσης» ανέφερε ο δημιουργός των γλυπτών.

seotihju;io2

Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα όσοι επισκεφθούν την έκθεση «Nature Connects» και εκτιμήσουν τόσο τη φύση όσο και τα γλυπτά ως κάτι όμορφο να εμπνευστούν και επιστρέφοντας στο σπίτι να δημιουργήσουν κάτι υπέροχο για τον εαυτό τους, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

seotihju;io3

Η έκθεση με τα εντυπωσιακά γλυπτά εγκαινιάστηκε στις 22 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 26 Νοεμβρίου. Το Virginia Living Museum είναι ένα υπαίθριο Μουσείο που βρίσκεται στο Νιούπορτ Νιουζ και φιλοξενεί ζωντανά εκθέματα, ενδημικά είδη της Βιρτζίνια. Το Μουσείο περιλαμβάνει ένα ενυδρείο, επιστημονικό κέντρο, ένα ειδικό τμήμα με διάφορα είδη πτηνών, βοτανικό κήπο και πλανητάριο.

sadlgasgd

Read more...

Η WIND τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο στην κατηγορία «Mystery Calls - Large Call Centers» σε αναγνώριση των εξαιρετικών υπηρεσιών που προσφέρει μέσω της υπηρεσίας τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, στον ετήσιο διαγωνισμό Teleperformance Greece CRM Grand Prix Customer Service Awards για το 2016.

Ο ετήσιος θεσμός του CRM Grand Prix έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα από την Teleperformance Greece, μέλος του πολυεθνικού ομίλου της Teleperformance της μεγαλύτερης εταιρίας στην παροχή «Omnichannel Customer Experience Management» στον κόσμο, με σκοπό την ανάδειξη και επιβράβευση των καλύτερων Contact Centers κάθε χώρας. Στην Ελλάδα ο διαγωνισμός διεξήχθη για δέκατη όγδοη συνεχή χρονιά.

Στo πλαίσιο του διαγωνισμού, πραγματοποιήθηκαν «Μυστικές κλήσεις» (Mystery Calls) και «Μυστικά E-mails» (Mystery e-mails) σε κάθε διαγωνιζόμενο Κέντρο Εξυπηρέτησης πελατών, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης.

4rltkm2
Η Μαργαρίτα Γεροντοπούλου, Customer Experience Senior Manger μαζί με τον Δημήτρη Ρούσσο, Fixed Line & NGA Operations Senior Manager και μέλη της ομάδας Εξυπηρέτησης της WIND παραλαμβάνουν το χρυσό βραβείο

Το Κέντρο Εξυπηρέτησης της WIND διακρίθηκε με συνολικό σκορ που σχεδόν αγγίζει το 90% μεταξύ 10 Τηλεφωνικών Κέντρων με περισσότερους από 50 εργαζόμενους. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο όχι μόνο μεταξύ των Κέντρων του κλάδου των τηλεπικοινωνιών (industry’s benchmark 71,05%) αλλά και συνολικά των μεγάλων Τηλεφωνικών Κέντρων της χώρας (country’s benchmark 79,16%).

Το βραβείο εκ μέρους της WIND παρέλαβε η Μαργαρίτα Γεροντοπούλου Customer Experience Senior Manager η οποία αναφέρθηκε : «Αυτή η διάκριση μας τιμά ιδιαίτερα και αποτελεί ανταμοιβή για όλους τους ανθρώπων μας που με πάθος και αφοσίωση δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό για να προσφέρουν εξαιρετική εμπειρία εξυπηρέτησης και να προσφέρουμε αξία σε όλα τα επίπεδα στους Πελάτες μας».

Το χρυσό βραβείο που απέσπασε η WIND στο διαγωνισμό της Teleperformance αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της στρατηγικής της εταιρείας για άριστη εξυπηρέτηση σε συνεχή βάση και δέσμευση στην ικανοποίηση των προσδοκιών απέναντι στους Πελάτες της.

Read more...

Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, κατά τη διάρκεια της πρωινής τους βάρδιας στα Σεκάνια την Παρασκευή 21 Ιουλίου, έγιναν μάρτυρες ενός μοναδικού θεάματος. Ανακάλυψαν την πρώτη φωλιά καρέτα καρέτα που εκκολάφθηκε για τη φετινή σεζόν. Δύο μικροσκοπικά ίχνη χελώνας βρέθηκαν στην άμμο που οδηγούσαν στην θάλασσα. Όπως έκαναν γνωστό, τις επόμενες μέρες και άλλοι νεοσσοί εκκολάφθηκαν από την ίδια φωλιά, σηματοδοτώντας επίσημα την περίοδο εκκόλαψης για φέτος.

efsth7gc

Πρόκειται για τους πρώτους νεοσσούς τόσο της Ζακύνθου, όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε κάθε νεοσσό ώστε να φτάσει στη θάλασσα καθώς μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια θα καταφέρει να φτάσει στην ενηλικίωση. Τα χελωνάκια, όντας φωτοτακτικά ακολουθούν το πιο δυνατό φως, επομένως τα φώτα στο πίσω μέρος της παραλίας τα αποπροσανατολίζουν με αποτέλεσμα να μην φτάνουν ποτέ στη θάλασσα.

w9gcnbyq

Για αυτό το λόγο οι εθελοντές της οργάνωσης, τοποθετούν λίγες μέρες πριν από την πιθανή ημερομηνία εκκόλαψης ειδικά σκίαστρα γύρω από τις φωλιές.

Όπως τονίζει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, «σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της ημέρας δείτε χελωνάκια να εκκολάπτονται, μπορείτε να τα βοηθήσετε μετακινώντας την ζεστή άμμο από μπροστά τους και σκιάζοντας τα. Είναι πολύ σημαντικό να μην τα βρέξετε, καθώς η επαφή με το νερό τα κάνει να νομίζουν ότι βρίσκονται μέσα στη θάλασσα. Επίσης, μην επιχειρήσετε να τα σηκώσετε ή να τα ακουμπήσετε αφού η πορεία από τη φωλιά μέχρι τη θάλασσα είναι πολύ σημαντική για τους νεοσσούς καθώς δυναμώνει τα πτερύγιά τους ώστε να καταφέρουν να κολυμπήσουν».

(Φωτογραφίες: www.facebook.com/archelonzakynthos)

Read more...

Με σύνθημα «Τώρα έχεις επιλογή», το yoda.gr, είναι το πρώτο κατάστημα πώλησης καταναλωτικών προϊόντων που δίνει την επιλογή χρήσης χάρτινης σακούλας για τη μεταφορά των προϊόντων του.

Προωθώντας στην πράξη το πλέον σημαντικό ζήτημα της μείωσης κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών, το yoda.gr προχώρησε στην παρότρυνση των καταναλωτών του να κάνουν χρήση της χάρτινης σακούλας, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, σε συνέχεια της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας, για την οποία πρόσφατα το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, σε συνεργασία με αλυσίδες φυσικών καταστημάτων έχουν πραγματοποιήσει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών.

gxue8590

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Οδηγία σημειώνει την ανάγκη λήψης μέτρων από τα  κράτη μέλη, τα οποία υποχρεούνται να  εξασφαλίσουν ότι το ετήσιο κατά κεφαλήν επίπεδο κατανάλωσης δεν θα υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς το αργότερο μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς αντίστοιχα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, θα πρέπει η κατανάλωσή τους στην Ελλάδα να μειωθεί κατά 80% ως το 2019 και 90% ως το 2025.

Η πρωτοβουλία «Τώρα έχεις επιλογή» , αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό μέτρο, κίνητρο για τον περιορισμό της χρήσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς προϊόντων, δεδομένης της συσσώρευσης των απορριμμάτων συσκευασιών και της ανάγκης υλοποίησης δράσεων για τη διατήρηση ενός καθαρού περιβάλλοντος.

ydr2kdq4

Είναι μια πρώτη περιβαλλοντική προσπάθεια, στην οποία το yoda.gr καλεί τους καταναλωτές του να συμμετέχουν, προσφέροντας ταυτόχρονα μια αγοραστική εμπειρία, στην οποία ο καταναλωτής απολαμβάνει άριστη εξυπηρέτηση και άμεση παράδοση την ώρα και την ημέρα που επιλέγει.

Το yoda.gr, αποτελεί ένα αμιγώς online supermarket, χωρίς την ύπαρξη φυσικού καταστήματος,  ξεκινώντας επίσημα τη λειτουργία του από τον Νοέμβριο 2016 και στοχεύοντας στην διεύρυνση του συνόλου της αγοράς του online λιανεμπορίου στην Ελλάδα. Πλέον έχει καταφέρει να παρουσιάζει διψήφιο αριθμό ανάπτυξης πωλήσεων ανά μήνα, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς του, στοιχείο το οποίο δείχνει την εμπιστοσύνη και την προτίμηση του καταναλωτή.

Read more...

Σε αυλές, κήπους ή ταράτσες, το καλοκαίρι στην πόλη γίνεται πιο ενδιαφέρον και απολαυστικό. Αυτή τη φορά κυκλοφορήσαμε στον αγαπημένο Πειραιά και εντοπίσαμε πέντε όμορφα μέρη για να πιούμε, να φάμε και κυρίως να δροσιστούμε.

Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς

Με καλοκαιρινή διάθεση, ωραία ατμόσφαιρα, εξωτικά cocktails και ενδιαφέρουσες γευστικές προτάσεις, τα συγκεκριμένα στέκια μας δίνουν λόγους για να βγούμε από το σπίτι ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες.

Che

che

Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις του Πειραιά, το Che μας καλωσορίζει στον τροπικό κήπο του, σε ένα όμορφο νεοκλασικό της οδού Καραίσκου, για να μας προσφέρει μια αυθεντική λατινοαμερικάνικη εμπειρία. Κάτω από την τεράστια τοιχογραφία της Φρίντα Κάλο, απολαμβάνουμε καφέ, πρωινό, εξωτικά πιάτα από τον σεφ Δημήτρη Φέτση (tacos, enchiladas, chimichanga, πικάνια με περουβιανές πατάτες, μυλοκόπι ψημένο μέσα σε μπανανόφυλλο κ.ά.) και δροσιστικά cocktails με ρούμι και τεκίλα.

Πληροφορίες

Kαραϊσκου 151, τηλ: 210 4296660, fb page: Che Cocina y Barra Sudamericana

Mary Pickford

mary

Οι ομάδες του Baba au Rum και του Βαρούλκου ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στην ταράτσα του Βαρούλκο Seasise, με την υπογραφή του Θάνου Πουρναρούς στα cocktails και τον Λευτέρη Λαζάρου και Γιάννη Παρίκο στις θαλασσινές γεύσεις που τα συνοδεύουν. To νέο bar concept έχει το όνομα και τη λάμψη της Mary Pickford, της μυθικής χολιγουντιανής σταρ που μεσουράνησε την εποχή του βωβού κινηματογράφου, του τσάρλεστον και των υπερατλαντικών ταξιδιών. Σήμα κατατεθέν του το ομώνυμο κοκτέιλ, γεννημένο στην κοσμοπολίτικη Κούβα του ’30- ένας φόρος τιμής στην ιδιαίτερη ομορφιά της.

Πληροφορίες

Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο, τηλ. 2104123308, fb page: Mary Pickford Bar

Belle Amie

belle_amie

All day επιλογή για καφέ, φαγητό και cocktails σε ένα από τα πιο ιστορικά στέκια του Πειραιά. Πίσω από τη Μαρίνα Ζέας/ Πασαλιμάνι, εκεί όπου κάποτε τραγουδούσε ο σερ-Μπιθί (κατά κόσμον Γρηγόρης Μπιθικώτσης), το νεοκλασικό κτήριο των αρχών του περασμένου αιώνα ανακαινίστηκε πλήρως και δημιουργήθηκε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, άξιο της ιστορίας του χώρου όπου φιλοξενείται. Οι προτάσεις του σεφ Χρήστου Τζιέρα κινούνται στα μονοπάτια της fusion μεσογειακής κουζίνας για μεσημέρι και βράδυ, ενώ ο κατάλογος διαθέτει πιάτα ημέρας, brunch και finger food. Ο ελληνικός καφές του συνοδεύεται ιδανικά με λουκουμάκι, αμυγδαλωτό ή υποβρύχιο.

Πληροφορίες

Αγγέλου Μεταξά 11, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, τηλ. 210 4175740, belleamie.gr, fb page: Belle-Amie

Read more...

Η Amita Motion, έμπρακτα και με συνέπεια υποστηρίζει και επενδύει κάθε χρόνο στη νέα γενιά, στόχος της είναι να εμπνεύσει και να παροτρύνει τους νέους να ανακαλύψουν τη Θετική Ενέργεια που κρύβουν μέσα τους, ανοίγοντάς τους δρόμους προκειμένου να βιώσουν το μαγικό κόσμο της μουσικής και της δημιουργικότητας.

Η σύνδεση της Amita Motion με τη μουσική μόνο τυχαία δεν είναι, αφού εδώ και 12 χρόνια, μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες φέρνει τους νέους όλο και πιο κοντά στη μουσική και τους δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουν καινούργιους κόσμους και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Φέτος ο αγαπημένος χυμός των νέων, με σύνθημα «Είμαστε Θετική Ενέργεια», υλοποιεί τον πιο δημιουργικό μουσικό διαγωνισμό, τον Amita Motion Back 2 Bands μέσα από τον οποίο θα προκύψει το επόμενο Boy Band της Ελλάδας!

reo;he2

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού έχει ολοκληρωθεί και στην επόμενη φάση διακρίθηκαν οι The Players και οι The StarBoys έχοντας στο πλευρό τους σε ρόλο scouter, την Έλενα Παπαρίζου με τους Kings για την Universal Music και την Ελένη Φουρέιρα με τους Playmen για την Panik Records αντίστοιχα. Και τα δύο συγκροτήματα θα ζήσουν την πιο θετική εμπειρία της live μουσικής με ένα on stage performance στον μεγαλύτερο μουσικό θεσμό της χώρας, την Ημέρα Θετικής Ενέργειας Amita Motion 2017.

reo;he3

Μέσα από μια σειρά επιλεγμένων ενεργειών σε λιγότερο από 2 μήνες, θα αναδειχθεί το νικητήριο συγκρότημα του διαγωνισμού Amita Motion Back 2 Band, το νέο Boy Band της Ελλάδας που θα κερδίσει ένα ετήσιο δισκογραφικό συμβόλαιο από την εταιρεία του καλλιτέχνη που το εκπροσωπεί.

Μπείτε κι εσείς τώρα στο thetikienergeia.gr και στην επίσημη σελίδα της Amita Motion στο Facebook για να ενημερώνεστε καθημερινά για την πορεία του πιο θετικού διαγωνισμού καθώς και για να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τα δύο Boy Bands.

ΑΜITA MOTION. ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

#back2bands #amitamotion #eimastethetikienergeia #toxeis

Μπείτε στην πιο Θετική Παρέα:

facebook amitamotion

twitter @amitamotion

instagram

amitamotion

snapchat

amita_motion

youtube AmitaMotionOfficial

thetikienergeia.gr/Back2Bands

Read more...

Το φαγητό είναι σημαντική υπόθεση και σίγουρα στην Μύκονο οι επιλογές είναι πολλές. Ποιες όμως από αυτές «αξίζουν τα λεφτά τους», διατηρούν τον πήχη ψηλά χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα και παραμένουν αναλλοίωτα αυθεντικές;

Γράφει η Νάντια Μασσαχού

Ακολουθούν δώδεκα αγαπημένα μας εστιατόρια, εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους με κοινά χαρακτηριστικά την ισχυρή προσωπικότητα, το νόστιμο φαγητό και την value for money φιλοσοφία.

Ιταλική κουζίνα

Catari

catari

Μια ναπολιτάνικη νότα στην Χώρα της Μυκόνου και παράλληλα ένα από τα αγαπημένα μας ιταλικά εστιατόρια. Το Catari μπροστά από την παραλία της Αγίας Άννας τραβάει τα βλέμματα των περαστικών με το χαρακτηριστικό του κίτρινο χρώμα και τον τεράστιο φοίνικα της εντυπωσιακής του αυλής να πρωταγωνιστούν. Όταν περάσεις την πόρτα του, η ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα θα σε συνεπάρει, έως ότου καταφθάσει στο τραπέζι σου κάποια συγκλονιστική pasta ή μια αυθεντική ιταλική πίτσα να τραβήξει εξ’ολοκλήρου την προσοχή σου. Στα must try το επικό τιραμισού.

catari2

Πληροφορίες

Αγία Άννα, Χώρα, Μύκονος, τηλ. 2289078571, www.catari.gr

facebook: CatariRistoranteItalianoMykonos

Mediterraneo

mediteraneo1

Από το 1998 ο Simone Gianassi με το εστιατόριό του, Mediterraneo, έχει κατορθώσει να μυήσει τους επισκέπτες του νησιού στην ιταλική γαστρονομική κουλτούρα. Βρίσκεται στη Λάκκα, διακρίνεται από την αύρα μιας ιταλικής τρατορία, ενώ στην κουζίνα του ο Ιταλός chef κάνει θαύματα. Ανεπανάληπτη ναπολιτάνικη πίτσα, χειροποίητα νιόκι, ζουμερή bistecca fiorentina αποτελούν ένα μικρό δείγμα όσων θα σας κάνουν φανατικούς του.

Πληροφορίες

Χώρα, Μύκονος, τηλ. 6942208485, facebook: mykonosmediterraneo

Κυκλαδίτικη κουζίνα

Bakalo

BAKALO

Ένα παλιό μπακάλικο «βούτηξε» στο σήμερα κι έφερε στο νησί ένα από τα πιο όμορφα και παρεΐστικα εστιατόρια, το Bakalo. Βρίσκεται στην περιοχή της Λάκκας, και εδραίωσε τη φιλοσοφία του να απολαμβάνεις και να μοιράζεσαι με την παρέα σου τα μεζεδάκια και τα πιάτα του καταλόγου.

bakalo2_

Οι προτάσεις του θα σας ταξιδέψουν σε κυκλαδίτικες γεύσεις, επιμελημένες από τον ταλαντούχο σεφ, Γιάννη Γαβαλά. Ο σεφ του, Γιάννης Γαβαλάς, έχει λάβει τις καλύτερες κριτικές, αφού έχει καταφέρει να δημιουργεί με έναν υπέροχο και γευστικό τρόπο παραδοσιακές ελληνικές συνταγές δοσμένες μέσα από μια σύγχρονη οπτική. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα το ψητό καλαμάρι γεμιστό με σπανακόρυζο και βινεγκρέτ από ταραμά, και το μαγιάτικο στη σχάρα με ταμπουλέ λαχανικών και μυρωδικά. Για το τέλος μην παραλείψετε κάποια από τα επιδόρπια, που φέρνουν στην μνήμη παλιές εποχές.

Πληροφορίες

Λάκκα, Χώρα, Μύκονος, τηλ. 2289078121, bakalo.gr

facebook: BakaloEatery

Nesaea

NESAEA

Η παραδοσιακή νησιωτική κουζίνα μετατρέπεται σε δημιουργική  γαστρονομική εμπειρία στo Nesaea και βρίσκεται στην παραλία Αγίας Άννας στον Καλαφάτη, στο σημείο που παραδοσιακά βρίσκαμε το εστιατόριο Ανεπλώρα.  Το όνομα του εστιατορίου είναι εμπνευσμένο από τη Νηρηίδα - προστάτιδα των ελληνικών νησιών, η κουζίνα αποτελεί ύπνο στη κυκλαδίτικη γαστρονομία, ενώ η θέα στην παραλία και το απέραντο γαλάζιο θα σας συναρπάσει.

nesaea_2_

Η ομάδα του γνωστού και επιτυχημένου Nice n' Easy βρίσκεται στο τιμόνι αυτού του project που έχει λάβει τις καλύτερες κριτικές, κυρίως γιατί προσέδωσε στο γαστρονομικό χάρτη του νησιού κάτι όχι απλά δεν έχει κορεστεί, αλλά σπανίζει: δημιουργική κυκλαδίτικη κουζίνα που ξεφεύγει από το παραδοσιακό χωρίς να το αποποιείται. Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί πως ο executive chef Χρήστος Αθανασιάδης εμπνευσμένος από τοπικά προϊόντα αλλά και παραδοσιακές συνταγές των ελληνικών νησιών κατάφερε να συνθέσει έναν κατάλογο που προκαλεί θαυμασμό από τον σεβασμό στην κουλτούρα και παράλληλα τους επιτυχημένους νεωτερισμούς.

Πληροφορίες

Παραλία Αγίας Άννας, Καλαφάτη, Μύκονος, τηλ. 2289072130, facebook: NesaeaMykonos

Ελληνική Παραδοσιακή κουζίνα

Το Μαερειό

maereio

Ένα μοντέρνο μαερειό, που τραβάει τα βλέμματα όσων αναζητούν κάτι γραφικό που αποπνέει ελληνικότητα. Εδώ και μια δεκαετία αποτελεί σταθερή αξία σε ότι αφορά το επιτυχημένο πάντρεμα της παράδοσης με την σύγχρονη οπτική και μπαίνει απευθείας στην καρδιά όποιου το επισκέπτεται με τη γραφική εικόνα και τη ζεστή του ατμόσφαιρα καθώς και τις σπιτικές γεύσεις.

