Ένα φωτογραφικό ταξίδι στο χρόνο και στις ελληνικές θάλασσες

Στο πέρασμα των αιώνων η ελληνική θάλασσα δεν έπαψε να εμπνέει ποιητές και καλλιτέχνες. Μετά την εφεύρεση της φωτογραφίας στα μισά περίπου του 19ου αιώνα ως σήμερα, στις ζωγραφικές αναπαραστάσεις του ελληνικού θαλασσινού τοπίου προστέθηκαν αναρίθμητες φωτογραφικές εικόνες του ίδιου θέματος.

Αφοί Ρωμαΐδη Θέα από την Καστέλλα, περ. 1885 © Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία, Νεοελληνική Ιστορική Συλλογή Κωνσταντίνου Τρίπου
Δημήτρης Χαρισιάδης Ναύπλιο, περ. 1936 © Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία

Λιμάνια, νησιά, παράκτιες περιοχές, θαλασσογραφίες και σκηνές από τη ζωή των ναυτικών και των ψαράδων απαθανατίστηκαν μέσα από το φακό, άλλοτε με στόχους καταγραφικούς και άλλοτε με αξιώσεις καλλιτεχνικές.

Bartolomeo Borri Το λιμάνι της Κέρκυρας, περ. 1885 © Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία
Πέτρος Καλονάρος Στη βάρκα, περ.1930 © Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία, Χρησιδάνειο Πέτρου Π. Καλονάρου

Το κλίμα αυτό προσπαθεί να αποτυπώσει η συνεργασία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζεται, με μια ακόμα ξεχωριστή έκθεση στο αεροδρόμιο.

Μαίρη Παρασκευά Το λιμάνι της Σύρου, περ. 1905 © Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία
Βούλα Παπαϊωάννου Αίγινα, 1950-1955 © Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία

Η έκθεση, προβολή φωτογραφικού υλικού από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη σε βίντεο, με τίτλο Ελληνικές Θάλασσες- Ένα Φωτογραφικό ταξίδι στο χρόνο περιλαμβάνει μια επιλογή από φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν στην ομότιτλη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 από τις 10 Οκτωβρίου 2013 έως τις 14 Ιανουαρίου 2014, σε επιμέλεια της Αλίκης Τσίργιαλου (Υπεύθυνης των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη), της Φανής Κωνσταντίνου (τέως Υπεύθυνης των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη) και του Κωστή Αντωνιάδη (καθηγητή στο T.E.I. Αθήνας).

Μαίρη Παρασκευά Μύκονος, περ. 1905 © Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία
Δημήτρης Χαρισιάδης Κάλυμνος, 1950 © Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται, σταχυολογήθηκαν μετά από συστηματική αναδίφηση σε αρχεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στις τέσσερις χρονολογικές ενότητες της έκθεσης, οι εικόνες «μελετούν» τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες φωτογράφοι και οι ξένοι συνάδελφοί τους που επισκέφθηκαν ή έζησαν μεγάλα διαστήματα στη χώρα, προσέγγισαν και ερμήνευσαν τις ελληνικές θάλασσες, από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.

Βούλα Παπαϊωάννου Βουλιαγμένη, 1935-1940 © Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία
Λουκάς Μπενάκης Μύκονος, περ. 1965 © Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία
Βούλα Παπαϊωάννου Σκύρος, 1950-1955 © Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία
Ζαχαρίας Στέλλας Σύρος, περ. 1970 © Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία

Η έκθεση παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός» - Επίπεδο Αφίξεων – Είσοδος 1,  πρόσβαση ελεύθερη σε 24ωρη βάση.

© AIA / Thomas Gerasopoulos

Πηγή: Newsbeast.gr

Rate this item
(1 Vote)
© 2018 Web Artistic All Rights Reserved. Designed By Web Artistic