Ο Νιλ Άρμστρονγκ περπάτησε στη σελήνη, με αποζημίωση για τα «εκτός έδρας» μόλις 8 δολάρια.

Μετά από 8 μέρες στο διάστημα, έκαστος αστροναύτης πήρε 64 δολάρια αποζημίωση!

Μισθούς πείνας φαίνεται ότι λάμβαναν οι αστροναύτες που συμμετείχαν στη διαστημική αποστολή του Απόλλων 11.

Σύμφωνα με τον Άντριου Σμιθ, συγγραφέα του βιβλίου «Φεγγαρόσκονη: Στα χνάρια των ανθρώπων που έπεσαν στη γη», κάθε μέλος του ιστορικού πληρώματος έπαιρνε 8 δολάρια, ως ημερήσια αποζημίωση για την εκτός έδρας αποστολή. Δηλαδή για τις 8 ημέρες που έμειναν στο Διάστημα (16/8-24/8/1969), έλαβε ο καθένας 64 δολάρια.

Όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας, οι αρχές των ΗΠΑ θεώρησαν, ότι ανέσεις όπως ο ύπνος και το φαγητό, ήταν έξοδα που καλύπτονταν από τα κρεβάτια που είχαν τοποθετηθεί στο Διαστημόπλοιο και τα ειδικά γεύματα που τους είχαν προμηθεύσει.

Νιλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλινς

Η εκτός έδρας αποζημίωση των αστροναυτών υπολογίστηκε βάσει των βαθμών που είχαν στην Αεροπορία (οι περισσότεροι ήταν σμηναγοί) και όχι ως αστροναύτες σε μια αποστολή υψηλού κινδύνου και φυσικά εκτός πλανήτη.

Το ποσό των 8 δολαρίων που δόθηκε τότε, σήμερα αντιστοιχεί σε 50 δολάρια, ενώ ο ετήσιος μισθός των 17 χιλιάδων δολαρίων που λάμβαναν οι αστροναύτες το 1969 αντιστοιχούσε το 2013 σε περίπου 100 χιλιάδες δολάρια. Ποσό μάλλον ικανοποιητικό για ένα στρατιωτικό μεσαίου βαθμού.

Παρά την έλλειψη οικονομικής γαλαντομίας που έδειξαν οι επίσημες αρχές, οι αστροναύτες τιμήθηκαν αμέτρητες φορές κατά τη διάρκεια περιοδειών εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών και φυσικά έβγαλαν αρκετά χρήματα από την αξιοποίηση της εμπειρίας τους. Τα χρήματα πάντως δεν ήταν κίνητρο και μάλλον δεν είναι ούτε και σήμερα για τους αστροναύτες.

Άλλωστε μια βόλτα στο φεγγάρι δεν πληρώνεται με τίποτα.

Πηγή: ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Rate this item
(0 votes)
© 2018 Web Artistic All Rights Reserved. Designed By Web Artistic