Ο Ισίδωρος και ο Δημήτρης, οι ιδιοκτήτες του δηλαδή, όλα αυτά τα χρόνια μοιάζουν να κάνουν κάτι που άλλοι δεν καταφέρνουν ποτέ. Να λειτουργούν μια επιχείρηση τιμώντας την απλότητα και την ανόθευτη φιλοξενία. Τι τρώμε στο Μαερειό; Οπωσδήποτε τους θρυλικούς κεφτέδες της Ασημίνας, μυκονιάτικο λουκάνικο, πατάτες «μαερειό» (χοντροκομμένες ψήνονται αρχικά στο φούρνο, μετά τηγανίζονται στην φλούδα τους) αλλά και κάποιο από τα πιο δημιουργικά πιάτα που έχουν προστεθεί στον κατάλογο.

maereio2

Πληροφορίες

Καλογερά 16, Χώρα, Μύκονος, τηλ. 2289028825, facebook: maereio

Λευτέρης

LEFTERIS

Στην παραλία του Ορνού, οι λάτρεις του καλού κρέατος δίνουν ραντεβού στον expert του ψησίματος, Λευτέρη. Η ταβέρνα λειτουργεί από το 1994 και αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση. Όσοι το «ψάχνουν» γνωρίζουν καλά πως εδώ θα απολαύσετε το καλύτερο και νοστιμότερο κοντοσούβλι του νησιού, ενώ από το μενού θα σε κεντρίσουν το ενδιαφέρον και όλα τα άλλα ψητά. Από πέρυσι στον κατάλογο προστέθηκαν και μαγειρευτά που αξίζει να δοκιμάσεις.

Πληροφορίες

Ορνός, Μύκονος, τηλ. 2289027185, grillhouse-lefteris.com

facebook: LefterisGrillhouseMykonos

Read more...

Ολοκληρώθηκε  με πανηγυρικό τρόπο και πυροτεχνήματα το φεστιβάλ Cosmopolis 2017 που φιλοξενήθηκε στην Χερσόνησο της Παναγίας για 4 ημέρες.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν χορευτικές αποστολές από Πορτογαλία, Μεξικό, Αίγυπτο, Περού, Κροατία, Βουλγαρία, Αρμενία και από την Ελλάδα με την Ήπειρο όπου παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και γεύσεις ενώ δόθηκαν συναυλίες στο κάστρο, έγιναν προβολές ταινιών και παράλληλα πραγματοποιήθηκε το Παιδοcosmopolis για τα παιδιά.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή καθώς το φεστιβάλ παρακολούθησε και πλήθος ξένων τουριστών βοηθώντας την τοπική οικονομία.

Δείτε τις φωτογραφίες

231353231394231354231404231411231379231366231374231388231352231350231336231343

Read more...

«Έκοβα χορτάρια στο χωράφι μου και ξαφνικά ίσκιωσε ο τόπος. Τρόμαξα. Ένα τεράστιο πουλί έκατσε δίπλα μου. Έκανε μερικά βήματα… έσκυψε το κεφάλι του και άρχισε να βγάζει αφρούς από το στόμα. Ίσως αν ήξερα που να πάρω ένα τηλέφωνο… να το σώζαμε».

Του ανταποκριτή μας από το agriniopress.gr στο Αγρίνιο

Λόγια του Ηλία Ντάλα από το Χρυσοβέργι που δεν ήξερε πως στην περιοχή μας υπάρχει αποικία γυπών. Βλέπετε τότε που τα παιδιά έπρεπε να ενημερώνονται για τον φυσικό κόσμο και το περιβάλλον που ζούσαν, δεν το φρόντισε κανείς.

Και να σκεφτεί κανείς πως από το προαύλιο του δημοτικού σχολείου Χρυσοβεργίου, άνετα θα μπορούσε να ύπαρξη μια υποτυπώδη θέση παρατηρήσεις αυτών των πουλιών τα οποία κατά τους μήνες Νοέμβριο έως και Απρίλιο κάνουν βόλτες σχεδόν πάνω από το σχολείο.

Τα παραπάνω περιγράφονται σε ανάρτηση του κ. Ακρίδα, κατοίκου της περιοχής, που το τελευταίο διάστημα έχει συλλέξει σημαντικό αριθμό από γύπες που έχουν πεθάνει δηλητηριασμένοι στην περιοχή του Χρυσοβεργίου Αιτωλικού. Οι φωτογραφίες του Ηλία Ντάλα είναι χαρακτηριστικές και αποτυπώνουν τον αργό θάνατο ενός ακόμη σπάνιου όρνεου στην περιοχή, που πλέον κινδυνεύουν με αφανισμό, αφού φέτος έχουν καταγραφεί πάνω από δέκα τέτοιες περιπτώσεις.

gipas4gipas3gipas2gipas1

Περισσότερες ειδήσεις για το Αγρίνιο στο agriniopress.gr

Read more...

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας ενάντια στα πλαστικά μίας χρήσης, το πλοίο-σύμβολο της Greenpeace, Rainbow Warrior III, έδεσε σήμερα στο λιμάνι του Ηρακλείου προσκαλώντας τους πολίτες, επισκέπτες και τουρίστες για δωρεάν ξενάγηση στο πλοίο, το οποίο έχει λάβει μέρος σε πλείστες εκστρατείες για την προστασία του πλανήτη.

Έκθεση φωτογραφίας, δραστηριότητες και ενημέρωση για το πλαστικό για μικρούς και μεγάλους πραγματοποιούνται στο κατάστρωμα του πλοίου, το οποίο από χθες μέχρι τις 31 Ιουλίου, πραγματοποιεί περιοδεία στα ελληνικά νησιά για να ενημερώσει σχετικά με τον «πόλεμο» που έχει ξεκινήσει η Greenpeace κατά του πλαστικού μπουκαλιού, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο θαλάσσιο οικοσύστημα ρυπαίνοντας τις θάλασσες με περιβαλλοντικές επιπτώσεις που κοστίζουν τόσο στον άνθρωπο όσο και στο ίδιο το περιβάλλον. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της οργάνωσης, τα περισσότερα από τα 2.000.000.000 περίπου πλαστικά μπουκάλια που αγοράζουμε τον χρόνο για να ξεδιψάσουμε, καταλήγουν στις θάλασσες.

vsrigr1

Σήμερα και αύριο, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ανέβουν τις σκάλες του πλοίου αποδεχόμενοι το κάλεσμα των μελών του πληρώματος και της οργάνωσης: «Έλα με την οικογένεια και τους φίλους σου να γνωρίσεις το Rainbow Warrior και να μάθεις γιατί και πώς μπορείς να μειώσεις το πλαστικό που χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου. Αλλάζοντας τις συνήθειές μας με απλές και εύκολες κινήσεις, φροντίζουμε ώστε η κληρονομιά που θα αφήσουμε πίσω μας να μην είναι τα σκουπίδια μας… Σε περιμένουμε… Φόρεσε άνετα, δροσερά ρούχα και καπέλο, πάρε ένα παγούρι με νερό και μην ξεχάσεις τη φωτογραφική σου μηχανή…».

Σήμερα το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Απόλλωνας Φιλιππής πραγματοποίησε επίσκεψη στο πλοίο, όπου συναντήθηκε με τον πλοίαρχο Πήτερ Χένρυ Ουίλκοξ, και μεταξύ άλλων κουβέντιασαν για τις εναλλακτικές μορφές καυσίμων των πλοίων και των σκαφών και το κατά πόσο αυτές συμβάλλουν στην μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace, «περίπου 4,8 - 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς. Στη Μεσόγειο συγκεκριμένα, πλαστικά υπολείμματα έχουν βρεθεί στο στομάχι ψαριών, πουλιών, χελωνών και φαλαινών. Χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο πλαστικό απ' ότι χρειαζόμαστε. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ. Η ανακύκλωση δεν είναι επαρκής λύση. Παράγουμε όλο και περισσότερα πλαστικά μίας χρήσης - και μόνο στις ελληνικές θάλασσες το ποσοστό των πλαστικών απορριμμάτων φτάνει ακόμα και το 95%».

vsrigr3

Όλα είναι ζήτημα συνήθειας υποστηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση, τονίζοντας πως «ένα σημαντικό μέρος της λύσης είναι να αλλάξουμε κάποιες από τις καθημερινές συνήθειές μας και να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού μίας χρήσης. Υπάρχουν 3 εύκολοι τρόποι που θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο πρόβλημα: Αντί για πλαστικές σακούλες, πάρε τη δική σου επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα για ψώνια. Ξεδίψασε αποφεύγοντας πλαστικά μπουκάλια και καλαμάκια. Την επόμενη φορά που θες να πάρεις καφέ ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα για έξω, πάρε μαζί σου ένα ποτήρι πολλαπλών χρήσεων».

Με την ευκαιρία της άφιξης του πλοίου στο Ηράκλειο, εθελοντές υποστηρικτές της Greenpeace δημιούργησαν ένα τεράστιο πλαστικό ψηφιδωτό, το οποίο απεικονίζει τα δελφίνια της Κνωσσού, χρησιμοποιώντας 10.000 πλαστικά ποτήρια μις χρήσης.

Read more...

Το Ίδρυμα Agnelli στην Ιταλία έχει μετατρέψει την ιστορική έδρα του στο Τορίνο σε ένα προηγμένο κτίριο γραφείων του Internet of Things (IoT), το οποίο καταδεικνύει με ποιους τρόπους η ψηφιοποίηση μετατρέπει τους συμβατικούς χώρους εργασίας στους έξυπνους χώρους εργασίας του μέλλοντος. Το νέο γραφείο έκτασης 3.000 m2  χώρων συνεργασίας άνοιξε στα μέσα Ιουνίου.

Το έργο υλοποίησε την ιδέα των αρχιτεκτόνων του γραφείου Carlo Ratti Associati για τον εμβληματικό χώρο του Ιδρύματος Agnelli: τη δημιουργία βέλτιστων συνθηκών εργασίας στο κτίριο σε πραγματικό χρόνο μέσω του γεω-εντοπισμού των ατόμων που κινούνται μέσα στο συγκρότημα. Αυτό σημαίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση των συστημάτων του κτιρίου καθώς και μεγαλύτερη άνεση για τους ανθρώπους από την άποψη της θέρμανσης, της ψύξης, της σκίασης, του φωτισμού, της πρόσβασης και της διαθεσιμότητας του χώρου.

vbmnb

«Οι έξυπνες συσκευές παράγουν τεράστια ποσά δεδομένων κάθε μέρα, κάθε ώρα και κάθε δευτερόλεπτο. Με τα σωστά ψηφιακά εργαλεία είναι δυνατή η αξιοποίηση των δεδομένων και η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον όπως ποτέ άλλοτε. Η ιδέα του γραφείου Carlo Ratti Associati για το Ίδρυμα Agnelli είναι η ιδανική ιδέα για εμάς», λέει ο Federico Golla, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ιταλίας.

Εκατοντάδες αισθητήρες ελέγχουν όλα τα είδη δεδομένων των κτιρίων, συμπεριλαμβανομένης της θέσης όσων βρίσκονται μέσα στα κτήρια αυτά, χωρίς όμως να τους ταυτοποιούν. Οι αισθητήρες ελέγχουν συνεχώς τις θερμοκρασίες, τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα και τη διαθεσιμότητα των αιθουσών συνεδριάσεων. Έχει εγκατασταθεί  ένα σύστημα εσωτερικού εντοπισμού τριών αξόνων που βασίζεται σε smartphones και εξατομικευμένες ετικέτες. Ανιχνεύει και επικοινωνεί την παρουσία όσων βρίσκονται στο χώρο και εντοπίζει δεδομένα, ενεργοποιώντας αυτόματα την κατάλληλη αντίδραση των εγκαταστάσεων του κτηρίου.

Το σύστημα εσωτερικής τοποθέτησης ενσωματώνεται στο Desigo CC, το σύστημα διαχείρισης κτηρίων της Siemens που παρακολουθεί το κλίμα, το φωτισμό, τον έλεγχο πρόσβασης, το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και τους συναγερμούς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κράτηση αίθουσας συνεδριάσεων. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να προσαρμοστούν σε πραγματικό χρόνο ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Το εύχρηστο σύστημα έχει ένα interface σε στυλ παιχνιδιού και διατίθεται μέσω μιας εφαρμογής για τα άτομα που βρίσκονται στο κτίριο. Η εφαρμογή επιτρέπει στους ενοίκους να έχουν πρόσβαση στο κτίριο, να αλληλεπιδρούν με τους συναδέλφους τους και να κλείνουν αίθουσες συνεδριάσεων, καθώς και να εξατομικεύουν τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις που προτιμούν.

Read more...

Ο Κήπος των ήχων στο Μέγαρο γίνεται και «τόπος εικόνων»! Τριάντα επτά έργα 26 διεθνώς αναγνωρισμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών σε 85 σημεία του Κήπου κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη, προσκαλώντας τον να τα ανακαλύψει μέσα από την Έκθεση σύγχρονης τέχνης «Ο Κήπος βλέπει» που φιλοξενείται στους χώρους του από τις 6 Ιουλίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Την επιμέλεια της Έκθεσης έχει η Άννα Καφέτση, Διευθύντρια του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Είναι η πρώτη φορά που ο Κήπος υποδέχεται μια διεθνή διοργάνωση σύγχρονης τέχνης με εγκαταστάσεις, γλυπτά, κείμενα-γλυπτά, βιντεοεγκαταστάσεις και ηχητικά έργα, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει μελλοντικά έναν θεσμό-ορόσημο για την καλοκαιρινή πολιτιστική ζωή της πόλης.

Ο τίτλος της Έκθεσης (τίτλος ενός από τα Τρία Ποιήματα με σημαία ευκαιρίας του Οδυσσέα Ελύτη) γίνεται αφορμή για την όαση του Κήπου να συνδεθεί με τον δημόσιο χώρο και την πόλη, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω του μυστικού διαλόγου των έργων με τις μνήμες της Αθήνας, με ανθρώπινες σχέσεις και ιστορίες –ενίοτε και προσωπικές.

ggd
Maaria Wirkkala │Μάαρια Βιρκάλα The Seventh Room [Το έβδομο δωμάτιο], 1987 Εγκατάσταση: ξύλο, διάφανο φιλμ, ημιδιάφανο φιλμ, φως Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας © H. Ruuskanen
Ο Κήπος μετατρέπεται σε ένα νέο ερμηνευτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι δημιουργίες των καλλιτεχνών διαμορφώνουν ένα αφήγημα για τον έρωτα, τη ζωή και τον θάνατο, για την ανθρώπινη ύπαρξη. Τα έργα συνομιλούν με το φυσικό περιβάλλον και αλληλεπιδρούν συνεχώς με το καταλυτικό φως της ημέρας ή της νύχτας: «Η άγρα φωτός, ευρεία μεταφορά και συνδετικός ιστός των έργων, βρίσκεται πάντα στο κέντρο της Έκθεσης, ορατή ή μαντευτή. Αναζήτηση ηλιακή και σεληνόφωτη» (Α.Κ.).

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να αναζητήσει τα εκθέματα μέσα στις φυλλωσιές και στους θάμνους του Κήπου αλλά και στο εσωτερικό της λεγόμενης Υπηρεσιακής Αυλής του Μεγάρου και να περιηγηθεί ανάμεσά τους, ζώντας μια ξεχωριστή αισθητηριακή και καλλιτεχνική εμπειρία. Έτσι, όπως σημειώνει η  Άννα Καφέτση, «ο Κήπος […] γίνεται ένας τόπος εικόνων. Η καθεμιά τους, μέσα από τις αναρίθμητες οπτικές της, μας καλεί να υπερβούμε το όριο, να βιώσουμε τον περίπατο ή τις στοχαστικές στιγμές στον Κήπο ως συνεχή περάσματα από το πραγματικό στο φανταστικό».

Ο Κήπος όχι μόνο μας φιλοξενεί αλλά και μας βλέπει.

Συμμετέχουν 26 διεθνώς αναγνωρισμένοι αλλά και νεότεροι καλλιτέχνες:
Zbyněk Baladrán, Matthew Barney, Ναταλί Γιαξή, Jorge Galindo & Santiago Sierra, Douglas Gordon, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Amar Kanwar, William Kentridge, Φάνος Κυριάκου, Ανδρέας Λόλης, Τζένη Μαρκέτου, Κώστας Μπασάνος, Shirin Neshat, Tim Noble και Sue Webster, Ελένη Πανουκλιά, Νίκος Παπαδόπουλος, Ρένα Παπασπύρου, Ράνια Μπέλλου, Pipilotti Rist, Δανάη Στράτου, Μαρία Τζανάκου, Μαρία Τσάγκαρη, Nari Ward, Maaria Wirkkala

Επιμέλεια: Άννα Καφέτση

Λειτουργία

Διάρκεια │ 6 Ιουλίου–17 Σεπτεμβρίου 2017

Ώρες│12:00-00:00 (καθημερινά)

Χώροι │ Κήπος & Υπηρεσιακή Αυλή ΜΜΑ

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες

www.megaron.gr

210 72 82 333

Επίσης

https://www.facebook.com/megaron.gr

http://www.pinterest.com/megaronathens/

https://twitter.com/MegaronAthens

Read more...

Η μπύρα είναι, χωρίς αμφιβολία, μια απόλαυση παντός καιρού. Αν όμως μία εποχή της ταιριάζει περισσότερο, είναι αυτή που διανύουμε. Τι καλύτερο για μια ζεστή καλοκαιρινή βραδιά από μια παγωμένη μπύρα παρέα με νόστιμα μεζεδάκια; Ειδικά αν τα απολαμβάνεις σε έναν ωραίο κήπο με δροσούλα.

Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς

Από το κέντρο μέχρι τη Γλυφάδα και το Νέο Ηράκλειο, βγαίνουμε για καλοκαιρινή μπυρότσαρκα στην Αθήνα και ξεχωρίζουμε αγαπημένα στέκια που μας προσκαλούν να απολαύσουμε μπύρες απ' όλον τον κόσμο σε καταπράσινο και δροσερό περιβάλλον.

Pentagram

pantagram

Ο κήπος της μπυραρίας Pentagram είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας δροσερά στέκια στην πλατεία του Νέου Ηρακλείου, απέναντι ακριβώς από τη στάση του ΗΣΑΠ. Εκτός από μια μεγάλη γκάμα, με περισσότερες από 70 ετικέτες σε εμφιαλωμένες και draught μπύρες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Τσεχία και άλλες χώρες του κόσμου, διαθέτει και ενημερωμένο κατάλογο με γευστικές προτάσεις που συνοδεύουν ιδανικά τη μπύρα της επιλογής σας. Μεζέδες, λουκάνικα, ποικιλίες, κότσι, burgers θα σας βάλουν σε πειρασμό.

Πληροφορίες
Πρασίνου Λόφου 5, Πλατεία Νέου Ηρακλείου, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 215 5405339, fb page: Pentagram Beer House & Live Music

Tar

tar

Στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό του Μεσοπολέμου στα Άνω Πατήσια και διαθέτει έναν από τους ωραιότερους κήπους στην περιοχή. Στο Tar μπορεί κανείς να δοκιμάσει αρκετές μπύρες σε βαρέλι και περισσότερες από 50 ετικέτες μπύρας. Θα τις συνοδεύσετε με λουκάνικα πολλών ειδών, σνίτσελ κι άλλες γερμανικές σπεσιαλιτέ, ενώ στον κατάλογο θα βρείτε και κάποια λατινοαμερικάνικα πιάτα.

Πληροφορίες
Λεωφ. Ηρακλείου 34, Άνω Πατήσια, fb page: TAR Beer Restaurant

BeerGarden Ritterburg

ritterburg

Το πρώτο αυθεντικό, γερμανικό εστιατόριο-beer bar που άνοιξε τις πόρτες του στο ελληνικό κοινό ακούει στο όνομα BeerGarden Ritterburg, λειτουργεί από το 1974 και βρίσκεται στην Καισαριανή. Στον δροσερό κήπο του θα απολαύσετε πιάτα από την παραδοσιακή, νοτιογερμανική κουζίνα, τα οποία συνοδεύονται από επιλεγμένες, γερμανικές μπύρες.

Πληροφορίες

2ας Μαΐου 12, Καισαριανή, τηλ. 210 7222235, www.ritterburg.grfb page: Beer Garden Ritterburg

Read more...

Ως ένας από τους πιο ιδιοσυγκρασιακούς δημιουργούς του ελληνικού σινεμά, ο σκηνοθέτης, παραγωγός και ηθοποιός Βασίλης Γεωργιάδης άφησε ανεξίτηλα χαραγμένο το αποτύπωμά του στο σελιλόιντ της χώρας μας.

Οραματιστής και πάντοτε ιδεολόγος, ο Γεωργιάδης θέλησε να εναρμονίσει την κινηματογραφία της πατρίδας του με τα νέα ρεύματα και τις τάσεις που ξεπηδούσαν στην Ευρώπη, κάνοντας ένα σαφώς «ευρωπαϊκότερο» και σίγουρα πιο εξωστρεφή κινηματογράφο.

Η δική του ιστορία στην 7η τέχνη της Ελλάδας είναι μια πορεία εν πολλοίς μοναχική, προσωπική και συνήθως μακριά από εξαρτήσεις κεφαλαίων. Ο Γεωργιάδης επέλεξε να παραμείνει αυτόνομος για να κάνει το σινεμά που ονειρευόταν, μιας και τα μεγάλα στούντιο ήθελαν πάντα τον τελικό λόγο στις παραγωγές τους.

