Just Wait...

Oμοφοβία και προσφυγικό

Oμοφοβία και προσφυγικό

Oμοφοβία και προσφυγικό

Γιατί οι απόψεις της Μαίρης Συνατσάκη για το προσφυγικό και την ομοφοβία είναι ό,τι πιο σημαντικό ειπώθηκε από Ελληνίδα celebrity

Οι Έλληνες celebrities πολύ συχνά διακατέχονται από συναισθήματα δειλίας και συχνά φοβούνται να καταπιαστούν ή να εκφράσουν άποψη για θέματα «καυτή πατάτα» που προκαλούν με κάποιο τρόπο το δημόσιο αίσθημα και συνεπώς απολαμβάνουν ανάμεικτες αντιδράσεις από το ευρύ κοινό. Αφού μπορούν κάλλιστα να μιλήσουν για τα γκομενικά τους ή τα μυστικά τους για να διατηρούνται λαμπεροί λες και είναι λάμπες των 600 Watt για να καλύψουν τον αναγκαίο τηλεοπτικό χρόνο, γιατί να πάρουν θέση για θέματα όπως τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, τους πρόσφυγες ή άλλα κοινωνικά ζητήματα που μαστίζουν την εποχή μας.;

Και ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και οι λίγοι που ανοιχτά όταν ρωτούνται για αυτά τα θέματα δεν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, δεν υποκύπτουν στη λογική του «στρίβειν δια του αρραβώνος» αερολογώντας για το πώς χτενίζουν τα μαλλιά τους και πώς μαγειρεύουν το γαμοπίλαφο, αλλά τοποθετούνται με λογικά επιχειρήματα και λένε τα πράγματα με το όνομά τους, ακόμα και αν αυτό βρίσκει αντίθετους μια μικρή μερίδα του κόσμου. Έτσι ακριβώς έκανε και η Μαίρη Συνατσάκη στη χτεσινοβραδινή συνέντευξη της στο Όλα Πρώτη Φορά.

Οι απόψεις των ανθρώπων που καλλιεργούν το μίσος των λαών απέναντι στους πρόσφυγες είναι λίγο γνωστές και περιλαμβάνουν επιχειρήματα τρομολαγνείας και μισανθρωπισμού και όσο και αν προσπαθούν να πείσουν ότι είναι πλειοψηφικές, η αξιοθαύμαστη στάση αλληλεγγύης που έχουν επιδείξει εκατομμύρια πολίτες της Ευρώπης μαρτυρά το αντίθετο. Η Μαίρη ήταν μία από αυτές τις χιλιάδες γυναίκες πήγε πράγματα και τρόφιμα για τους πρόσφυγες στο Σύνταγμα δύο Κυριακές πριν και όταν ρωτήθηκε, εξαιτίας της ενέργειάς της αυτής, για το προσφυγικό είπε ξεκάθαρα κάτι που σκέφτεται κάθε νοήμον ον που θέλει να ανήκει στο ανθρώπινο είδος.

Ποιο είναι αυτό; Ότι καλοί και κακοί άνθρωποι (μια γενίκευση που απεχθάνομαι να κάνω, αλλά στην παρούσα φάση αντικατοπτρίζει ομάδες ανθρώπων με ακραία παραβατικές συμπεριφορές και ομάδες ανθρώπων που εναρμονίζονται με το νομικό πλαίσιο των ευρωπαϊκών χωρών) υπάρχουν σε κάθε κοινωνία άσχετα από την εθνικότητα και δεν θα έπρεπε να είναι κριτήριο για το πώς υποδεχόμαστε πρόσφυγες πολέμου που αφήνουν κατατρεγμένοι τα σπίτια τους με μοναδική ελπίδα την επιβίωση τους και την αναζήτηση μια αξιοπρεπούς ζωής για αυτούς και τις οικογένειές τους. Κάτι που είναι αυτονόητο, αλλά μάλλον κάποιοι αρνούνται να καταλάβουν. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε καν δείκτες εγκληματικότητας για να αποδείξουμε ότι η πλειονότητα των εγκληματιών στην εκάστοτε χώρα δεν είναι αλλοδαποί, καθώς τα ποσοστά τους είναι αναλογικά με τα αυτά των διαφορετικών εθνικοτήτων που απαρτίζουν ένα πληθυσμό.