Κι έτσι πέρασε τελικά στα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά κιτάπια, ως άοκνος εργάτης της τέχνης, ως αδάμαστος δημιουργός και ως ιδεολόγος ακατάβλητος, θέλοντας να αναβαθμίσει τη θέση του ελληνικού σινεμά εκεί στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, κάνοντάς τον εφάμιλλο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Κι έτσι ο «δάσκαλος» όλων Γεωργιάδης είδε όχι μία, αλλά δύο ταινίες του στην τελική πεντάδα για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, χάνοντάς το τελικά από προσωπικότητες της 7ης τέχνης που θα ένιωθε ασφαλώς τιμή να συγκρίνεται μαζί τους. Ονόματα σαν του Φελίνι δηλαδή και το «8½» του, μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των κινηματογραφικών εποχών!

Ο Γεωργιάδης απόλαυσε πάντως πολύ το γεγονός πως τόσο τα «Kόκκινα φανάρια» (1963) του όσο και «Tο χώμα βάφτηκε κόκκινο» (1966) πέρασαν στην τελική φάση των Όσκαρ, δικαιώνοντας ενδεχομένως το όραμά του να φέρει στο σινεμά της πατρίδας του άγνωστα είδη, όπως το γουέστερν, και να αναμείξει ετερόκλητα μεταξύ τους στοιχεία, συνθέτοντας μια πλουσιότερη αφήγηση και πυκνότερη κινηματογραφικά φόρμα.

Και το έκανε αυτό πάντα μόνος! Ισοβίως μακριά από τα μεγάλα στούντιο της εποχής, έκανε ταινίες που ξεχώριζαν παγκοσμίως και τον έφερναν στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, όπως στη βενετσιάνικη Μόστρα το 1961 για την «Κατάρα της μάνας», τις Κάννες και τα ίδια τα Όσκαρ. Ακόμα και υποψηφιότητα για Xρυσή Σφαίρα είχε στο ενεργητικό του (1968), καθώς τα «Kορίτσια στον ήλιο» του αποδείχθηκαν ακαταμάχητα.

Κάνοντας πράγματα εντελώς καινοτόμα για το ελληνικό σινεμά του καιρού του, μπολιάζοντας ας πούμε ρεαλισμό και ποίηση στην ίδια σεκάνς, ο απλός και ταπεινός Γεωργιάδης των βραβείων, των φεστιβάλ και των γεμάτων αιθουσών πέρασε κάποια στιγμή στην τηλεόραση, κάνοντας το γυαλί να αγγίξει ταβάνι. Δικές του δουλειές ήταν οι ιστορικές και κλασικές σήμερα σειρές «O Xριστός ξανασταυρώνεται», «Γιούγκερμαν», «Πανθέοι», «Συνταγματάρχης Λιάπκιν», που καθήλωναν άλλοτε το κοινό στους δέκτες του.

Μια ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο μεγάλος αυτός δάσκαλος του ελληνικού σινεμά έζησε την επαγγελματική καταξίωση και τη δικαίωση του οράματός του, αν και αυτός που τον τίμησε ουσιαστικότερα ήταν ο κόσμος με την αποδοχή του, ο τελικός αποδέκτης και ο πιο σκληρός κριτής κάθε δημιουργού.

Αν και ο Γεωργιάδης θα έφευγε τελικά από τη ζωή πικραμένος…

Πρώτα χρόνια

ggevrgigiaddiidssa1

Ο Βασίλης Γεωργιάδης γεννιέται στις 12 Αυγούστου 1921 στον Ελλήσποντο της Μικράς Ασίας, σε μια ταραγμένη για τον ελληνισμό εποχή. Η οικογένεια θα καταφτάσει την επόμενη χρονιά, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, στο Ξυλόκαστρο, αναζητώντας νέες πατρίδες. Εκεί θα μεγαλώσει ο μικρός Βασίλης και εκεί θα μαγευτεί από τη σκοτεινή αίθουσα και τις κινούμενες εικόνες που προβάλλονταν στο πανί.

Κάποια στιγμή κατεβαίνει λοιπόν στην Αθήνα για δουλειά και ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνει είναι να μετατρέψει σε στέκι το κυλικείο του κινηματογράφου «Σταρ» στην Ομόνοια, παρακολουθώντας ό,τι ταινία παιζόταν εκεί. Εκεί άκουσε για μια κινηματογραφική σχολή που είχε μόλις ανοίξει στην Αθήνα (Ακαδημία Κινηματογραφικών Σπουδών), στην οποία κατευθύνθηκε τάχιστα για να γραφεί στο τμήμα σκηνοθεσίας.

Παρά το γεγονός ότι η σχολή έκλεισε την επόμενη χρονιά (1951), ο Βασίλης είχε ήδη λατρέψει τη σκηνοθεσία και το μοντάζ, παραμένοντας διαχρονικά λάτρης τους. Έχοντας ήδη ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, ήταν πια ώρα να ασχοληθεί στα σοβαρά με τον κινηματογράφο.

ggevrgigiaddiidssa5

Είχε κάνει εξάλλου τον βοηθό σκηνοθέτη στον ίδιο τον Νίκο Τσιφόρο και μόνο άπειρος δεν ήταν κινηματογραφικά. Ο Γεωργιάδης λειτούργησε σαν βοηθός του Νίκου Τσιφόρου στις ταινίες «Χαμένοι Άγγελοι» (1948) και «Τελευταία Αποστολή» (1949), του Φρίξου Ηλιάδη στη «Νεκρή Πολιτεία» (1951), του Ντίνου Δημόπουλου στα φιλμ «Χαρούμενο Ξεκίνημα» (1954) και «Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» (1955), αλλά και του Νίκου Κούνδουρου στη «Μαγική Πόλις» (1956).

Έχοντας θέσει τις βάσεις για την επαγγελματική του πορεία στο σινεμά και με μακρά πια συνεργασία με τον Φίνο, δεν ακολουθεί όμως την πεπατημένη! Την ώρα λοιπόν που συνεχίζει να δουλεύει ως βοηθός σκηνοθέτη, γυρίζει την πρώτη του ταινία με δικά του κεφάλαια, μακριά από τη χρηματοδότηση των στούντιο και τις εξαρτήσεις των παραγωγών στο δημιουργικό αποτέλεσμα.

Ένα ιδιοσυγκρασιακό φαινόμενο του ελληνικού κινηματογράφου είναι έτοιμο να γεννηθεί…

Ο Γεωργιάδης των οσκαρικών υποψηφιοτήτων και των μεγάλων επιτυχιών

ggevrgigiaddiidssa3

Με το σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλη ανά χείρας, ο Γεωργιάδης θα περάσει δύο ιδιαιτέρως δύσκολα χρόνια στα πλατό της πρώτης του ταινίας, τους «Άσους του γηπέδου» (1956), καθώς η δυσπραγία και η έλλειψη χρημάτων στεκόταν συνεχώς εμπόδια. Ακολουθώντας μάλιστα το μοτίβο του ιταλικού νεορεαλισμού, ο πάντοτε οραματιστής Γεωργιάδης χρησιμοποιεί πραγματικούς ποδοσφαιριστές για τα γυρίσματα, αλλά και την ντίβα της ιταλικής Τσινετσιτά, Σιλβάνα Παμπανίνι!

Ο ελληνικός νεορεαλισμός του Γεωργιάδη αναγνωρίστηκε από το κοινό, μετατρέποντας το φιλμ σε μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία! Η ταινία επαναπροβλήθηκε 41 χρόνια αργότερα, μόλις τρία χρόνια πριν από τον θάνατο του Γεωργιάδη, με νέο τίτλο «Κυριακάτικοι Ήρωες» (1997) και άλλο μοντάρισμα από τον ίδιο τον δημιουργό.

ggevrgigiaddiidssa2

Παραμένοντας παραγωγός των έργων του και αδέσμευτος καλλιτεχνικά, ο Γεωργιάδης γυρίζει το ένα φιλμ πίσω από το άλλο. Το 1958 έρχεται ο «Kαραγκιόζης, ο αδικημένος της ζωής» και ακολουθούν δύο κωμικά φιλμ το 1959, οι «Περιπλανώμενοι Iουδαίοι» («Οι δοσατζήδες»)», με τους Σταυρίδη και Βέγγο, και οι «Διακοπές στην Kολοπετινίτσα» (1959), με τον Χατζηχρήστο και τον Φωτόπουλο.

Το κινηματογραφικό όραμα του Γεωργιάδη για την ανανέωση του ελληνικού βουκολικού είδους «φουστανέλα» και τον εμπλουτισμό του με αλλότρια στοιχεία, όπως το γουέστερν, θα ξεδιπλωθεί στα τρία επόμενα φιλμ του: την αριστουργηματική «Kρυστάλλω» (1959), με την Αντιγόνη Βαλάκου και τον Στέφανο Στρατηγό, τη «Φλογέρα και αίμα» (1961), πάλι με τη Βαλάκου και τον Μάνο Κατράκη, αλλά και την «Κατάρα της μάνας» (1961), με τον Γιώργο Φούντα και την Ίλυα Λιβυκού.

Η δραματική-αισθηματική «Οργή» (1962), με τον Κούρκουλο και τη Φόνσου, αλλά και η κωμωδία «Mην ερωτεύεσαι το Σάββατο» (1962), που θα αποσπάσει τη διάκριση της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών, δείχνουν πως ο Γεωργιάδης έχει κατακτήσει το ιδιαίτερο σκηνοθετικό του στιλ, όντας μετρ πια στις ψυχολογικές μεταπτώσεις και τη δραματική ένταση. Αν και ακόμα τα μεγάλα αριστουργήματά του δεν έχουν έρθει.

Ο Γεωργιάδης γυρίζει το 1964 τον «Γάμο αλά ελληνικά», με την Ξένια Καλογεροπούλου και τον Γιώργο Κωνσταντίνου, κατακτώντας για άλλη μια φορά τις σκοτεινές αίθουσες! Αλλά και το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου για την πρωταγωνίστριά του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εκείνης της χρονιάς (Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, ακόμα).

Μέχρι τότε είχε βέβαια την πρώτη διεθνή ταινία στη φιλμογραφία του, τα αριστουργηματικά «Κόκκινα Φανάρια» (1963), με Παπαμιχαήλ, Φούντα και Καρέζη, εκεί που ο Γεωργιάδης θα στήσει μια σπουδαία ηθογραφία για τη ζωή στις κακόφημες παρυφές της πόλης. Όλα τα στοιχεία του κινηματογράφου του Γεωργιάδη είναι παρόντα εδώ, όντας όσο πιο υπαινικτικός παίρνει για την αποκρουστική πραγματικότητα των πέντε γυναικών της νύχτας.

Τα «Κόκκινα Φανάρια» ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών αλλά και για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1964, το οποίο έχασε τελικά ο Γεωργιάδης από το ανεπανάληπτο «8½» του Φεντερίκο Φελίνι! Το φιλμ κατέκτησε βέβαια τις καρδιές του κινηματογραφόφιλου κοινού της χώρας μας, καταλήγοντας τρίτη εμπορικότερη ταινία της χρονιάς μεταξύ 92 παραγωγών, αλλά και του παγκοσμίου κοινού, καθώς προβλήθηκε από την Ευρώπη ως την Αμερική και την Ιαπωνία, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Το ίδιο ακριβώς θα συνέβαινε και τρία χρόνια αργότερα στο νεωτεριστικό στα χρόνια του «Tο χώμα βάφτηκε κόκκινο» (1966)! Το βουκολικό γουέστερν με τις δημιουργικές παρεμβάσεις του Γεωργιάδη και τις κοινωνικές προεκτάσεις (όπως η επικείμενη εξέγερση των αγροτών στο Kιλελέρ) θα φέρει στον σκηνοθέτη τη δεύτερη υποψηφιότητά του για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, φτάνοντας ξανά στην τελική πεντάδα. Αλλά και πάλι στις Κάννες, αν και αυτή τη φορά το φιλμ προβλήθηκε εκτός επίσημου διαγωνιστικού.

Για τις ανάγκες μάλιστα του φιλμ, ο Γεωργιάδης κατέφυγε στα μεγάλα στούντιο, αναγκάζοντας τους δύο μεγάλους ανταγωνιστές, τις εταιρίες παραγωγής Φίνος Φιλμ και Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης, να συνεργαστούν, καθώς το κόστος ήταν υπέρογκο! Το αποτέλεσμα ήταν μια ταινία-ορόσημο για την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, με γυρίσματα σε φυσικούς χώρους. Το «ελληνικό γουέστερν» του Γεωργιάδη είναι πλέον γεγονός! Αλλά και η διεθνής πορεία των ταινιών του, καθώς η ταινία προβλήθηκε ως «Blood on the Land» σε Ευρώπη και ΗΠΑ, διαγράφοντας μια ανεπανάληπτη πορεία στις σκοτεινές αίθουσες της Δύσης.

Αλλά και τα φεστιβάλ του πλανήτη φυσικά. Ο Γεωργιάδης έφτασε ως και το Κάρλοβι Βάρι της Τσεχίας και το εκεί σπουδαίο φεστιβάλ, απ’ όπου θα φύγει με το Βραβείο Μουσικής Σύνθεσης για τον συνθέτη του Μίμη Πλέσσα.

ggevrgigiaddiidssa4

Έχοντας κατακτήσει Ελλάδα και εξωτερικό, ο Γεωργιάδης επιστρέφει στις δικές του, μικρότερες, παραγωγές, θέλοντας και πάλι την πολυπόθητη ανεξαρτησία του. Ξανασυνεργάζεται με τον Iάκωβο Kαμπανέλλη στην κοινωνική-δραματική «Έβδομη μέρα της Δημιουργίας» (1966), ολοκληρώνει το αισθηματικό «Ραντεβού με μια άγνωστη» (1968), με τον Βόγλη και την Ναθαναήλ, και αναδιπλώνεται καλλιτεχνικά με την «Αγάπη για πάντα» και τον «Μπλοφατζή» Λάμπρο Κωνσταντάρα, αμφότερα του 1969.

Από την εποχή ξεχωρίζουν τα τρυφερά «Kορίτσια στον ήλιο» (1968), στα οποία δεν αντιστάθηκε ούτε το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, χαρίζοντας στο φιλμ τρία μεγάλα βραβεία (καλύτερης ταινίας, μουσικής και β’ ανδρικού). Οι λίγο παραπάνω από 20 ταινίες του Γεωργιάδη θα ολοκληρωθούν στις αρχές της δεκαετίας του 1970, καθώς πλέον τον απασχολεί ολοένα και πιο πολύ ένα νέο μέσο που έχει έρθει να αλλάξει τα πρότυπα στον χώρο: η τηλεόραση.

ggevrgigiaddiidssa6

Οι τελευταίες του ταινίες πάντως, η πολεμική περιπέτεια «Στη μάχη της Kρήτης» (1970), το αισθηματικό δράμα «Eκείνο το καλοκαίρι» (1971) και η αξέχαστη περιπέτεια «Συνωμοσία στη Μεσόγειο» (1975), γνώρισαν κι αυτές την εμπορική επιτυχία και την καλλιτεχνική αποθέωση.

Ως δημιουργός, ο Γεωργιάδης απασχολούσε τώρα την ελληνική τηλεόραση, την οποία θα σημάδευε κι αυτή με σίριαλ-σταθμούς στην ιστορία της. Από τα «Επικίνδυνα βήματα» (1973 - ΥΕΝΕΔ), με τον Κομνηνό και τη Βαγενά, και το αμίμητο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» (1975 - ΕΙΡΤ), που συντάραξε το ελληνικό κοινό, μέχρι τους «Πανθέους» (1977 - ΕΡΤ), με τη Δανδουλάκη και τον Αντωνόπουλο, τον «Γιούγκερμαν» (1976 - ΥΕΝΕΔ), με τον Αλέκο Αλεξανδράκη και την Μπέτυ Λιβανού, και τον «Συνταγματάρχη Λιάπκιν» (1979 - ΥΕΝΕΔ) με τον Πέτρο Φυσσούν και την Μπέτυ Αρβανίτη.

Η τελευταία του τηλεοπτική δουλειά θα έρθει χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1993 (τηλεταινία «Κάθε πράγμα στο καιρό του»), σκηνοθετώντας και μια χούφτα σίριαλ και εκπομπών στη δεκαετία του 1980 (όπως το «Ουράνιο τόξο» το 1983 και τη «Μαρία Πάρνη» το 1981). Παρά τη σπουδαία του πορεία στο γυαλί όμως, ο Γεωργιάδης στεκόταν διαχρονικά κριτικά απέναντι στην τηλεόραση…

Τελευταία χρόνια

ggevrgigiaddiidssa7

Παρά το γεγονός ότι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς της χώρας μας, ερμηνεύοντας ακόμα και μικρορολάκια σε δικές του και άλλες ταινίες, ο Γεωργιάδης θα εξαφανιζόταν μαγικά από το ελληνικό θέαμα! Ήταν η κακή του συνήθεια να μη θέλει να κάνει εκπτώσεις στη δουλειά του και το αισθητικό αποτέλεσμα που θα τον παραμέριζε τελικά, καθώς μια νέα τηλεοπτική και κινηματογραφική ηθική αναδυόταν, ο ερασιτεχνισμός και η μεγάλη αρπαχτή τελικά.

Ξεχασμένος πια από όλους, από εταιρίες παραγωγής αλλά και κρατικούς θεσμούς, όλες οι πόρτες ήταν πλέον κλειστές για τον ζωντανό αυτό θρύλο του ελληνικού σινεμά που δεν ήταν τώρα παρά ξεφτισμένος μύθος του παρελθόντος. Κι έτσι όταν θέλησαν να τον τιμήσουν κάποια στιγμή (1999) στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ως γερόλυκο του ελληνικού σινεμά, ο Γεωργιάδης έκανε αυτό που ήξερε καλά: ξεγλίστρησε αθόρυβα από την τελετή αφήνοντας ένα γλυκόπικρο σημείωμα να μιλήσει για κείνον.

Η πολιτεία τον θυμήθηκε αναπάντεχα το 1991, όταν του επεφύλαξαν μια θέση συμβούλου κινηματογραφίας στο Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ εκείνος το μόνο που ήθελε ήταν χρηματοδότηση για τις νέες του ιδέες. Ή δουλειά! Παραμερισμένος και ξεχασμένος απ’ όλους έφυγε από τον κόσμο στις 30 Απριλίου 2000, ως ένας εξωστρεφής έλληνας δημιουργός που έφερε τον κινηματογράφο της χώρας του στα μεγαλύτερα διεθνή σαλόνια.

ggevrgigiaddiidssa8

Ο Γεωργιάδης πειραματίστηκε αισθητικά, υφολογικά και τεχνικά και κέρδισε το στοίχημα, δείχνοντας ότι η διάκριση εμπορικού-ποιοτικού κινηματογράφου είναι ένα ψευδεπίγραφο δίλημμα.

«Ο Βασίλης Γεωργιάδης ο σπουδαίος αυτός έλληνας σκηνοθέτης, πέθανε στην ψάθα. Μαζέψαμε χρήματα για την κηδεία του, γιατί δυστυχώς η ελληνική πολιτεία δεν έχει προβλέψει τίποτα για τους σκηνοθέτες και τους δημιουργούς της τέχνης», είπε για την κηδεία του Γεωργιάδη στο Ξυλόκαστρο ο Γιάννης Βόγλης…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr

Read more...

Ακριβώς επειδή σήμερα είναι κοινός τόπος, παίζοντας σε κάθε δελτίο ειδήσεων, δεν συνειδητοποιούμε πόσο υπεράνθρωπος άθλος είναι η πρόβλεψη του αυριανού καιρού.

Πλέον μιλάμε εύκολα για βαρομετρικά χαμηλά και έχουμε μετεωρολογικούς χάρτες που δείχνουν σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις του καιρού, λες και πρόκειται για φανταστικούς στρατούς που κινούνται σε σχηματισμούς και συγκρούονται στον αέρα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία μάς εξηγεί μάλιστα πώς να διαβάζουμε σωστά έναν χάρτη καιρού: «Ο μετεωρολόγος φέρνοντας τις καμπύλες που συνδέουν τόπους με ίδια τιμή ατμοσφαιρικής πίεσης φέρνει τις ισοβαρικές καμπύλες και προσδιορίζει τα βαρομετρικά χαμηλά (L) και βαρομετρικά υψηλά (H), ως και τις περιοχές με ομαλό βαρομετρικό πεδίο. Στη συνέχεια τοποθετεί τα μέτωπα και εξετάζει τις περιοχές που θα επηρεασθούν από τα βαρομετρικά χαμηλά και τα μέτωπα».

Όλα είναι πια στη διακριτική ευχέρεια του πολίτη που θέλει να ενημερώνεται για τον καιρό των επόμενων ημερών. Θα βρέξει ή θα κάνει καύσωνα; Απέχεις μόλις ένα «κλικ» για να μάθεις.

Μόνο που δεν ήταν πάντα έτσι…

Σταγόνες καιρικής προϊστορίας

jhfjsdgjsdgdsvmdvesd2

Παρά το γεγονός ότι η πρώτη επιτροπή που στήθηκε ποτέ για τη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων λειτουργούσε ήδη από το 1831 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, όλοι οι χάρτες που έφτιαχναν δημιουργούνταν αναγκαστικά εκ των υστέρων. Η πρόγνωση του καιρού δεν ήταν άλλωστε επιστήμη παρά προλήψεις και δεισιδαιμονίες, μια σωστή μεταφυσική που θα έπρεπε η νέα εποχή να απαλλαγεί από δαύτη και μάλιστα τάχιστα.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1840 εξάλλου, ο νεοεκλεγείς γραμματέας του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν εξέφρασε ανοιχτά τη δυσφορία του γι’ αυτό που έβλεπε ως κατάφωρη έλλειψη προόδου στον κλάδο της μετεωρολογίας. Κι έτσι έστησε ένα νέο πρόγραμμα που θα επικεντρωνόταν «στην επίλυση του προβλήματος των αμερικανικών καταιγίδων», όπως γράφει ο Τζέιμς Φλέμινγκ στο βιβλίο του «Η μετεωρολογία της Αμερικής», αν και παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις οι αμερικανικές καταιγίδες συνέχισαν να αποτελούν πρόβλημα.

Και ήταν στα τέλη του 19ου αιώνα-αρχές 20ού όταν ένας πατέρας και ένας γιος θα έβαζαν σκοπό να τα αλλάξουν όλα αυτά. Ο νορβηγός γεωφυσικός Vilhelm Bjerknes και ο υιός Jacob δηλαδή, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να κατανοήσουν πώς δουλεύει η γήινη ατμόσφαιρα. Κατανοώντας την ατμόσφαιρα σήμαινε βέβαια και μετεωρολογική γνώση, κι έτσι το δίδυμο θα άφηνε κληρονομιά όλα αυτά τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού που ξέρουμε και χρησιμοποιούμε σήμερα.

Τις ίδιες της βάσεις της μετεωρολογίας δηλαδή, στις οποίες πατά ακόμα και σήμερα γερά η πρόγνωση του καιρού, παρά το γεγονός ότι μας χωρίζουν εκατό περίπου χρόνια από τότε…

Ένας πατέρας, ένας γιος και η επιστημονική σταυροφορία τους

jhfjsdgjsdgdsvmdvesd100

Ο Jacob Bjerknes και οι βάσεις της πρόγνωσης του καιρού γεννήθηκαν την ίδια χρονιά. Γιατί την ώρα που το νεογέννητο ερχόταν στη ζωή το 1897, ο πατέρας του, Vilhelm, είχε μια στιγμή «εύρηκα»: είχε μόλις αναπτύξει ένα θεώρημα που περιέγραφε την κίνηση μιας δίνης σε ένα μη ομοιογενές υγρό, όπως οι αέριες μάχες που αλληλεπιδρούν με την ατμόσφαιρα.

Πολυσχιδής νους καθώς ήταν, ο Vilhelm ήταν σίγουρος πως οι υπολογισμοί του -σε όλη τους τη μεγαλοπρεπή πολυπλοκότητα- θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα πρόγνωσης του καιρού, ένα σύστημα πολύ μπροστά από την εποχή του. Αυτός έγινε τώρα ο σκοπός της ζωής και της δουλειάς του, όπως μας εξομολογείται το 1902: «Ο σκοπός είναι να προβλέψεις τη δυναμική και φυσική κατάσταση της ατμόσφαιρας σε μια μετέπειτα χρονική στιγμή, αν σε οποιοδήποτε προηγούμενη φάση αυτές οι συνθήκες είναι γνωστές».

Εφαρμόζοντας μάλιστα το θεώρημά του στις κινήσεις όχι μόνο της ατμόσφαιρας αλλά και της θάλασσας, ο Vilhelm ήταν πεπεισμένος πως το σύστημά του είχε μετατρέψει τη μεταφυσική πρόγνωση του καιρού σε απλό φυσικομαθηματικό πρόβλημα, σαν να υπολογίζεις δηλαδή την τριβή ή τη βαρύτητα. Απλή σκέψη σήμερα, κολοσσιαία και επαναστατική σύλληψη στα χρόνια του!

Σοβαρός και ταγμένος επιστήμονας καθώς ήταν, ο Vilhelm γίνεται το 1913 διευθυντής του νέου γεωφυσικού ινστιτούτου του γερμανικού Πανεπιστημίου της Λειψίας, το οποίο είχε μαζέψει στις δομές του μερικά από τα μεγαλύτερα νεαρά μυαλά του κόσμου. Ένας από τους μαθητές του Νορβηγού ήταν μάλιστα ο Vagn Walfrid Ekman, ο οποίος θα γινόταν γνωστός για την ομώνυμη θεωρία του που περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους ο αέρας επηρεάζει την κίνηση των θαλάσσιων ρευμάτων (μια ιδέα που, παρεμπιπτόντως, του ήρθε ουρανοκατέβατη σε ένα βραδινό παρτάκι).

Η μικρή κοινότητα που έστησε ο Vilhelm στη Λειψία θα περιλάμβανε μέχρι το 1915 και τον γιο του, Jacob, τον οποίο όλοι φώναζαν Jack. Οι περιστάσεις μόνο ευνοϊκές δεν ήταν όμως για τις μελέτες του Bjerknes, καθώς τον Ιούλιο του 1914 η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο στη Σερβία και η Γερμανία μπήκε στη μάχη λίγες μέρες αργότερα, πυροδοτώντας αυτό που θα έμενε τότε γνωστό ως Μεγάλος Πόλεμος και λίγες δεκαετίες αργότερα ως Α’ Παγκόσμιος.

jhfjsdgjsdgdsvmdvesd300

Το ερευνητικό ινστιτούτο του νορβηγού ακαδημαϊκού έμεινε ξαφνικά χωρίς κόσμο, μιας και οι γερμανοί φοιτητές στρατολογήθηκαν και κάποιοι άλλοι έτρεχαν να γλιτώσουν από την αναποδιά. Η πρόοδος που σημείωνε ο καθηγητής ανακόπηκε, την ίδια ώρα που και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η όποια εξέλιξη αναχαιτίστηκε. Οι Αμερικανοί, έχοντας πιστέψει στις πρώιμες διακηρύξεις του Bjerknes, είχαν στήσει τους πρώτους καθημερινούς μετεωρολογικούς χάρτες με παγκόσμια μάλιστα εμβέλεια, αν και τώρα το Γραφείο Καιρού των ΗΠΑ έπρεπε να παρατήσει το πρόγραμμα -εφτά μήνες μετά την έναρξή του-, μιας και τα τηλεγραφήματα από την μπαρουτοκαπνισμένη Ευρώπη είχαν σταματήσει να καταφτάνουν.

Ο Vilhelm είχε δεχτεί ένα αποφασιστικό πλήγμα, παρά το γεγονός ότι η έρευνά του φαινόταν να πείθει την επιστημονική κοινότητα. Λίγα χρόνια πρωτύτερα εξάλλου ο ίδιος είχε προτείνει πως οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις και οι υπολογισμοί θα μπορούσαν να συνδυαστούν πάνω σε γεωγραφικούς χάρτες, επιτρέποντας στην επιστήμη να χαρτογραφεί τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην οικουμένη. Και θα γινόταν με τρόπο απλό, «όπως συνάγει κάποιος μια εξίσωση από μια άλλη», όπως έγραφε χαρακτηριστικά.

Σε επιστολή του εξάλλου το 1914 στο Ίδρυμα Κάρνεγκι, έναν από τους βασικούς χρηματοδότες της έρευνάς του, ο Vilhelm παρατηρεί με πρόδηλη ανησυχία: «Ελπίζω ότι ο πιο αχρείαστος και πιο απάνθρωπος απ’ όλους τους πολέμους δεν θα διαταράξει τη δουλειά που επιτελώ»…

Δεν ήξερε βέβαια πως ο Α’ Παγκόσμιος δεν θα ήταν για τον ίδιο παρά μια παράξενη εμπλοκή του στρατού και του πολέμου με την έρευνά του! Το 1916 ένας από τους πιο φωτεινούς διδακτορικούς φοιτητές του Νορβηγού και βασικός μοχλός της δουλειάς του, ο Herbert Petzold, σκοτώθηκε στη Μάχη του Βερντέν του Δυτικού Μετώπου. Κάτι που ανάγκασε τον ακαδημαϊκό να επιστρατεύσει άρον άρον τον γιο του στις μελέτες του, παρά το γεγονός ότι μόλις έναν χρόνο πριν ο Vilhelm παρατηρούσε ότι ο Jack «είναι ακόμα πολύ μικρός για να αφιερωθεί σε αυτή τη δουλειά».

jhfjsdgjsdgdsvmdvesd1

Ήταν ο πόλεμος αυτός που θα έφερνε τον υιό Bjerknes στο πλευρό του πατρός, όταν του εμπιστεύτηκε την ευαίσθητη έρευνα του Petzold για τις «γραμμές σύγκλισης», τις διακριτές αέριες μάζες δηλαδή που κινούνταν στην ατμόσφαιρα. Ο μικρός αποδείχθηκε ταλέντο και σύντομα θα είχε στα χέρια του την πρώτη του επιστημονική δημοσίευση, στην οποία μας λέει πως αυτές οι γραμμές αέρα μπορεί κάλλιστα να έχουν μήκος μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα, τείνουν να κινούνται ανατολικά και ενδέχεται να έχουν σχέση με τα νέφη και τις βροχοπτώσεις.

Και πάλι ήταν ο Α’ Παγκόσμιος αυτός που ανάγκασε τους Bjerknes να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τη Γερμανία το 1917, επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη: «Είμαι και πάλι πίσω στη Νορβηγία, όχι για ένα καλοκαιρινό ταξίδι, αλλά για πάντα», γράφει λυπημένος στο ημερολόγιό του ο Bjerknes ο Πρεσβύτερος, ο οποίος ανέλαβε αμέσως ακαδημαϊκή θέση στο Γεωφυσικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας. Κι έτσι το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να αναπτύξει μια σχολή μετεωρολογικής ανάλυσης (θα γινόταν γνωστή ως Bergen School).

Και βέβαια οι ακτές της Νορβηγίας έγιναν το καλύτερο εργαστήριο για τη σχολή. Επιμένοντας φορτικά στην κυβέρνηση, κατάφερε κάποια στιγμή να πείσει τους κυβερνώντες της χώρας του να αυξήσουν τους μετεωρολογικούς σταθμούς του νότου σε τουλάχιστον… δεκαπλάσια νούμερα. Κι έτσι, ξαφνικά και μαγικά, ο Jack και δύο ακόμα σπουδαστές έγιναν οι πρώτοι μετεωρολόγοι της Ιστορίας με τη σημερινή έννοια του όρου!

Κι αν μέχρι τότε ο πόλεμος είχε σταθεί μεγάλο εμπόδιο στα πόδια τους, τώρα ήταν ώρα να μετατραπεί στον μεγαλύτερο -αν και κάπως απροσδόκητο- σύμμαχό τους. Ο χειμώνας του 1916-1917 ήταν βλέπετε ιδιαιτέρως σκληρός για τη Νορβηγία, με τις πολεμικές ανάγκες να έχουν περιορίσει δραστικά τις προμήθειες, κι έτσι ο στόχος του Vilhelm να προβλέπει τον καιρό δεν ήταν πια επιστημονικό καπρίτσιο, αλλά πρακτική ανάγκη. Και επιτακτική, καθώς όλοι κατάλαβαν πως η πρόγνωση του καιρού θα «βοηθούσε στην παραγωγή του ψωμιού».

Η πληθώρα των καιρικών δεδομένων που έφταναν τώρα στο γραφείο των Bjerknes επέτρεπε στον Jack να παρατηρεί καλύτερα τις γραμμές του και να ραφινάρει τη θεωρία του. Μέχρι το φθινόπωρο του 1918, ο υιός είχε κάνει τη δική του ανακάλυψη: οι γραμμές του αέρα συνδέονταν τώρα με το φαινόμενο των κυκλώνων, που δεν ήταν πια παρά μεγάλες μάζες αέρα που κινούνταν κυκλικά γύρω χαμηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις.

shutterstock317468237

Ο Jack δημοσίευσε τις παρατηρήσεις του το 1919 και χωρίς να το ξέρει ακόμα, είχε μόλις αναγνωρίσει ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά των μετεωρολογικών χαρτών και της ίδιας της πρόγνωσης του καιρού. Όσο για τα ίδια τα χαρακτηριστικά, έμελλε να επηρεαστούν κι αυτά από τον πόλεμο, καθώς έμοιαζαν με γραμμές στρατών που προελαύνουν. Ο Jack Bjerknes είχε ανακαλύψει το «μέτωπο», έναν από τους κύριους όρους της μετεωρολογίας (ψυχρό μέτωπο, θερμό μέτωπο, συνεσφιγμένο μέτωπο).

Το Bergen School συνέχισε να δουλεύει πάνω στην πεπατημένη του Jack καθ’ όλη τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου, αλλά και του πατρός Vilhelm, ο οποίος επέμενε στη φυσικομαθηματική ανάλυση των καιρικών δεδομένων. Οι φοιτητές, πατώντας στις δύο αυτές γραμμές σκέψεις (παρατήρηση και μαθηματική ανάλυση), έφτιαχναν τώρα τους χάρτες που παρατηρούμε σήμερα αδιάφορα στην τηλεόραση, περιλαμβάνοντας κι αυτές τις διαφορετικές γραμμές σύγκλισης που θα ονομάζονταν αργότερα «ψυχρά μέτωπα» και «θερμά μέτωπα».

Όσο γίνονταν αυτά, ο υιός ανακάλυπτε ότι τα μέτωπα συγκρούονται με συγκεκριμένα μοτίβα, την ίδια ώρα που ένας άλλος μαθητής της σχολής, κάποιος Tor Bergeron, πρότεινε να υιοθετηθούν προκαθορισμένα σύμβολα για τα διαφορετικά είδη των μετώπων. Παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να περάσουν αρκετές δεκαετίες για να καταλήξει η μετεωρολογική κοινότητα σε κοινά σύμβολα…

Και τελικά;

jhfjsdgjsdgdsvmdvesd200

Μέχρι το τέλος του πολέμου, η σχολή του Vilhelm είχε αναπτύξει ρεαλιστικότατα μοντέλα που έθεταν τα πρότυπα για τις κινήσεις και τις συμπεριφορές των καταιγίδων. Ο επιστήμονας του Bergen School μπορούσε τώρα να διακρίνει πότε και πώς θα δημιουργηθεί μια καταιγίδα, προς τα πού θα κινηθεί και, κυρίως, αν θα κοπάσει ή θα ενταθεί το φαινόμενο.

Vilhelm και Jack δεν έκαναν όμως μόνο αυτά. Φτιάχνοντας ένα τέτοιο αυστηρό σώμα κανόνων, που ονομάστηκε τελικά «νορβηγικό πρότυπο κυκλώνων», οι δυο ερευνητές έψαχναν να απαλλάξουν τη μετεωρολογία από την υποκειμενικότητα, κάνοντάς τη επιτέλους επιστήμη.

Μόνο που στις αρχές της δεκαετίας του 1920, πατέρας και γιος τράβηξαν δρόμους χωριστούς, αν και επιστημονικά μιλώντας ο στόχος τους παρέμενε κοινός. Ο Jack Bjerknes έγινε επικεφαλής του Γραφείου Καιρικών Προγνώσεων της Νορβηγίας (1920-1931), ενώ το 1926 ο Vilhelm ανέλαβε ακαδημαϊκή θέση στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, όπου και παρέμεινε μέχρι την απόσυρσή του από την ενεργό δράση το 1932. Ερευνητικά ενεργός θα έμενε βέβαια μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του, εκεί στα 1951.

Όσο για τον γιο, όταν εγκατέλειψε το Γραφείο Καιρικών Προγνώσεων, βάδισε στα χνάρια του πατέρα του, διδάσκοντας μετεωρολογία στη σχολή που είχε στήσει ο πιονέρος του καιρού. Έχοντας στρώσει τα θεμέλια μιας επιστήμης που περίμενε να αναδυθεί σε πείσμα των προβλέψεων, η δεκαετία του 1920 έμελλε να γίνει ορόσημο για την πρόοδο της μετεωρολογικής γνώσης.

Η ανάπτυξη της ραδιοφωνίας επέτρεψε την ταχύτερη και πιο λεπτομερή μετάδοση των καιρικών δεδομένων. Μέχρι το 1922, για παράδειγμα, οι 98 μετεωρολογικοί σταθμοί των 35 αμερικανικών πολιτειών μετέδιδαν προφορικά δελτία καιρού και συμβουλές σε αγρότες και ψαράδες. Εκείνη τη χρονιά έγινε ωστόσο και κάτι ακόμα, εξίσου σπουδαίο για την πρόβλεψη του καιρού: Γαλλία και ΗΠΑ συνεργάστηκαν ανταλλάσσοντας τις ημερήσιες μετεωρολογικές παρατηρήσεις τους. Το γαλλικό δελτίο καιρού μεταδιδόταν από την κορυφή του Πύργου του Άιφελ σε πλήθος ευρωπαϊκών υπηρεσιών.

jhfjsdgjsdgdsvmdvesd500

Μέχρι το 1924, καιρικοί χάρτες σχεδιάζονταν καθημερινά για τον Βόρειο Πόλο και το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου. Και πάνω που όλα πήγαιναν καλά για τη μετεωρολογία, θα ήταν και πάλι ο πόλεμος, ο Β’ Παγκόσμιος αυτή τη φορά, που θα έμπαινε σφήνα στα δελτία καιρού και την ίδια τη ζωή και τη δουλειά του νεότερου Bjerknes!

Τον Ιούλιο του 1939, ο Jack, η σύζυγος και τα δυο του παιδιά πήγαν στις ΗΠΑ για μια σειρά διαλέξεων του κυρίου καθηγητή που θα κρατούσε ένα οχτάμηνο. Μόνο που τον Απρίλιο του 1940 η ναζιστική Γερμανία θα εισέβαλε στη Νορβηγία, κάτι που ανέκοψε αμέσως τα καιρικά δελτία και τη μετάδοσή τους. Η επίσκεψη των Bjerknes στην Αμερική έμελλε να γίνει μόνιμη, κάτι που έκανε τους Συμμάχους να τρίβουν τα χέρια τους από την απροσδόκητη εξέλιξη να έχουν μαζί τους τον πρωτεργάτη της μετεωρολογίας, τον εκπατρισμένο πια και σύντομα αμερικανό πολίτη Jack.

Τα συμμαχικά στρατεύματα χρειάζονταν εξάλλου ακριβείς εκτιμήσεις για τον καιρό και η αμερικανική αεροπορία δεν έχασε τον καιρό της, ζητώντας του να ηγηθεί μιας νέας σχολής που στήθηκε επιτόπου για την εκπαίδευση κάποιων αξιωματικών στη μετεωρολογία. Ο Τζακ επέλεξε ως έδρα της νέας του σχολής μια πανεπιστημιακή δομή του Λος Άντζελες, τμήμα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Η νέα σχολή θα γινόταν τελικά το πανεπιστημιακό Τμήμα Μετεωρολογίας και σύντομα θα ήταν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στην πρόγνωση του καιρού παγκοσμίως (ατμοσφαιρικές επιστήμες, στον καιρό τους), μια θέση που δεν έχει απωλέσει ως τα σήμερα.

Εντωμεταξύ, το μοντέλο που είχε αναπτύξει ο Jack στην παλιά του σχολή, το Bergen School, υιοθετούνταν τώρα μαζικά από τις επιστημονικές κοινότητες του πλανήτη, καθώς ο πόλεμος παραμέριζε τις ιδεολογικές και μεθοδολογικές αντιρρήσεις. Τον πρώτο λόγο είχαν πια οι ΗΠΑ, οι οποίες έστησαν το 1942 μια στρατιωτική υπηρεσία συλλογής και ανάλυσης καιρικών δεδομένων, η οποία συνεργάστηκε κάποια στιγμή με το εκτεταμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του αμερικανικού Ναυτικού, αλλάζοντας για τα καλά τη μοίρα της μετεωρολογίας.

jhfjsdgjsdgdsvmdvesd600

Την ίδια χρονιά, βασισμένοι πάντα στο νορβηγικό μοντέλο του, οι Αμερικανοί του Bjerkness άρχισαν να αναλύουν επισήμως τον καιρό στην επιφάνεια της Γης, φτιάχνοντας τους πρώτους καιρικούς χάρτες επιφάνειας, μια διάσταση που υπάρχει μέχρι σήμερα (σε αντίθεση δηλαδή με τους χάρτες καιρού ανώτερης ατμόσφαιρας).

Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία, καθώς η μετεωρολογία θα έκανε άλματα στις επόμενες δεκαετίες. Όσο για τον Jack, έριχνε τώρα το βάρος σε μεγαλύτερα ερωτήματα για την ατμόσφαιρα. Και εξίσου σημαντικά. Ήταν, ας πούμε, ο πρώτος που αναγνώρισε ότι το El Niño, ένα τοπικό όπως θεωρούνταν φαινόμενο του Περού, είχε στην ουσία σημαντικές και παγκόσμιες επιπτώσεις!