Δεν θα πάρω θέση (σε αυτό το post) και δεν θα μακρηγορήσω για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό και πολιτική των κλειστών συνόρων των Ευρωπαίων πολιτικών, αλλά ρεαλιστικά θα πω πως οι πρόσφυγες είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα γύρω μας που αφορά ανθρώπους και πρέπει να λύσουμε όχι ως ένα ζήτημα που σχετίζεται με αριθμούς και ποσοστά, αλλά με έμβια όντα που αναπνέουν, ζουν, σκέφτονται, επιβιώνουν και ονειρεύονται όπως όλοι μας.

Και η λέξη πρόβλημα δεν είναι ταιριαστή όταν συνδέεται με μία κατάσταση που περιλαμβάνει ανθρώπινες ζωές, καθώς θα έπρεπε να είναι στη φύση μας να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη όταν μάλιστα αυτή σχετίζεται μάλιστα με την ίδια την ύπαρξη και την επιβίωση. Η βοήθεια στους πρόσφυγες δεν είναι πράξη γενναιοδωρίας, είναι αυτονόητη πράξη που συνδέεται με την ανθρωπιά μας, την ουσία της ύπαρξης μας. Και η Μαίρη φαίνεται να το καταλαβαίνει αυτό. Γιατί δεν είσαι Ανθέλληνας, αν αντί να περιθωριοποιείς και να εξαγριώνεις ένα πληθυσμό που παρά τη θέληση του έχει εγκλωβιστεί σε ένα μέρος και σε βαθμό που να ξυπνάς τα πιο άγρια ένστικτα επιβίωσης -που διακατέχουν όλους τους ανθρώπους άσχετα από εθνικότητα και θρησκεία όσο και αν θέλουμε να αρνηθούμε-, θέλεις να υποδεχτείς με καλοσύνη φιλευσπλαχνία ένα ταλαιπωρημένο και πληθυσμό που βρέθηκε στη δίνη του πολέμου, εξαιτίας γενικότερων γεωπολιτικών συμφερόντων και όχι από επιλογή του. Κανείς στη Συρία δεν ψήφισε σε κάποιο δημοψήφισμα να βρεθεί η χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Κανείς δεν ήθελε να αφήσει το σπιτικό του και τη ζωή του για να μένει σε σκηνές και λάσπες. Και αν κάποιοι διατείνονται ότι ανάμεσα στα εκατομμύρια των προσφύγων υπάρχουν και τρομοκράτες, ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στα εκατομμύρια των Ευρωπαίων. Η εθνικότητα ή η θρησκεία δεν σε κατατάσσει αυτοματικά σε μια ομάδα ανθρώπων με ακραία παραβατική συμπεριφορά και δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε τους χιλιάδες πρόσφυγες έχοντας στο μυαλό μας κάτι τέτοιο. Αυτό το απλό και λογικό πράγμα είπε και η Μαίρη χθες. Είναι πάντα θετικό να ακούγονται δυνατά φωνές που έχουν δημόσιο λόγο και ζουν κυριολεκτικά δίπλα στους ανθρώπους αυτούς και είναι σημαντικό με τα λεγόμενά τους να εξαλείφουν το φόβο που καλλιεργούν κάποια media και να αναδεικνύουν την πραγματική διάσταση του θέματος.

Και σαν μην έφτανε η υπέροχα λογική και εγκάρδια τοποθέτηση της στο προσφυγικό, η Μαίρη μίλησε και για την κύμα ομοφοβίας που προκάλεσε η επική δήλωση του Απόστολου Γλέτσου για τις σεξουαλικές του εμπειρίες και είπε ξανά το αυτονόητο. Είναι πολύ σέξι για έναν άντρα να είναι ειλικρινής για το παρελθόν του και να μην έχει κανένα κόμπλεξ να παραδέχεται πράγματα που έχει βιώσει στη ζωή του, σεξουαλική και μη. Δεν είναι κατακριτέο. Δεν επιφέρει κάποιο κοινωνικό στίγμα. Και δεν σχετίζεται με τον ανδρισμό ή την έλλειψη αυτού, αν έχεις βιώσει κάποια ομοφυλοφιλική εμπειρία.

Και επειδή τα λόγια είναι περιττά δείτε το video από την εκπομπή Όλα Πρώτη Φορά στο οποίο η Μαίρη Συνατσάκη μιλάει και μας κάνει να χαιρόμαστε που ξενυχτήσαμε για να τη δούμε:

 

Πηγή

Ακούστε LIVE τον Simple Radio ΕΔΩ

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