Όταν πέθανε το 1975, έφυγε από τον κόσμο ως ο άνθρωπος που κατάφερε να φτιάξει τάξη και σύστημα σε μια χαοτική και απρόβλεπτη μέχρι τότε ατμόσφαιρα. Και παρά τις τεράστιες επαναστάσεις της μετεωρολογίας και τις σημερινές δορυφορικές τεχνολογίες που μόνο να ονειρευόταν θα μπορούσε ο μεγάλος πρωτεργάτης, κάθε φορά που παρακολουθούμε ένα δελτίο πρόγνωσης καιρού, είναι τα δικά του χνάρια πάνω στα οποία βαδίζουν οι σύγχρονοι μετεωρολόγοι…

Read more...

Σε απόσταση περίπου 45 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, ο ιστορικός δήμος του Μαραθώνα αποτελεί πάντα μια καλή ιδέα για εύκολη και γρήγορη εκδρομή. Το φράγμα της ομώνυμης τεχνητής λίμνης είναι ένα από τα εντυπωσιακά αξιοθέατα, ενώ οι παραλίες θα σας κάνουν να νιώσετε ότι βρίσκεστε πολύ μακριά από την πόλη.

Βολτάρουμε στην περιοχή και κάνουμε δροσερές στάσεις σε ταβερνάκια πάνω στο κύμα, beach bars και φημισμένα στέκια με ατμόσφαιρα νησιού και ωραία θέα. Ο Μαραθώνας έχει κάτι για κάθε γούστο και διάθεση. Φύγαμε για μια μονοήμερη;

Moraitis Beach

moraitis

Το Moraitis Beach λειτουργεί από το 1979 και θεωρείται αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημεία αναφοράς της παραλίας του Σχοινιά. Σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της Αθήνας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, 45 χλμ. από το κέντρο της πόλης, θα έχετε τη δυνατότητα να ζήσετε μια απολαυστική ημέρα. Στο χώρο της παραλίας μπορείτε να ξεκουραστείτε στις ξαπλώστρες, να κάνετε δροσιστικές βουτιές στη θάλασσα και εν συνεχεία να χαρείτε τον καλοκαιρινό ήλιο πίνοντας έναν παγωμένο καφέ ή ένα super καλοκαιρινό cocktail.

Συνοδέψτε την παραγγελία σας με κάποιο από τα snacks, τις δροσερές σαλάτες ή τα burgers του καταλόγου. Οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής προτιμήστε κάποιο από τα πράσινα d-tox ή τα ποικίλα smoothies. Από τα δυνατά σημεία του τα full moon parties κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στο χώρο λειτουργεί και sports center με windsurfing, water ski και wakeboard.

Πληροφορίες

Σχοινιάς, Μαραθώνας, τηλ. 22940 55965, www.moraitisbeach.com, fb page: Moraitis Beach

Ο Ψαράς

pasras

Συνδυάστε την επίσκεψή σας στον ιστορικό δήμο με ένα απολαυστικό γεύμα by the sea σε μία από τις πιο παραδοσιακές και πιο παλιές ψαροταβέρνες στην παραλία του Μαραθώνα (στο ανατολικό τμήμα της). Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και διάφοροι ουζομεζέδες γεμίζουν το τραπέζι σας μυρίζοντας ακόμη ιώδιο, καθώς προέρχονται από τα καΐκια ψαράδων της περιοχής. Μπαρμπούνια, κουτσομούρες, σφυρίδες, μπακαλιάρος και φαγκρί είναι κάποιες από τις best seller επιλογές.

Πιάτα-σημεία αναφοράς είναι η ολόφρεσκη, σπιτική ψαρόσουπα, η γαριδομακαρονάδα, το συμιακό γαριδάκι και η καραβιδόψυχα. Διαθέτει τραπεζάκια πάνω στην άμμο για πιο ρομαντικές στιγμές δίπλα στη θάλασσα.

Πληροφορίες

Ποσειδώνος 3, Παραλία Μαραθώνα, τηλ. 22940 55237

Marathon Beach Resort

marathon

Σημείο αναφοράς για τα 70s, 80s και 90s, το θρυλικό Marathon Beach Resort στη Νέα Μάκρη ανακαινίστηκε ριζικώς και αποτελεί ιδανική επιλογή για χαλαρές στιγμές, μακριά και ταυτόχρονα όσο κοντά χρειάζεται από το κέντρο της Αθήνας. Εδώ μπορείτε να έρθετε για να χαλαρώσετε by the pool, κάνοντας ατελείωτες βουτιές και ηλιοθεραπεία.

Lounge και happy μουσικές σας κρατάνε συντροφιά όσο απολαμβάνετε κάποιο από τα signature refreshments, όπως το express sun tan (καρότο, μάνγκο, καρπούζι και φυσικός χυμός πορτοκαλιού) ή το coconut & lime lemonade (καρύδα και lime με δροσιστική Sprite). Στο Bayside Restaurant θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε γευστικές προτάσεις της μεσογειακής κουζίνας.

Πληροφορίες

Λεωφόρος Ποσειδώνος 12, Νέα Μάκρη, τηλ. 22940 95022, www.marathonbeachresort.com, fb page: Marathon Beach Resort

Το Πλέστι

plesti

Το Πλέστι είναι ένα ζαχαροπλαστείο με σχεδόν 30 χρόνια παράδοσης στο χώρο. Βρίσκεται στην Αγία Μαρίνα της Νέας Μάκρης και αποτελεί μία από τις πιο γλυκές γωνιές της περιοχής. Θα σας κερδίσει με τον προσεγμένο χώρο του, τα εξαιρετικά γλυκά του και, τώρα το καλοκαίρι, με το παγωτό του. Η δεύτερη γενιά ιδιοκτητών βρίσκεται πλέον στο τιμόνι της επιχείρησης και διατηρεί τις σταθερές αξίες των ιδρυτών της.

Αυτές δεν είναι άλλες από τις παραδοσιακές συνταγές και την επιμονή στην ποιότητα και την αγνότητα των πρώτων υλών. Εκτός των άλλων, στις βιτρίνες του θα βρείτε περισσότερες από 25 γεύσεις σε παγωτό που παρασκευάζεται στο εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου. Μπορείτε να το απολαύσετε στον όμορφο εξωτερικό χώρο που διαθέτει το κατάστημα.

Πληροφορίες

31ο χλμ. Λεωφόρου Μαραθώνος, Αγία Μαρίνα, Νέα Μάκρη, τηλ. 22940 91636, fb page: Το Πλέστι ζαχαροπλαστείο

Fragma

fragma

Με ασυναγώνιστο ατού του το εξαιρετικό location –βρίσκεται σχεδόν πάνω στη λίμνη του Μαραθώνα, στο σημείο όπου το δάσος της περιοχής συναντά τα νερά της τεχνητής λίμνης– προσφέρει απρόσκοπτη και μαγική θέα στη λίμνη του Μαραθώνα και το ομώνυμο φράγμα και αδιαμφισβήτητα η πιο μαγική ώρα να το επισκεφτείτε είναι εκείνη του ηλιοβασιλέματος. Κατ' αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, αποτελεί και την ιδανικότερη επιλογή για να κλείσετε την ημέρα σας με τον ομορφότερο τρόπο. Απολαύστε τον καφέ σας με γευστικά snacks ή κάποιο από τα λαχταριστά γλυκά του.

Πληροφορίες

Λίμνη Μαραθώνα, τηλ. 210 8143415, www.fragma.gr, fb page: Fragma Coffee Restaurant (Official)

Read more...

Υπήρξαν καιροί που λέτε που οι τηλεφωνικές συσκευές είχαν καντράν και σπιράλ καλώδια, τα μαγνητόφωνα μασούσαν τις κασέτες, η νεολαία σύχναζε σε ουφάδικα κι αν δεν πρόσεχες, έκαιγες το φιλμ και έχανες όλες τις στάσεις από τη μονοήμερη στην Κινέτα.

Την ώρα λοιπόν που οι αναζητήσεις γίνονταν στον ογκωδέστατο Χρυσό Οδηγό και τα πουκάμισα είχαν αναγκαστικά βάτες, οι τεχνικές επισκευές ακολουθούσαν κι αυτές απαρέγκλιτα το χαλαρό μοτίβο μιας εποχής που έψαχνε τα πατήματά της.

Τα «χιόνια» της τηλεόρασης έφτιαχναν στρίβοντας την κεραία «λίγο δεξιά ή λίγο αριστερά» (ακολουθώντας συνήθως τις πολιτικές προτιμήσεις του κατόχου) και η τηλεφωνική γραμμή καθάριζε παίρνοντας το «0».

Ήταν όμως το «μηδέν» για το τηλέφωνο ό,τι ήταν το στιλό Bic για τη μασημένη κασέτα; Κι αν ναι, γιατί η αποτελεσματικότητά του ήταν πάντα προϊόν διαπραγμάτευσης; Όταν δούλευε, ήταν «μαγκιά του ΟΤΕ» για κάποιους και αυθυποβολή για κάποιους άλλους. Όταν δεν δούλευε, ήταν «βλακείες του ΟΤΕ» και αστικός μύθος, για τους ίδιους πάντοτε.

Ας δούμε λοιπόν τι πραγματικά γινόταν στα χρόνια που το «0» ήταν για την τηλεφωνική κλήση ό,τι είναι σήμερα η περιφορά μας από δωμάτιο σε δωμάτιο με το κινητό στο χέρι, μπας και πιάσει σήμα το καταραμένο!

«Πάρε το μηδέν»

shutterstock257013211

Παραμένοντας στην ίδια εποχή, μια περίοδο ουκ ολίγων τεχνικών δυσκολιών για τις τηλεπικοινωνίες, δεν ήταν καθόλου σίγουρο πως οι δυο συνομιλητές θα ήταν στην ίδια γραμμή! Κι αν ήταν, η τηλεφωνική κλήση θύμιζε κάποιες φορές ραδιόφωνο με χαλασμένη κεραία, μιας και τα παράσιτα κάλυπταν τις πνιχτές ανθρώπινες λαλιές.

«Πάρε το μηδέν», βροντοφώναζε ο ένας στον άλλο, μπας και καθαρίσει η γραμμή και τελεσφορήσει η συνομιλία. Και καθάριζε. Συνήθως. Ενίοτε. Κάποιες φορές, τέλος πάντων!

Ήταν τα χρόνια που τα χαρακτηριστικά γκρι τηλέφωνα με το καλώδιο σπιράλ και το καντράν που αν δεν πρόσεχες σου μάγκωνε το δάχτυλο υπήρχαν σε κάθε σπίτι, ευγενική προσφορά του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος. Τα τηλέφωνα που κουδούνιζαν μανιασμένα και αυτό το χαρακτηριστικό «ντριν» έρχονταν συνήθως μετά κόπων και βασάνων, καθώς η σύνδεση της τηλεφωνικής γραμμής απαιτούσε ιώβεια υπομονή αλλά και μια καλή δόση «μέσου», για να μην περιμένεις κάνα τρίμηνο δηλαδή για να μιλήσεις με τη μάνα σου στο χωριό.

Και τότε, μια χαρμόσυνη μέρα, κατέφτανε ο τεχνικός του ΟΤΕ στο σπίτι και γινόταν πανηγύρι στη γειτονιά για το ανεπανάληπτο του γεγονότος! Η ευτυχία περνούσε βέβαια γρήγορα, καθώς το μαραφέτι είχε όσο να πεις τις παραξενιές του: παράσιτα, μπερδεμένες γραμμές, ενοχλητικές συνακροάσεις και νεύρα τσατάλια.

shutterstock279434771

«Πάρε το μηδέν», άκουγες με οργή από την άλλη άκρη της γραμμής. Και το έπαιρνες, μην ξέροντας καν αν δούλευε το πράγμα ή αν ήταν άλλος ένας τεχνολογικός μύθος από αυτούς που κυκλοφορούσαν αδέσποτοι σε εποχές που δεν υπήρχε το ίντερνετ να μας λύνει τις απορίες. Τι ίντερνετ, εδώ μιλάμε για καιρούς που το τηλεφώνημα δεν ήταν καν ιδιωτικό. Και δεν αναφερόμαστε καν στον μεγάλο σπιούνο, το ντούμπλεξ (τη δεύτερη τηλεφωνική συσκευή στην ίδια γραμμή), αλλά για το γεγονός ότι όλο και κάποιος άλλος θα τρύπωνε στην κλήση, άθελά του ο φουκαράς, καθώς μόνο ωτακουστής δεν ήταν ο καψερός, αν και το μπέρδεμα έφερνε άλλοτε γέλια και άλλοτε νεύρα, σίγουρα διαπληκτισμούς αλλά και νέες γνωριμίες αναγκαστικά. Τόσοι και τόσοι έρωτες ξεκίνησαν από τις μπλεγμένες γραμμές του ΟΤΕ! Τόσα και τόσα «λαβράκια» βγήκαν από τις αθέλητες αυτές συνακροάσεις…

Το «πάρε το μηδέν» έγινε έτσι μια από τις δημοφιλέστερες φράσεις της δεκαετίας του 1980. Δεν ήταν βέβαια μόνο για να βγει ο άλλος από το βάθος της γραμμής ή να καθαρίσει η κλήση. Συνηθέστατα ήταν και τρόπος για να αποφύγεις ένα άβολο τηλεφώνημα, σε εποχές που δεν είχαμε καν αναγνώριση κλήσης(!), «δεν σας ακούω καθόλου, παρακαλώ πάρτε το μηδέν». Κι έτσι γλίτωνες εύκολα και γρήγορα με μια προκατασκευασμένη δικαιολογία που όλοι έπαιρναν για αλήθεια.

Οι περισσότεροι πίστευαν εξάλλου πως κάτι γινόταν αν καλούσες το μηδέν, σχηματίζοντας με το δάχτυλό σου τη μεγαλύτερη διαδρομή του καντράν, που όσοι το θυμούνται ξέρουν πόσο άβολο ήταν όλο αυτό και πόσα μπορούσαν φυσικά να πάνε στραβά. Κολλούσε βλέπετε το αναθεματισμένο και τα ατυχήματα δεν ήταν καθόλου απρόοπτα.

Η πλάκα είναι πως είχαν πολύ καλό να πιστεύουν πως κάτι άλλαζε μαγικά αν έπαιρνες το μηδέν, όσο κι αν το πράγμα κινούνταν πάντα μεταξύ πραγματικότητας και μύθου. Όπως και όλα τα ’80s άλλωστε…

Τι πραγματικά γινόταν

shutterstock101127256

Τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 τα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ ήταν αναλογικά. Όταν σήκωνες λοιπόν το ακουστικό στο σπίτι σου, η κίνηση αυτή ενεργοποιούσε το κέντρο του ΟΤΕ και κάθε γύρισμα του καντράν αντιπροσωπευόταν από μια αντίστοιχη διαδρομή στο τηλεφωνικό κέντρο, κάνοντας κι έναν μονότονο μηχανικό θόρυβο.

Το «0» ήταν λοιπόν η μεγαλύτερη διαδρομή του καντράν και, αναγκαστικά, η μεγαλύτερη διαδρομή του τηλεφωνικού κέντρου του ΟΤΕ. Και ήταν αυτό το τεχνικό χαρακτηριστικό που καθάριζε τη γραμμή από θορύβους, παράσιτα και αδιάκριτες συνακροάσεις, καθώς το γύρισμα όλου του καντράν (και του αντίστοιχου επιλογέα στο κέντρο) έδινε μεγαλύτερη ισχύ στην κλήση απαλλάσσοντας τη γραμμή από τις περιπέτειές της. Κι αν δεν δούλευε με την πρώτη, τεχνικά ήταν σωστό να πάρεις το μηδέν και δεύτερη ή και τρίτη φορά, μέχρι να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εγγυημένο δεν ήταν στα σίγουρα, δούλευε όμως και μάλιστα ικανοποιητικά.

Ζώντας εξάλλου στο μεγάλο χωριό που έλεγαν Ελλάδα, όλοι είχαν έναν μπάρμπα στον ΟΤΕ που θα άνοιγε το στόμα του αποκαλύπτοντας το μεγάλο μυστικό. Από τις αρχές των ’80s όμως, ο ΟΤΕ άρχισε να αλλάζει τα παλιά και αναλογικά τηλεφωνικά κέντρα με ψηφιακά, μια διαδικασία που θα έπαιρνε ωστόσο τον χρόνο της και θα κρατούσε μπόλικα χρονάκια, τουλάχιστον ως τα μέσα των ’90s. Τα παλιά τηλεφωνικά κέντρα, αυτά που γαλούχησαν γενιές και γενιές Ελλήνων, δούλευαν με επιλογείς, καλωδιάκια, συρματάκια, πλατίνες και γρανάζια και πολλά ήταν αυτά που πήγαιναν στραβά στους πολύπλοκους και αρκούντως φθαρτούς μηχανισμούς εκεί που κανονικά δεν θα έπρεπε.

shutterstock452402083

Κι έτσι σήκωνες το τηλέφωνο να πάρεις ιδρωμένος από άγχος τους γονείς σου, για να δικαιολογήσεις την τεράστια βραδινή σου αργοπορία, και στη γραμμή συνομιλούσαν άλλοι! Ή καλούσες τον φίλο σου και έβγαινε μια γυναικεία φωνή προχωρημένης ηλικίας. Ήταν όλες αστοχίες υλικού του τηλεφωνικού κέντρου, μόνο που αυτές δεν λύνονταν αν έπαιρνες το μηδέν.

Το «πάρε το μηδέν» έγινε έτσι το σήμα-κατατεθέν μιας περίεργης για τις τηλεπικοινωνίες εποχής, όταν σήμαινε κάτι απτό και αφορούσε στην πεζή καθημερινότητα. Σήμερα έχει μείνει απλώς ως έκφραση ότι οι δυο φυσικοί συνομιλητές μαζί μιλάνε, χώρια καταλαβαίνουν («σύνδεση με Κάιρο» το λέγαμε επίσης κάποτε), ως απομεινάρι δηλαδή του ένδοξου τεχνολογικού μας παρελθόντος.

Μετά ήρθε το τηλέφωνο με τα κουμπάκια και οι διπλές τηλεφωνικές γραμμές στο σπίτι του Νεοέλληνα, όταν τίποτα το περίεργο δεν συνέβαινε πια. Πόσο μάλλον που κάποια στιγμή αποβιβάστηκε και το κινητό και όλα αυτά μπήκαν πια στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Το πόσο κόπιαζε όμως το δάχτυλο για να καλέσει κάποιον το θυμόμαστε ακόμα όσοι το ζήσαμε, καθώς το σώμα έχει μνήμη.

Οι Φατμέ τα πρόλαβαν φυσικά όλα αυτά, χαρίζοντάς μας με τη φωνή της Χαρούλας Αλεξίου κάτι σχετικό από τα παλιά (1986).

Άλλες εποχές…

Read more...

Το Carroten, το Νο. 1 αντηλιακό στην Ελλάδα, και ο Sfera 102,2 πραγματοποίησαν την Κυριακή 16 Ιουλίου ένα μοναδικό Carroten Beach Party γεμάτο μουσική, εκπλήξεις αλλά και παιχνίδια στο Mojito Bay με πρωταγωνιστές την Τάμτα και τον Ίαν Στρατή με τους Madstreet παρασύροντας τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους στον ρυθμό της ωραιότερης εποχής του χρόνου.

crttrret1
Photo Credits: George Louvaris

Από νωρίς το μεσημέρι, Carroten Boys & Girls μοίραζαν δείγματα από τα νέα Carroten AquaVelvet για προστασία και μαύρισμα καλώντας τους παρευρισκόμενους να ζήσουν το καλοκαίρι τους αλλά και να συμμετέχουν στο αγαπημένο παιχνίδι της σκοποβολής για να κερδίσουν προϊόντα Carroten.

crttrret2
Photo Credits: George Louvaris

Ο Sfera 102,2 και η Ελένη Κολοκοτρώνη μετέφεραν τον παλμό του Carroten Beach Party σε όλους τους ακροατές ζωντανά από τον χώρο παρουσιάζοντας ένα τρίωρο Live Radio Show με πολλή μουσική! Λίγο πριν εμφανιστούν στην σκηνή η Τάμτα και ο Ίαν Στρατής φιλοξενήθηκαν στον αέρα του Sfera 102,2 και στις 5 το απόγευμα ο Πέτρος Καρράς ανέλαβε το warm up της συναυλίας με ένα μοναδικό καλοκαιρινό DJ set.

crttrret4
Photo Credits: George Louvaris

Ο Ίαν Στρατής με τους Madstreet ξεσήκωσε το κοινό με την εξαιρετική του live εμφάνιση και το πάρτυ συνεχίστηκε με την Τάμτα, πρωταγωνίστρια του Carroten γι’ αυτό το καλοκαίρι, να ανεβαίνει στο stage και να το γεμίζει με Ήλιους και Θάλασσες. Η Τάμτα δεν έμεινε για πολλή ώρα μόνη της καθώς στην σκηνή ανέβηκε και ο Ιαν Στρατής για να τραγουδήσουν μαζί απογειώνοντας το πιο εκρηκτικό Carroten Beach Party του καλοκαιριού.

crttrret3
Photo Credits: George Louvaris

Οι εκπλήξεις όμως δεν σταμάτησαν. Στο Mojito Bay ήρθαν για να απολαύσουν την Τάμτα και οι παίκτες από την ομάδα της pop τραγουδίστριας στο X Factor και δεν δίστασαν βέβαια να ανέβουν στην σκηνή και να τραγουδήσουν μαζί με την coach τους.

Αργά το απόγευμα το Carroten Beach Party μετά από ένα απολαυστικό δίωρο live performance, ολοκληρώθηκε με τον κόσμο να χορεύει στους ρυθμούς του Carroten Single «Ήλιους και Θάλασσες», της Νο.1 στα radio charts ελληνικής επιτυχίας του καλοκαιριού.

Ζήσε το καλοκαίρι σου με Carroten, μουσική, ήλιους και θάλασσες!

Read more...

Πράσινου χρώματος είναι αυτή τη φορά το χρώμα του φυτοπλαγκτόν, που επανεμφανίστηκε στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Το χρώμα εξαρτάται κάθε φορά από το είδος του φυτοπλαγκτόν, επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Φυτιάνος, και αναφέρει ότι μπορεί να είναι γαλαζοπράσινο, κόκκινο, καφέ, καφέ ανοιχτό όπως την αμέσως προηγούμενη φορά ή πράσινο όπως τώρα.

ΦΥΤΟΠΛΑΓΚΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμά ότι έπαιξαν ρόλο και οι τελευταίες βροχοπτώσεις, ενώ εκφράζει φόβους ότι την ερχόμενη εβδομάδα κατά την οποία αναμένονται υψηλότερες θερμοκρασίες το φαινόμενο θα είναι εντονότερο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Το αποχετευτικό σύστημα της πόλης είναι παντορροϊκό που σημαίνει ότι μαζί με τα απόβλητα οδηγούνται σε αυτό και τα νερά της βροχής.

Συνεπώς όποτε πέφτουν μεγάλες ποσότητες βροχής νερού της βροχής, για να μην υπάρξει βλάβη, ανοίγουν τα φρεάτια υπερχείλισης, οπότε το νερό καταλήγει στον Θερμαϊκό μαζί με τα ακαθάριστα λύματα» αναφέρει και διευκρινίζει ότι αυτό συμβαίνει μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και μόνο στο κέντρο της πόλης. «Όταν το αποχετευτικό δίκτυο σχεδιαζόταν στο τέλος της δεκαετίας του '70 και τις αρχές της δεκαετίας του '80 δεν μπορούσαν να προβλεφθούν αυτές οι εξελίξεις» προσθέτει και κάνει λόγο για πολύ μεγάλο μειονέκτημα.

ΦΥΤΟΠΛΑΓΚΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τονίζει παράλληλα ότι το φαινόμενο του φυτοπλαγκτόν τείνει να γίνει μόνιμο, καθώς είναι επιβαρυμένος ο Θερμαϊκός Κόλπος και τα λύματα, όπως αναφέρει, «είναι πρώτης ποιότητας τροφής για το φυτοπλαγκτόν καθώς είναι πλούσια σε ενώσεις φωσφόρου και αζώτου».

«Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που κάνει τον κύκλο του. Το φυτοπλαγκτόν εμφανίζεται και αν δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο έχουμε δυσοσμία. Στη συνέχεια χάνεται μέχρι να εμφανιστεί το καινούριο. Αυτός ο κύκλος κρατά από μια εβδομάδα μέχρι δέκα μέρες.

ΦΥΤΟΠΛΑΓΚΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Την περασμένη φορά φύσηξε Βαρδάρης και η κατάσταση βελτιώθηκε. Ελπίζουμε και αυτή τη φορά να συμβεί το ίδιο» υπογραμμίζει ο κ. Φυτιάνος.

Read more...

Καθώς η Νότια Κορέα προετοιμάζεται για το μεγαλύτερο χειμερινό αθλητικό γεγονός στην ιστορία της, η LG Electronics (LG) επικεντρώνεται στη βελτίωση των αυτοματοποιημένων υπηρεσιών που παρέχονται στο Διεθνές Αεροδρόμιο Σεούλ-Incheon (IIA).

Ξεκινώντας από τις 21 Ιουλίου, η LG θα θέσει σε δοκιμαστική λειτουργία μια σειρά από Airport Guide Robots και Airport Cleaning Robots στο πολυβραβευμένο αεροδρόμιο της Νότιας Κορέας για να βοηθούν τους ταξιδιώτες που φθάνουν και αναχωρούν από τη χώρα. Το Airport Guide Robot θα διασχίζει το αεροδρόμιο παρέχοντας πληροφορίες και βοήθεια στους επισκέπτες, ενώ το Airport Cleaning Robot θα είναι σε ετοιμότητα για να διατηρεί την καθαριότητα των δαπέδων σε υψηλά επίπεδα.

LGAirportCleaningRobot2
LG Airport Guide Robot

Τοποθετώντας τα ρομπότ σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο, η LG θα είναι σε θέση να παρέχει τις ρομποτικές υπηρεσίες της σε περίπου 57 εκατομμύρια ταξιδιώτες που περνούν από το αεροδρόμιο κάθε χρόνο. Παρ’ όλο που τα ρομπότ τίθενται σε δοκιμαστική λειτουργία επισήμως σήμερα, έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους σε ταξιδιώτες, από τον Φεβρουάριο, όταν άρχισαν οι beta δοκιμές στο αεροδρόμιο.

Τους τελευταίους πέντε μήνες, οι μηχανικοί της LG κάνουν μικρό-ρυθμίσεις στα ρομπότ, βελτιώνοντας την απόδοσή τους βασισμένοι στα δεδομένα και την εμπειρία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

LGAirportCleaningRobot4
LG Airport Guide Robot

Εξοπλισμένο με την πλατφόρμα αναγνώρισης φωνής της LG, το Airport Guide Robot κατανοεί τέσσερις διαφορετικές γλώσσες - Κορεατικά, Αγγλικά, Κινέζικα και Ιαπωνικά - τις τέσσερις πιο δημοφιλείς γλώσσες που ομιλούνται στο αεροδρόμιο, προκειμένου να παρέχει προφορική βοήθεια. Το ρομπότ μπορεί να συνδεθεί με τον κεντρικό server του αεροδρομίου και να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το χρόνο επιβίβασης, τις τοποθεσίες των εστιατορίων, των καταστημάτων και πολλά άλλα. Με μια γρήγορη σάρωση μιας κάρτας επιβίβασης, το Airport Guide Robot μπορεί να συνοδεύσει τον ταξιδιώτη που έχει χαθεί ή καθυστερήσει προς τη σωστή πύλη προκειμένου να αναχωρήσει εγκαίρως.

LGAirportCleaningRobot3
LG Airport Guide Robot

Το Airport Cleaning Robot διαθέτει τις ικανότητες της υψηλής απόδοσης καθαρισμού, της αυτόνομης πλοήγησης και της δυνατότητας αποφυγής αντικειμένων του LG HOM-BOT, και τις εφαρμόζει σε ένα δημόσιο και εμπορικό περιβάλλον. Το ρομπότ εντοπίζει τις περιοχές που απαιτούν καθαρισμό πιο συχνά, αποθηκεύει αυτές τις θέσεις στη βάση δεδομένων του και υπολογίζει τις πιο αποτελεσματικές διαδρομές για να φτάσει εκεί.

Με τα Airport Robots, η LG αποδεικνύει την πρωτοβουλία της να αναπτύξει και να επεκτείνει την εμπορική χρήση των ρομπότ ως μελλοντικό μοχλό ανάπτυξης. Επί του παρόντος, η χρήση των ρομπότ της LG χωρίζεται σε δύο τομείς: για το σπίτι και για εμπορικούς χώρους. Τα ρομπότ της LG για το σπίτι περιλαμβάνουν την ηλεκτρική σκούπα καθαρισμού HOM-BOT και το νέο Hub Robot, ενώ για εμπορικούς σκοπούς η LG διαθέτει ρομπότ ειδικά σχεδιασμένα για να παρέχουν υπηρεσίες σε δημόσιους χώρους όπως αεροδρόμια, ξενοδοχεία και τράπεζες.

LGAirportCleaningRobot1
LG Airport Cleaning Robot

«Η LG είναι αφοσιωμένη στην πρόοδο και ανάπτυξη των ρομποτικών τεχνολογιών που περιλαμβάνουν πλοήγηση, αναγνώριση φωνής, επεξεργασία φυσικής γλώσσας και, φυσικά, την τεχνολογία DeepThinQ», δήλωσε ο Song Dae-hyun, Πρόεδρος της LG Electronics Home Appliance & Air Solutions Company. «Αυτή η προσπάθεια και η καινοτομία είναι που θα οδηγήσουν την LG προς την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση».

Read more...

Και μόνο το άκουσμα του είναι αρκετό για να γεμίσει το μυαλό μας με τις πιο ανέμελες εικόνες! Ο Nescafé Frappé, το απόλυτα καλοκαιρινό και διαχρονικά απολαυστικό ρόφημα καφέ, υποδέχθηκε δημοσιογράφους και εκπροσώπους των ΜΜΕ και τους «γέμισε» με καλοκαιρινή διάθεση, λίγο πριν τις διακοπές!

nescafe5
Ελιάνα Χρυσικοπούλου

Σε ένα άκρως καλοκαιρινό και δροσερό σκηνικό, oι καλεσμένοι, ξέκλεψαν λίγο χρόνο για να απολαύσουν ένα παγωμένο Nescafé Frappé δίπλα στη θάλασσα και να μάθουν περισσότερα για τη νέα καμπάνια της μάρκας «Nescafé Frappé. 60 καλοκαιριά μας φέρνει κοντά» καθώς και για το λανσάρισμα του νέου αυθεντικού ποτηριού, που έρχεται για να προσφέρει ακόμα περισσότερη απόλαυση.

nescafe2
Μαρίνα Ζαμζαρά, Τάσος Αντωνίου

Με καλοκαιρινή διάθεση, οι καλεσμένοι προετοιμάστηκαν για τις διακοπές, φτιάχνοντας το δικό τους, personalized ψάθινο καπέλο με καλοκαιρινές φράσεις και σχέδια.

Ανάμεσα τους, και ο Γιώργος Χρανιώτης που ήπιε τον πρώτο του παγωμένο Nescafé Frappé, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, και μοιράστηκε τη μοναδική στιγμή με τους αγαπημένους του fans στα social media.

nescafe3
Θωμάς Αλεξόόπουλος, Σικελία Αντωνοπούλου, Χριστίνα Κακλαμάνη, Μάριος Τζερεφος, Γιάννης Μιχαλόπουλος από τη NESTLÉ HELLAS

Εδώ και 60 καλοκαίρια, ο Nescafé Frappé, με ποτήρι του ως εμβληματικό στοιχείο της μάρκας, μας φέρνει κοντά και μας χαρίζει μοναδικές στιγμές απόλαυσης. Φέτος, ο αγαπημένο μας καφές μας προσκαλεί να γεμίσουμε το νέο αυθεντικό του ποτήρι με εικόνες, στιγμές & εμπειρίες από το ελληνικό καλοκαίρι και να μοιραστούμε την απόλαυση με όσους περισσότερους φίλους μπορούμε.

nescafe6nescafe7nescafe4

#ena_potiri_kalokairia

#nescafefrappe

Ακολουθήστε το Nescafé Frappé

Facebook: @Nescafe.GR

Instagram: @nescafegreece

Read more...

Ήταν στις αρχές του 2014 όταν μια είδηση ήρθε να ταράξει τα νερά του κόσμου της τεχνολογίας.

Ο διαδικτυακός κολοσσός Google αποκτούσε έναντι 450 εκατ. ευρώ ένα πρωτοποριακό βρετανικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης που δεν είχε κατασκευάσει ωστόσο τίποτα!

Το DeepMind, μάθαινε τώρα η οικουμένη, ήταν το πνευματικό παιδί ενός νεαρού Κύπριου, κάποιου Ντέμη Χασάμπη, τον οποίο έσπευσε να χαρακτηρίσει λίγο μετά ο «Guardian» ως «υπερήρωα της τεχνητής νοημοσύνης», μιας και ήταν ο δικός του αλγόριθμος αυτός που θα νικούσε έναν άνθρωπο σε ένα πνευματικό παιχνίδι.

Θεωρούμενο σήμερα, μόλις λίγα χρόνια αργότερα, ως μια από τις εμβληματικότερες νίκες της τεχνητής νοημοσύνης έναντι του ανθρώπινου νου, το επίτευγμα του Χασάμπη δεν ήταν παρά ένας μικρός μόνος σταθμός στην τρομακτική του πορεία σε κλάδους αιχμής.

Νευροεπιστήμονας πλέον, αισίως στα 40 του, ο Ντέμης πρωτοσυστήθηκε στον κόσμο ως σκακιστής και σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών, απασχολώντας τον κόσμο της τεχνολογίας με τα καμώματά του ήδη από παιδί. Καθώς κάποτε ήταν παιδί-θαύμα στο σκάκι, φτάνοντας ακόμα και στο Νο 2 της παγκόσμιας κατάταξης για παιδιά κάτω των 14 ετών! Έτσι τον έμαθαν αυτοί που έπρεπε, ως ιδιοφυΐα του σκακιού αρχικά, πριν τους απασχολήσει ως προγραμματιστής και δημιουργός βιντεοπαιχνιδιών αργότερα και τέλος ως αρχιτέκτονας ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης που θα έβαζε κάτω τον άνθρωπο εκεί που υποτίθεται ότι υπερέχει έναντι της μηχανής: στο πνεύμα.

Συνιδρυτής σήμερα του περιβόητου εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης DeepMind, έκανε ακόμα και την Google να θέλει το όνομά της στον τίτλο του δημιουργήματός του, πληρώνοντάς το φυσικά ακριβά. Ακριβότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή εξαγορά της ως τα σήμερα!

Τώρα τον αναγνωρίζουν όλοι ως έναν από τους εξυπνότερους στοχαστές και οραματιστές της τεχνητής νοημοσύνης, και δεν είναι μόνο ο περιβόητος τεχνολογικός του άθλος υπεύθυνος γι’ αυτό. Ποιος άθλος; Μα το πρόγραμμα που μαθαίνει μόνο του (AlphaGo) φυσικά και νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή του διαβολεμένα δύσκολου πανάρχαιου κινέζικου επιτραπέζιου παιχνιδιού Go.

Και ήταν ο τρόπος που το έκανε, μιας και μηχανές έχουν νικήσει ακόμα και πρωταθλητές σκακιού εδώ και δεκαετίες. Ο αλγόριθμος του Χασάμπη είναι πραγματικά πανέξυπνος και ήταν αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό του να μαθαίνει από τα λάθη του αλλά και το περιβάλλον που έκανε την Google να θέλει να τον βάλει στο χέρι, καθώς οι πρακτικές του εφαρμογές είναι πρακτικά ανεξάντλητες.

Τώρα ο Ντέμης θέλει να τον βάλει στη δούλεψη της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα στους τομείς της κλιματικής αλλαγής και των συστημάτων υγείας, μεταμορφώνοντας το μέλλον μιας ανθρωπότητας που είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως θα πρωταγωνιστήσει. Το περιοδικό «Time» το αναγνώρισε φέτος αυτό, περιλαμβάνοντάς τον στους 100 σημαντικότερους ανθρώπους της χρονιάς.

Αν και αυτό δεν είναι παρά η αρχή για τη διάνοια που πιστεύει ακράδαντα πως ο ανθρώπινος νους δεν είναι παρά ένας υπολογιστής σαν όλους τους άλλους. Ή πως το φαγητό είναι χάσιμο χρόνου…

Πρώτα χρόνια

stthnkorcmmop1

Ο Ντέμης Χασάμπης γεννιέται στις 27 Ιουλίου 1976 στο Λονδίνο από ελληνοκύπριο πατέρα με καταγωγή από την Αμμόχωστο και μητέρα από τη Σιγκαπούρη. Ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά των δυο δασκάλων. Η μουσική παιδεία του πατέρα θα περάσει στην αδερφή του Ντέμη, που είναι πιανίστρια και συνθέτης, ενώ ο μικρότερος αδερφός του σπουδάζει ακόμα (δημιουργική γραφή).

«Οι γονείς μου φοβούνται την τεχνολογία», εξομολογήθηκε ο Ντέμης στον «Guardian», «δεν τους αρέσουν οι υπολογιστές. Είναι σχετικά μποέμ τύποι. Η αδερφή μου και ο αδερφός μου ακολούθησαν κι αυτοί τον δρόμο της τέχνης. Κανείς τους δεν πήγε για μαθηματικά ή επιστήμη. Είναι περίεργο, δεν ξέρω από πού προήλθαν όλα αυτά».

Πατέρας σήμερα κι αυτός δύο μικρών αγοριών, ο Ντέμης παντρεύτηκε μια μοριακή βιολόγο και έφτιαξε τη δική του οικογένεια. Θυμάται βέβαια ακόμα τον κύπριο μετανάστη στη Βρετανία παππού του, με τον οποίο άρχισε να πρωτοπαίζει σκάκι νικώντας τον τελικά πριν καν κλείσει τα τέσσερά του!

Η κλίση του στο σκάκι φάνηκε λοιπόν από ιδιαιτέρως τρυφερή ηλικία, όπως και σε άλλα επιτραπέζια παιχνίδια. Το σκάκι το έμαθε από τον πατέρα και τον θείο του, οι οποίοι έπαιζαν με τις ώρες. Το περίεργο της υπόθεσης ήταν πως το τετράχρονο άρχισε να τους κερδίζει έπειτα από δύο μόλις βδομάδες εξάσκησής του!

stthnkorcmmop6

Μέχρι τα πέντε του, διαγωνιζόταν σε πανεθνικούς βρετανικούς διαγωνισμούς σκακιού και στα έξι του κέρδισε το βρετανικό πρωτάθλημα κάτω των 8 χρονών. Στα 9 του, ήταν πια αρχηγός της εθνικής ομάδας της Αγγλίας κάτω των 11 ετών. Μέσα σε όλα, με το χρηματικό έπαθλο από έναν διαγωνισμό σκακιού αγοράζει μόνος του στα 8 του τον πρώτο του ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναν ZX Spectrum, με τις 200 λίρες του βραβείου.

«Το φοβερό με τους υπολογιστές εκείνων των ημερών ήταν ότι μπορούσες να τους προγραμματίσεις», είπε πρόσφατα στο «Wired», «κατάλαβα ενστικτωδώς ότι αυτή ήταν μια μαγική συσκευή πάνω στην οποία μπορούσες να απελευθερώσεις τη δημιουργικότητά σου».

Μέχρι τα 13 του, ο Χασάμπης είχε αγγίξει το καθεστώς του chess master! Τώρα ήταν ο δεύτερος καλύτερα αμειβόμενος παίκτης του σκακιού κάτω των 14 ετών σε όλο τον κόσμο. Στα 14 του εξάλλου είχε ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία τις ακαδημαϊκές εξετάσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δυο χρόνια νωρίτερα δηλαδή από κάθε άλλο συμμαθητή του. Οι βαθμοί του στα μαθηματικά, τη φυσική και τη χημεία ήταν τέτοιοι που έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ήδη από τα 16 του. Αν και δεν τον άφησαν να πάει στο πανεπιστήμιο, καθώς παραήταν μικρός. Του είπαν πως καλύτερο θα ήταν να ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά…

Το παιδί-θαύμα και οι πρώτες του επιχειρηματικές προσπάθειες

stthnkorcmmop7

Μέσα σε όλα αυτά, ο πιτσιρίκος προλαβαίνει να τσαλαβουτήσει και στον επαγγελματικό στίβο! Στα 15 του κέρδισε έναν διαγωνισμό σε ένα περιοδικό τεχνολογίας και προσλήφθηκε από ένα βρετανικό στούντιο δημιουργίας videogames. Ήταν στην Bullfrog Productions που θα συνυπέγραφε το πρώτο του παιχνίδι, τόσο στον σχεδιασμό όσο και τον προγραμματισμό, το «Theme Park», που καλούσε τους παίκτες να φτιάξουν ένα θεματικό πάρκο.

«Ήμουν τυχερός που βρέθηκα στην Bullfrog στην πιο χρυσή εποχή που πέρασε. Η πιο μεγάλη πλάκα που έζησα με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ήταν στις αρχές της καριέρας μου στη δεκαετία του 1990», είπε σε περιοδικό gaming. To «Theme Park» κυκλοφόρησε τελικά το 1994 και πούλησε μερικά εκατομμύρια αντίτυπα!

Ο Χασάμπης έφυγε όμως από την Bullfrog εκείνη τη χρονιά για να σπουδάσει πληροφορική στο Κέιμπριτζ. Από το οποίο αποφοιτεί το 1997 με διπλό πτυχίο στα χέρια του, πριν πιάσει δουλειά σε άλλο ένα δημιουργικό στούντιο ηλεκτρονικών παιχνιδιών, το Lionhead. Εκεί θα ασχοληθεί για πρώτη φορά με μια πρώιμη εκδοχή τεχνητής νοημοσύνης, συνεργαζόμενος σε έναν τίτλο που θα έμενε κλασικός, το τρομερό videogame «Black & White».

Την επόμενη χρονιά θα έφευγε όμως και από το Lionhead για να ιδρύσει τη δική του εταιρία videogames. Το 1998 ανοίγει λοιπόν τις πύλες του το Elixir Studios, οι τίτλοι που βγαίνουν από το οποίο αποσπούν διεθνή βραβεία και μπαίνουν κάτω από τις ομπρέλες κολοσσών του χώρου, όπως η Vivendi Universal και η Microsoft! Για τους gamers το όνομα της Elixir σημαίνει πολλά.

Και καθώς είχε πάντα το θέμα του με την τεχνητή νοημοσύνη, οι 60 υπάλληλοί του ασχολούνται και με τίτλους προσομοίωσης τεχνητής νοημοσύνης σε πραγματικές συνθήκες. Όλοι τους πουλούν ιδιαιτέρως καλά και δύο μάλιστα, τα παιχνίδια «Republic: The Revolution» και «Evil Genius», είναι υποψήφια για βραβεία BAFTA.

stthnkorcmmop5

Η εταιρία του αποτιμάται πια στην αγορά στα 13,5 εκατ. δολάρια! Ο Ντέμης πουλά το 5% της στο στούντιο Eidos (το οποίο έφτιαξε τη σειρά παιχνιδιών με τη Lara Croft «Tomb Raider») έναντι 670.000 ευρώ και επιστρέφει τάχιστα στον ακαδημαϊκό κόσμο. Το 2005 θα τον βρει στο University College London να κάνει το διδακτορικό του στη γνωστική νευροεπιστήμη, το οποίο θα πάρει έπειτα από 4 χρόνια.

Ήταν στα χρόνια του διδακτορικού του που κοίταξε καλύτερα στον ανθρώπινο εγκέφαλο ψάχνοντας έμπνευση για τους αλγόριθμους που σκάρωνε στην τεχνητή νοημοσύνη. Η έρευνά του μάλιστα στη μνήμη και τους μηχανισμούς της φαντασίας αναγορεύτηκε το 2007 από την έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Science» ως μια από τις 10 επιστημονικές τομές της χρονιάς.

Τέτοια ήταν τα εξαγόμενα της μελέτης του που το 2009 απέσπασε περίβλεπτη υποτροφία για να ασχοληθεί με το θέμα του σε μεταδιδακτορικό επίπεδο στο University College London. Έχοντας περάσει μέχρι τότε από ερευνητικά εργαστήρια του Χάρβαρντ και του ΜΙΤ, καθώς αυτά που έκανε ενδιέφεραν άπαντες.

Και τότε θα έκανε την κίνηση-ματ…

Ο Χάσαμπης αλλάζει τον κόσμο όπως τον ξέραμε

stthnkorcmmop3

Ήταν το 2010 όταν θα ίδρυε αυτό που έμελλε να γίνει η μεγαλύτερή του επιτυχία, το εργαστήριο DeepMind. Ως τα σήμερα φυσικά, μιας και στα 41 του αισίως έχει όλη τη ζωή μπροστά του. Το εργαστήριο έχει έδρα το Λονδίνο και θέλησε από την αρχή να «λύσει το θέμα της νοημοσύνης» και να χρησιμοποιήσει τη γνώση ώστε να «κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος».

Η εταιρία του έφτιαχνε σοφιστικέ αλγορίθμους που μάθαιναν μόνοι τους με σκοπό να διαπρέπουν σε έναν τομέα τη φορά. Με μια ομάδα κορυφαίων νευροεπιστημόνων και αστεριών της πληροφορικής, ο Ντέμης ασχολούνταν επιτέλους με τους δικούς του όρους πάνω στο διαχρονικό όραμά του.

Κάποια στιγμή έβαλε στο στόχαστρο το Go, ένα κινεζικό επιτραπέζιο ηλικίας 3.000 ετών, στο οποίο ήθελε να φτιάξει ένα πρόγραμμα που να νικήσει τον καλύτερο ανθρώπινο παίκτη του. Και να βοηθήσει την Google φυσικά να περικόψει τους τεράστιους λογαριασμούς του ρεύματός της! Κάποιοι άλλοι αλγόριθμοί του έβρισκαν τώρα τον δρόμο τους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας.

Το DeepMind το ίδρυσε με τον παιδικό του φίλο Μουσταφά Σουλεϊμάν, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής του τμήματος εφαρμοσμένης τεχνητής νοημοσύνης του εργαστηρίου και αφεντικό στο τμήμα υπηρεσιών υγείας. Όσο για τον Χασάμπη, παραμένει γενικός διευθυντής και ψυχή της εταιρίας, παρά την εξαγορά της από τον κολοσσό.

Η δουλειά του, να αναπτύξει προγράμματα που να σκέφτονται αυθόρμητα, όπως οι άνθρωποι δηλαδή, αντί να προγραμματίζονται εκ των προτέρων και να εκτελούν δοσμένες εντολές, ήταν έρευνα αιχμής ήδη από τα γεννοφάσκια της. Την ώρα που το DeepMind επικεντρωνόταν στην εξέλιξη της τεχνολογίας και την ιατρική έρευνα με στόχο τη δημιουργία μηχανών που να μπορούν να αυτοβελτιώνονται (και να αυτοθεραπεύονται!), ο ίδιος ο Χασάμπης αφιερωνόταν ολοένα και περισσότερο στην παραγωγή αλγορίθμων που να μιμούνται την ανθρώπινη ικανότητα του ελεύθερου στοχασμού.

Η κατανόηση της κλιματικής αλλαγής και η μακροοικονομία, για παράδειγμα, είναι τομείς που θα εξελιχθούν με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, όπως πιστεύει ο Ντέμης. Ο οποίος απέδειξε την αλήθεια των λόγων του με το Go, ένα πνευματικό παιχνίδι που η επιφάνειά του είναι διαιρεμένη σε 361 τετράγωνα (19x19) παρέχοντας άπειρες πρακτικά κινήσεις στον παίκτη.

Το πρόγραμμά του, το AlphaGo, κατάφερε να μάθει και να αφομοιώσει δημιουργικά (αυτό είναι το νέο χαρακτηριστικό που κομίζει ο Ντέμης) 30 εκατομμύρια κινήσεις από επαγγελματίες παίκτες, όταν και θα ήταν πια έτοιμος να αντιμετωπίσει τον καλύτερο των καλυτέρων. «Μιλάμε για ένα παιχνίδι. Περίπλοκο, αλλά όχι όσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Επιπλέον, καταλήξαμε σε συμφωνία με την Google ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς», είπε μετά ο Χασάμπης!

Η υπεροχή του AlphaGo αποδείχτηκε περίτρανα όταν νίκησε δύο διαδοχικές φορές τον παγκόσμιο πρωταθλητή, δείχνοντας πως η τεχνητή νοημοσύνη έχει πλέον και αντίληψη. Η νίκη-ορόσημο της τεχνητής νοημοσύνης έναντι του ανθρώπινου νου έλαβε χώρα στη Σεούλ τον Μάρτιο του 2016, καθώς εκεί ζει ο Λι Σεντόλ, 18 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής του Go και απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

Ο πρωταθλητής εγκατέλειψε μάλιστα την παρτίδα έπειτα από μάχη 3,5 ωρών, αποδεχόμενος ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για να ανατρέψει την κυριαρχία του AlphaGo. Το οποίο μαθαίνει μόνο του με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος, κάτι που λογίστηκε σημείο-καμπής στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

«Το Go είναι το υπέρτατο, το απόλυτο παιχνίδι και το πλουσιότερο από άποψη πνευματικού βάθους. Είναι συναρπαστικό και όμορφο και αυτό που είναι συγκλονιστικό για μας είναι το γεγονός ότι όχι μόνο καταφέραμε να μάθουμε το παιχνίδι, αλλά αναπτύξαμε εκπληκτικά ενδιαφέροντες αλγόριθμους», σημείωσε περιχαρής ο Χασάμπης μετά τον θρίαμβο της μηχανής του, σπεύδοντας να εξηγήσει πως «το AlphaGo παίζει με ένα πολύ ανθρώπινο ύφος, επειδή έμαθε τον ανθρώπινο τρόπο και με την εξάσκηση έγινε ολοένα και καλύτερο, όπως ακριβώς θα έκανα εγώ ή εσείς».

Το γεγονός ήταν τόσο κολοσσιαίο για την τεχνητή νοημοσύνη που χαιρετίστηκε ακόμα και από το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Nature», το οποίο αφιέρωσε ολόκληρο άρθρο στον θρίαμβο της μηχανής. Κι αυτό γιατί ο αλγόριθμος του Χασάμπη δουλεύει με ένα βελτιωμένο νευρωνικό δίκτυο που θα έφερνε αμηχανία ακόμα και στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Ο ίδιος εξομολογήθηκε στον «Guardian» το όραμά του για το μέλλον, θέλοντάς το να είναι μια συνεργασία έξυπνων μηχανών και επιστημόνων: «Ο καρκίνος, η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια, η μακροοικονομία, τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, η φυσική: πολλά από τα συστήματα που θα θέλαμε να κατανοήσουμε πλήρως γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκα», υποστηρίζει ο Χασάμπης και συνεχίζει:

«Υπάρχει μια τέτοια υπερφόρτωση πληροφοριών που έχει γίνει δύσκολο ακόμα και για τους πιο έξυπνους ανθρώπους να τις κατανοήσουν στη διάρκεια της ζωής τους. Πώς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό τον υπερβολικό όγκο δεδομένων ώστε να καταλήξουμε στις σωστές ιδέες; Ένας τρόπος για να κατανοήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη είναι ως μια διαδικασία που θα μετατρέπει αυτόματα τις μη δομημένες πληροφορίες σε πρακτικές γνώσεις. Αυτό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε είναι το να βρεθούν λύσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα».

stthnkorcmmop8

Η Google δεν ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την απίστευτη δυναμική της έρευνας και της πρακτικής πλέον του Χασάμπη, καθώς ο δισεκατομμυριούχος και επίσης οραματιστής Elon Musk της Tesla είχε σπεύσει να γίνει ένας από τους πρώτους επενδυτές του.

Η DeepMind εξαγοράστηκε τον Ιανουάριο του 2014 από την Google έναντι 450 εκατ. ευρώ, κάτι που χαροποίησε τους 50 υπαλλήλους της. Σήμερα έχει πάνω από 400 εργαζομένους και είναι ένα από τα πιο προωθημένα εργαστήρια του κολοσσού, ο οποίος εφαρμόζει ήδη τις γνώσεις που κομίζει ο Χασάμπης στα δικά της προϊόντα.

Ο Χασάμπης και οι συνεργάτες του ανάγκασαν όμως την Google, προκειμένου να της πουλήσουν το πνευματικό του παιδί, να στήσει μια επιτροπή δεοντολογίας για την κατεύθυνση που θέλουμε ως ανθρωπότητα να πάρει η τεχνολογία. Η εταιρία του έγινε πρωτοσέλιδο το 2015 στο «Nature», όταν ο Χασάμπης έφτιαξε έναν αλγόριθμο που μάθαινε μόνος του πώς να γίνεται ξεφτέρι σε όλα τα ιστορικά παιχνίδια του Atari. Το 2016 η DeepMind έπαιξε και πάλι στο πρωτοσέλιδο του «Nature», κάνοντας όλους να ξύνουν το κεφάλι τους. Δύο φορές στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό δεν έχουν παίξει άλλοι κι άλλοι!

Δεν είναι λίγοι οι κορυφαίοι νευροεπιστήμονες που πιστεύουν ότι είναι η DeepMind του Χασάμπη αυτή που φαίνεται να κερδίζει τη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης, αφήνοντας πίσω κολοσσούς της τεχνολογίας και σπουδαία ερευνητικά ιδρύματα.

Ο ίδιος ο Χασάμπης τιμάται πλέον εκτεταμένα για την καινοτόμα δουλειά του και το 2016 μπήκε στη λίστα του «Nature» με τους 10 ανθρώπους που έκαναν τη μεγάλη διαφορά μέσα στη χρονιά. Το 2017 ήρθε το «Time» και ποιος ξέρει τι θα συμβεί το 2018…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr

Read more...

Δύο περιπτώσεις κακοποίησης ζώων που έγιναν στη Λαμία καταγγέλλει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας. Σύμφωνα με την καταγγελία που έστειλε στο LamiaReport, έχει προβεί και σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε να εντοπιστεί και να τιμωρηθεί ο δράστης.

Του ανταποκριτή μας από το lamiareport.gr στη Στερεά Ελλάδα

«Χτυπημένο με σκάγια από κυνηγετική καραμπίνα βρέθηκε το σκυλάκι των φωτογραφιών. Ο ασυνείδητος κυνηγός το πυροβόλησε στο πόδι από κοντινή απόσταση με αποτέλεσμα τα σκάγια να διασπαρούν στο σώμα του άτυχου ζώου, κυρίως στο πόδι.

Στο ίδιο μέρος, και συγκεκριμένα στην Νότια Λαμία κοντά στο σούπερ μάρκετ Γαλαξίας βρέθηκε βασανισμένος άλλος ένας αδέσποτος σκύλος δεμένος στον λαιμό με σύρμα τόσο στενό ώστε να κοπεί η τραχεία του. Και τα δυο ζώα έλαβαν ιατρική φροντίδα και περίθαλψη.

Δεν γνωρίζουμε αν τα δυο περιστατικά βάναυσης κακοποίησης συνδέονται αλλά δημιουργούνται υποψίες πως στην περιοχή περιφέρεται κάποιος ανάλγητος "άνθρωπος" που χαίρεται προφανώς να βασανίζει ζώα εκτονώνοντας τα βίαια ένστικτά του σε αθώα και ανυπεράσπιστα θύματα.

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας καταγγέλλει αυτές τις πράξεις και γνωρίζοντας πως η κακοποίηση ζώων αποτελεί τον προθάλαμο για βίαιη συμπεριφορά και κατά ανθρώπων θα προβεί σε όλες εκείνες τις νόμιμες ενέργειες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό του δράστη και την παραδειγματική τιμωρία του».

Για τον Φιλοζωικό Σύλλογο Φθιώτιδας

Η Πρόεδρος

Έφη Γρίβα»

q8m2kk0k

Περισσότερα νέα για τη Στερεά Ελλάδα στο lamiareport.gr

Read more...

Στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το βράδυ της Κυριακής, όσο προβαλλόταν το πρώτο επεισόδιο της έβδομης σεζόν του «Game of Thrones», η κίνηση στην ιστοσελίδα έπεσε κατά 4,5%, έδωσε στη δημοσιότητα το Pornhub.com!

Το συγκεκριμένο στατιστικό δείχνει τη δύναμη που έχει η δημοφιλής σειρά η οποία κατάφερε να κρατήσει τους άνδρες στις ΗΠΑ μακριά από το πορνό στις οθόνες των υπολογιστών τους, έστω και για μία ώρα και, μάλιστα, σε μια μέρα και ώρα που συνήθως είναι από τις πιο «φορτωμένες» για την ιστοσελίδα!

pornhub-insights-game-of-thrones-s7-premiere-traffic-drop-1

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί, πως το ποσοστό είναι υψηλότερο από εκείνο της πρεμιέρας της 6ης σεζόν, όταν η κίνηση έπεσε 4,1%. Ενώ στο φοβερό επεισόδιο «Battle of the Bastards» η κίνηση είχε πέσει 3,9%. Αλλά το ρεκόρ έχει σημειωθεί στο φινάλε της περασμένης σεζόν, όταν οι επισκέπτες του Pornhub μειώθηκαν κατά 5,2%.

Read more...

Τραπέζια στο πλακόστρωτο κάτω από δέντρα, παρέες της γειτονιάς σε χαλαρή έξοδο, μεζέδες στη μέση, κρασί που ρέει άφθονο, τσουγκρίσματα και γέλια. Το καλοκαίρι οι πλατείες της Αθήνας ομορφαίνουν και γλυκαίνουν, προσφέροντας το ιδανικό σκηνικό για παρεΐστικα φαγοπότια που μυρίζουν διακοπές.

Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς

Αγαπημένα ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία στρώνουν τα τραπεζάκια τους έξω και μας περιμένουν για να απολαύσουμε σπιτικό φαγητό στην καρδιά της πόλης. Ακολουθήστε μας σε μια καλοκαιρινή, γευστική βόλτα σε πλατείες της Αθήνας που κρατούν ακόμα την ατμόσφαιρα γειτονιάς.

Κατσούρμπος

katsourmpos

Μια λαχταριστή γνωριμία με τις κρητικές λιχουδιές σας περιμένει στον Κατσούρμπο, πάνω στην Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι. Στην κουζίνα του μπαίνουν αγνές πρώτες ύλες από μικρές παραγωγικές μονάδες του νησιού (γαλακτοκομικά προϊόντα, κρητικά χόρτα κ.ά.), επιλεγμένες με γνώμονα πάντα την εποχικότητα.

Πιάστε θέση στα τραπεζάκια της όμορφης πλατείας και δοκιμάστε αρνί με σταμναγκάθι, γαμοπίλαφο, ντολμαδάκια γιαλαντζί, χοχλιούς μπουμπουριστούς και καλιτσούνια με μάραθο και άγρια χόρτα. Θα τα συνοδεύσετε με βιολογικό λευκό ή κόκκινο κρητικό κρασί ή ρακή παραγωγής των ιδιοκτητών.

Πληροφορίες

Αμύντα 2, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, τηλ. 210 7222167, www.katsourbos.gr, fb page: Κατσούρμπος

Όπως Παλιά Παραδοσιακά

opws_palia

Στη συμπαθητική πλατεία Λακωνίας, λίγα μέτρα πιο πέρα από το μετρό της Πανόρμου, το «Όπως Παλιά» είναι ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο που έχει πάρει τη θέση ενός παλιού καφενείου που βρισκόταν εκεί. Στα χρωματιστά τραπεζάκια κάτω από τα δέντρα θα γευτείτε απλά και νόστιμα μεζεδάκια όπως χοιρινή τηγανιά κρασάτη με πιπεριές, σπετζοφάι, παστουρμαδόπιτα Καισαρείας και απάκι με κριθαροκούλουρο και σως γιαουρτιού. Μια καλή επιλογή για να περάσετε μια χαλαρή, καλοκαιρινή βραδιά με φίλους.

Πληροφορίες
Λακωνίας 40-44, Αμπελόκηποι, τηλ: 210 6996033, fb page: Όπως Παλιά Παραδοσιακά

Τα Ρωμανάκια

rwmanakia1

Γνήσιος εκπρόσωπος των γεύσεων της Κρήτης στην Αγία Παρασκευή. Τα Ρωμανάκια (έτσι αποκαλούσαν τους ιδιοκτήτες, Κώστα και Μανώλη Ρωμανάκη, στον τόπο καταγωγής τους, την Κρήτη), θα σας μυήσουν στην κρητική φιλοσοφία από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ζεστό σπιτικό φαγητό βασισμένο σε κρητικές παραδοσιακές συνταγές, αυθεντική κρητική ρακή και τραπεζάκια έξω στην απέναντι πλατεία.

Πληροφορίες

Λεωφόρος Μεσογείων 366 & Κοραή 1, Αγία Παρασκευή, τηλ. 210 6532278, www.romanakia.gr, fb page: Εστιατόριο Τα Ρωμανάκια|Αγία Παρασκευή

Κυβέλη

kiveli

Στη μικρή και ανθισμένη πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, αυτό το μοντέρνο μεζεδοπωλείο έχει γίνει στέκι των κατοίκων της περιοχής- κι όχι μόνο- χάρη στo αξιοπρεπέστατο φαγητό του αλλά και την παρεΐστικη ατμόσφαιρά του. Αξίζει να δοκιμάσετε τη φουρτάλια με ανδριώτικο λουκάνικο, τους μυρωδάτους κολοκυθοκεφτέδες, τις τηγανιές με χοιρινό, συκώτι ή κοτόπουλο και τα μαριναρισμένα παϊδάκια κοτόπουλου.

Πληροφορίες
Επτανήσου 15, Κυψέλη, τηλ. 210 8219406, fb page: Κυβέλη

Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στο www.greekguide.com

Read more...

Είναι η πρώτη φορά που η Σαντορίνη αποκτά ένα παγκοσμίως δημοφιλές και επιτυχημένο brand στον τομέα της εστίασης.

Γράφει η Νάντια Μασσαχού

Το εύκολα προσβάσιμο Buddha-Bar Beach στο Ημεροβίγλι (εκεί που συναντάμε και το ξενοδοχείο La Maltese) με την συγκλονιστική θέα στην Καλντέρα, έρχεται με τα υψηλού επιπέδου services του να ανεβάσει τον πήχη της εστίασης στο νησί.

bbs81

Εκπροσωπώντας την γενικότερη φιλοσοφία του brand που μυεί κάθε επισκέπτη στην πολυτέλεια, το fine dining και τα εμπνευσμένα cocktails, το Buddha-Bar Beach υπόσχεται να γίνει ένα από τα αγαπημένα σας spot από την φετινή σεζόν.

Ένα από τα πράγματα που θα αντιληφθείτε από το πρώτο σας λεπτό εδώ είναι πως ο χώρος είναι απόλυτα εναρμονισμένος με το σαντορινιό σκηνικό που έχει μπροστά του την συγκλονιστική Καλντέρα και δεν «προσποιείται» τίποτα ξενόφερτο ή οτιδήποτε δεν «δένει» με την προσωπικότητα του προορισμού.

Buddha

Σε ό,τι αφορά στην κουζίνα, να πούμε πως ο chef Γιώργος Μουμούρης μας συστήνει στην Nikkei γαστρονομική κουλτούρα, ενώ την cocktail list έχει επιμεληθεί ο Chief Executive Mixologist Matthias Giroud σε συνεργασία με την Ms. Agata Jadwiga Kurkowska. Μερικά από αυτά που ξεχωρίσαμε είναι τα Mochito Vito, το White Princess και το Atlantis path. Εξαιρετικό και το shisha menu, που από ό,τι φαίνεται έχει πιστούς οπαδούς.

ExteriorBB

Η ώρα του ηλιοβασιλέματος δεν αποτελεί κλισέ να πούμε πως εδώ είναι μαγική, ενώ οι μουσικές επιλογές θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να το συμπεριλάβετε στα αγαπημένα σας.

Υπάρχει κι ένας εξίσου προσεγμένος και φιλόξενος εσωτερικός χώρος, έτσι ώστε να ζήσετε την εμπειρία του Buddha, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

EXTERIORVERANDA_hgGREEKGUIDEINTERIORjhhbbs60

Πληροφορίες

Ημεροβίγλι, Σαντορίνη

22860 25867

buddhabarbeachsantorini.com

facebook: buddhabarsantorini

Read more...

Έπειτα από καταγγελίες πολιτών στο ΕΚΠΑΖ σχετικά με μια γερακίνα που βρισκόταν σε κλουβί σε ταβέρνα κοντά στην Τρυπητή, το ΕΚΠΑΖ ενημέρωσε τη Δευτέρα την Προϊσταμένη του Δασονομείου Μοιρών-Βώρων κα Ελένη Στιβαχτάκη.

Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη

Όπως αναφέρει το ΕΚΠΑΖ:

«Στο μέρος όπου υποδείξαμε μετέβη ο δασοφύλακας κος Νικόλαος Γιαννικάκης όπου και κατάσχεσε το ζώο, το οποίο και μας παραδόθηκε σήμερα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Πρόκειται για Γερακίνα (Buteo buteo), φετινό μικρό που πιθανόν χάθηκε από τους γονείς του. Έχει πληγή στο κήρωμα της μύτης από την προσπάθειά του να βγει από το κλουβί  και τα φτερά του είναι ταλαιπωρημένα από τον ίδιο λόγο. Ο ιδιώτης που κρατούσε το ζώο ισχυρίστηκε ότι το βρήκε τις μέρες του καύσωνα διψασμένο και το μάζεψε.

Όταν βρίσκουμε ένα άγριο ζώο σε ανάγκη, το πιάνουμε και το τοποθετούμε σε χάρτινο κουτί, σε ήσυχο και σκιερό μέρος. Τα άγρια ζώα δεν αισθάνονται καλά με την παρουσία των ανθρώπων, στρεσάρονται και χτυπιούνται όταν είναι σε κλουβί εκτεθειμένα στην παρουσία ανθρώπων και κατοικίδιων ζώων. Στην συνέχεια ενημερώνουμε χωρίς καθυστέρηση τις αρμόδιες Αρχές (το κοντινότερο Δασονομείο ή Δασοφυλακείο).  Σε καμία περίπτωση δεν το κρατάμε. Εκτός από παράνομο μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ζωή του.

Ευχαριστούμε πολύ τους πολίτες που δεν αδιαφορούν αλλά μας ενημερώνουν για αυτά τα περιστατικά. Και φυσικά πολλά ευχαριστώ στην Προϊστάμενη αλλά και τους εργαζόμενους του Δασονομείου Μοιρών για την άμεση ανταπόκριση και την άψογη συνεργασία».

fky5iirgmb0c4rnpkms7gvuudsl0v2u1

Περισσότερα νέα για την Κρήτη στο flashnews.gr

Read more...

Κάποτε της έκαναν πλάκα ζητώντας της να τραγουδήσει Σελίν Ντιόν σε μια συνέντευξη για δουλειά. Πλέον κανείς δεν γελά και σίγουρα όχι μαζί της, καθώς είναι σήμερα η μεγαλύτερη απειλή της Uber παγκοσμίως, καθώς στην Κίνα τη νίκησε κατά κράτος!

Ήταν Μάιος του 2016 όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Apple είχε επενδύσει 1 δισ. δολάρια σε μια άγνωστη κινεζική εφαρμογή για ταξί, κάποια Didi Chuxing. Ψάχνοντάς το λίγο, οι δυτικοί αναλυτές της αγοράς συνειδητοποιούσαν ότι μιλάμε για σωστό κολοσσό στον κλάδο.

Η εταιρία του Πεκίνου είχε εξάλλου μαζέψει μόλις 7 δισ. δολάρια σε νέα επενδυτικά κεφάλαια και ήταν ό,τι πιο καυτό έπαιζε στα μεγάλα χαρτοφυλάκια του πλανήτη.

Κι αυτό γιατί η Didi διαχειρίζεται κάπου 14 εκατ. διαδρομές ταξί ημερησίως στα μήκη και τα πλάτη της Κίνας, έχοντας στα χέρια της ένα μερίδιο αγοράς που υπερβαίνει το 87%. Πλέον είναι τόσο πελώρια που ακόμα και ο κολοσσός από το Σαν Φρανσίσκο και βασικός άλλοτε ανταγωνιστής της στην Κίνα, η Uber, αναγνώρισε πως έχανε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια ετησίως στην αχανή χώρα.

Ή λιγότερο αχανή, μιας και βλέπετε ο υπεύθυνος στρατηγικής της Uber στην Κίνα είναι ξάδερφος της αφεντικίνας της Didi, Ζαν Λιου. Η οποία μέσα σε τέσσερα χρόνια πήρε το μικρό startup και το έφερε στην κορυφή, αναγκάζοντας το περιοδικό «Time» να την περιλάβει στη λίστα με τους 100 σημαντικότερους ανθρώπους της χρονιάς.

Η Λιου αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται οι Κινέζοι και δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν τι θα συμβεί αν και όταν αποφασίσει να επεκτείνει τον στόλο από τα συνεργαζόμενα ταξί της στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σήμερα ελέγχει εξολοκλήρου τις μετακινήσεις με ταξί σε 400 κινεζικές πόλεις, καθώς δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές και ο στόλος από τους συνεργαζόμενους ταξιτζήδες της.

Αλλά (και) οι αλγόριθμοι της εφαρμογής της, που μαθαίνουν διαδρομές, απομνημονεύουν τα δεδομένα της κίνησης και του μποτιλιαρίσματος, θυμούνται τα συχνότερα σημεία «τσιμπήματος» πελατών και άλλα πολλά, δίνοντάς της τελικά το κεφάλι στην αγορά, καθώς το πράγμα παραείναι εύχρηστο. Και φτηνό, καμιά αμφιβολία. Και μπορεί να απαλλάξει την Κίνα ακόμα από το «έμφραγμα» στους δρόμους!

Η ίδια δεν επαναπαύεται φυσικά στον θρόνο της, καθώς παρά τα ελάχιστα χρόνια που απασχολεί την αγορά, τους μεγάλους παίκτες και τους παράγοντές της, καινοτομεί συνεχώς. Πλέον έχει στα χέρια της και έναν στόλο από λεωφορεία, προσφέροντας μια δημοφιλή πια εναλλακτική για τη μετακίνηση πολυπληθών ομάδων, την ίδια στιγμή που συνομιλεί με τον κλάδο των ταξί και την κυβέρνηση για να μεταμορφώσει ακόμα περισσότερο την επικράτεια των ταξί.

Η πλατφόρμα της μετρά σήμερα περισσότερους από 1,5 εκατ. οδηγούς, αν και αυτά δεν είναι φυσικά όλα…

Πρώτα χρόνια

ddiidiadccllixixnng1

Η Ζαν Λιου (ή Λιου Κινγκ) γεννιέται το 1978 στο Πεκίνο ως μοναχοκόρη του Λιου Κουανζί, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης κινεζικής φίρμας πληροφορικής, της Lenovo. Όσο για τον παππού της, ήταν μεγαλοστέλεχος της Τράπεζας της Κίνας. Έμοιαζε λοιπόν πολύ ταιριαστό γι’ αυτή να ασχοληθεί με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την τεχνολογία, καθώς είχε έναν κολοσσό στα πόδια της.

ddiidiadccllixixnng9

Εκείνη είπε πάντως πως η απόφασή της να σπουδάσει πληροφορική στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου είχε να κάνει περισσότερο με την επίδραση και τη σαγήνη που ασκούσε πάνω της ο γκουρού των λειτουργικών συστημάτων, Μπιλ Γκέιτς. Με το πτυχίο του πληροφορικού ανά χείρας, πηγαίνει στο Χάρβαρντ για το μεταπτυχιακό της στον ίδιο κλάδο, στον οποίο όμως δεν θα παρέμενε επαγγελματικά.

Κι αυτό γιατί το 2001 θα βρεθεί για μια δίμηνη πρακτική στην Goldman Sachs, όπου θα ερωτευτεί κεραυνοβόλα την επενδυτική τραπεζική! «Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου ήταν όταν έλαβα την πρόταση για δουλειά στην Goldman Sachs», εξομολογήθηκε πέρυσι σε κινεζικό δίκτυο.

ddiidiadccllixixnng2

Η πρόταση θα της γίνει το 2002, όταν εκείνη είχε ήδη συμπληρώσει 18 συνεντεύξεις στη φίρμα για τη θέση του εκπαιδευόμενου αναλυτή. Στην τελευταία της μάλιστα συνέντευξη, της ζήτησαν να τραγουδήσει το «My heart will go on» της Σελίν Ντιόν! Η Λιου δεν ήξερε αν της έκαναν πλάκα ή αν απλώς δεν είχαν τι άλλο να τη ρωτήσουν.

Δεν την προσέλαβαν φυσικά για την καλή φωνή της, αλλά για την εργατικότητα και τις προοπτικές της. Όπως εξομολογήθηκε χρόνια αργότερα σε κινεζική εφημερίδα, δούλευε κοντά στις 140 ώρες τη βδομάδα! Είκοσι ώρες τη μέρα δηλαδή, εφτά μέρες τη βδομάδα, για να τα καταφέρει στο ιδιαιτέρως απαιτητικό περιβάλλον.

Και το έκανε μάλιστα αυτό για τα επόμενα 12 χρόνια, μέχρι να γίνει η νεότερη διευθύντρια στην ιστορία της τράπεζας! Ο τομέας της εξάλλου, η επενδυτική της Ασίας, τα πήγαινε ιδιαιτέρως καλά κάτω από την καθοδήγησή της. Το κουπί που τραβούσε όμως άφησε το στίγμα του πάνω της: «Έμοιαζα σαν να ήμουν 42 χρονών ενώ ήμουν μόνο 24», είπε με πόνο καρδιάς και τα παράτησε όλα μια ωραία πρωία.

Στο Πεκίνο εξάλλου δεν είχε να επιστρέψει, καθώς εκεί ήταν ήδη η έδρα της…

Η Ζαν και το όραμά της

ddiidiadccllixixnng4

Σήμερα, στα 39 της, είναι η ισχυρή γυναίκα της Didi Dache, της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής πλατφόρμας εύρεσης ταξί της Κίνας και του βασικού κάποτε ανταγωνιστή της αμερικανικής Uber. Η Ζαν μπήκε στην Didi Dache μόλις το 2014 ως διευθύνουσα σύμβουλος και υπεύθυνη του νέου κλάδου της εφαρμογής για τις πολυτελείς μετακινήσεις με λιμουζίνα.

Την εφαρμογή τη γνώρισε μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν την προσέγγισε θέλοντας να επενδύσει κεφάλαια της Goldman. Και χωρίς να πιστεύει στα μάτια και τα αυτιά της, της είπαν όχι. Και μάλιστα δύο φορές! «Εντυπωσιάστηκα από το γεγονός πως είχαν τόσους πολλούς επενδυτές να τους κυνηγούν», είπε στον Τύπο.

ddiidiadccllixixnng3

Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2015 συγκεκριμένα, θα γίνει πρόεδρος της Didi και το αδιαφιλονίκητο αφεντικό της. Τώρα επέβλεπε τα πάντα, από τις δημόσιες σχέσεις και την εταιρική ταυτότητα μέχρι τις επαφές με την κυβέρνηση και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Και μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, θα έκανε τη μικρή εταιρία που είχε ιδρυθεί το 2012 τον Νο 1 ηγέτη της κινεζικής αγοράς ταξί, κατακτώντας μερίδιο πάνω από το 87%!

Ο ιδρυτής της Didi Dache, Τσεν Γουέι, έπινε πια νερό στο όνομά της, καθώς ήταν η σάρκα και τα οστά του οράματός του. Κάτω από τη δική της μπαγκέτα, η Didi Dache συγχωνεύτηκε αναπάντεχα με την Kuaidi Dache (συμφερόντων Alibaba) στις αρχές του 2015 και το νέο σχήμα (Didi Chuxing πλέον) έλεγχε πια περισσότερες από 3 εκατ. διαδρομές ταξί τη μέρα.

Το όνομά της άρχισε να παίζει στη Δύση το 2015, όταν άρχισε να ξεδιπλώνεται η λυσσαλέα μάχη της με την Uber. Την ώρα που καλωσόριζε τον υγιή ανταγωνισμό στην Κίνα, υποδείκνυε με νόημα πως η κινεζική αγορά είναι ήδη «ένα υγιές οικοσύστημα» που έχει τον τρόπο του να παλεύει με τις εξωγενείς επιδράσεις.

Το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο είναι εξάλλου τελείως διαφορετικό από τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει η Uber. Η Didi Dache ενσωματώνει τον κλάδο των ταξί αντί να θέλει να τον εκτοπίσει από την επικράτεια των καθημερινών μεταφορών. Κάτω από τις εισηγήσεις της, η Didi αγόρασε δικό της στόλο ταξί για να δώσει δουλειά σε απλούς οδηγούς και να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες μιας τεράστιας αγοράς που δεν καλυπτόταν από τα ήδη υπάρχοντα ταξί.

ddiidiadccllixixnng6

Και πλέον μπορεί να περηφανεύεται πως ακόμα και στο Πεκίνο αν χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή της θα βρεις ταξί σε λιγότερο από τρία λεπτά! Λένε πως ήταν η Λιου και η Didi αυτή που γέννησε ουσιαστικά την ανάγκη για ταξί στην Κίνα και ίσως έχουν δίκιο. Το 2015, για παράδειγμα, υπήρχε μια σταθερή βάση 800 εκατ. ανθρώπων που έπαιρναν κάποια στιγμή μέσα στον χρόνο ένα ταξί. Σήμερα περισσότεροι από 30 εκατ. Κινέζοι μετακινούνται καθημερινά με ταξί και η δυναμική είναι τέτοια που μιλάμε ουσιαστικά για μια αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων!

Τον Μάιο του 2016 μάλιστα ακόμα και η Apple θέλησε να επενδύσει στον νεόκοπο κολοσσό της Κίνας, εμπιστευόμενη στη Λιου 1 δισ. δολάρια. Η Ζαν συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ, στο στρατηγείο του. Η Ζαν κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει κεφάλαια 7 δισ. δολαρίων για την εταιρία της από πλήθος επενδυτών, ενώ η σαγήνη που άσκησε στον Τιμ Κουκ θα τον ωθούσε να της γράψει το αφιερωματικό κείμενο που συνόδευε τη συμπερίληψή της από το «Time» στους 100 σημαντικότερους ανθρώπους του 2017.

Τι ήταν αυτό που την έστειλε στην κορυφή; Τα νέα που κυκλοφόρησαν τον Αύγουστο του 2016 πως η Uber καταθέτει τα όπλα στην Κίνα και επιζητά πλέον να συγχωνευτεί με την Didi, κάνοντας το νέο σχήμα να αξίζει 35 δισ. δολάρια! Όπως και έγινε τελικά. Η γλυκομίλητη και χαμηλών τόνων Κινέζα είχε νικήσει κατά κράτος τον αλαζόνα Αμερικανό Τράβις Καλάνικ!

ddiidiadccllixixnng7

Τα είχε καταφέρει πια και με το παραπάνω, κομίζοντας όχι μόνο ένα καλοκουρδισμένο πλάνο και μια νέα επιχειρηματική ηθική, αλλά και την τόλμη να τα πραγματώσει. Παρά το γεγονός ότι πλέον έχει σύζυγο και τρία παιδιά, το καθημερινό της πρόγραμμα δεν έχει χαλαρώσει καθόλου από την εποχή της Goldman Sachs. Φεύγει από το γραφείο στις 9:00 το βράδυ, κι αυτό για να βάλει τα παιδιά της για ύπνο, πριν συνεχίσει από το σπίτι τα εταιρικά meetings.

Έλειψε από τα καθήκοντά της μόνο ένα δίμηνο το φθινόπωρο του 2016, κι αυτό για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού. «Ο καρκίνος δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή και τη δουλειά μου», είπε σε όλους σε ένα εταιρικό email που έστειλε στους υφισταμένους της. Και πράγματι τον Δεκέμβριο ήταν και πάλι στη θέση της, για να επιβλέψει μια τιτάνια συμφωνία με επενδυτική τράπεζα της Κίνας ώστε να αποκτήσει η Didi ακόμα μεγαλύτερο στόλο δικών της ταξί.

ddiidiadccllixixnng5

Ως μια από τις μεγαλύτερες πια κινεζικές εταιρίες, η Didi Chuxing σκέφτεται το επόμενο βήμα της, αν θα είναι εντός ή εκτός κινεζικής αγοράς δηλαδή. Νίκησε τον παγκόσμιο κολοσσό εξάλλου και όλα μοιάζουν πια δυνατά. Και όταν λέμε σκέφτεται η Didi, όλοι ξέρουν πλέον καλά ότι αυτός που σκέφτεται και πράττει είναι η Ζαν Λιου.

Η προσέγγιση της οποίας αναφορικά με το πώς χειρίζεται τα εμπόδια και τις επιχειρηματικές δυσκολίες παραμένει αναλλοίωτη: «Να είσαι ευγενικός αλλά σταθερός όταν πιστεύεις στον εαυτό σου»…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr

Read more...

Ο Αλ Πατσίνο θα υποδυθεί τον προπονητή του αμερικανικού ποδοσφαίρου, Τζόι Πατέρνο σε βιογραφική ταινία της HBO Films σε σκηνοθεσία Μπάρι Λέβινσον.

Η HBO δημοσίευσε τις πρώτες φωτογραφίες του Αλ Πατσίνο ως Τζόι Πατέρνο, ο οποίος ήταν ο προπονητής με τις περισσότερες νίκες στο κολλεγιακό ποδόσφαιρο, αλλά κατηγορήθηκε ότι συγκάλυψε το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης νεαρών αγοριών από τον βοηθό του Τζέρι Σαντούνσκι στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, η ταινία θα παρακολουθεί την πτώση της καριέρας του από την οπτική γωνία του προπονητή.

Στο φιλμ, που δεν έχει ακόμη τίτλο και θα γυριστεί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, πρωταγωνιστεί επίσης η Ράιλι Κίου στο ρόλο της 23χρονης δημοσιογράφου Σάρα Γκάνιμ η οποία πρώτη αποκάλυψε το σκάνδαλο και έστρεψε σε αυτό την προσοχή των ΜΜΕ. Η Σάρα Γκάνιμ κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ για τις αποκαλύψεις της. Η Άνι Παρί θα υποδυθεί την Μέρι Κέι Πατέρνο, κόρη του Τζόι Πατέρνο.

joe-paterno-al-pacino
Ο πραγματικός Τζόι Πατέρνο (αριστερά) και ο σπουδαίος Αλ Πατσίνο (δεξιά)

Με 409 νίκες, ο Πατέρνο είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του NCAA FBS. Η καριέρα του τερματίστηκε με την απόλυση του από την ομάδα που εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στο κολλεγιακό πρωτάθλημα, την Penn State Nittany Lions τον Νοέμβριο του 2011, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο Πατέρνο πέθανε από καρκίνο των πνευμόνων τον Ιανουάριο του 2012, λίγους μήνες μετά την απομάκρυνσή του από το Πανεπιστήμιο.

Ο Λέβινσον είναι ο σκηνοθέτης και εκτελεστικός παραγωγός της ταινίας μέσω της Levinson/Fontana. Οι Τζέισον Σόσνοφ και Τομ Φοντάνα είναι επίσης εκτελεστικοί παραγωγοί, μαζί με τους Έντουαρντ Πρέσμαν και Ρικ Νισίτα μέσω της εταιρείας του RP Media Company.

Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν η Ντέμπορα Καν, Τζον Ρίτσαρντς και Ντέιβιντ ΜακΚένα και στην παραγωγή συμμετέχει η Sony Pictures Television.

Είναι η δεύτερη ταινία στην οποία ο Αλ Πατσίνο υποδύεται προπονητή ποδοσφαίρου. Προηγήθηκε ο ρόλος του Τόνι Ντ΄ Αμάτο στην ταινία του Όλιβερ Στόουν «Any Given Sunday» (Κάθε Κυριακή).

Read more...

Μια φωτογραφία και ένα μήνυμα ανάρτησε ο μεγάλος νικητής του Survivor, Γιώργος Αγγελόπουλος, στον λογαριασμό του στο Instagram. Ο Ντάνος λέει ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υποδοχή του το βράδυ της Παρασκευής στο Ανοιχτό Θέατρο της Σκιάθου.

«Ένα τεράστιο ευχαριστώ για την απίστευτη αυτή υποδοχή!!!στους διοργανωτές της, στους συντοπίτες μου αλλά και σε όλους τους επισκέπτες του νησιού μας που βρέθηκαν εκεί για μένα !!! Να σας έχει όλους καλά ο Θεός», έγραψε.

da

Read more...

Page 1 of 6

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