January 20, 2018

50 χρόνια από τη θρυλική συναυλία του Τζόνι Κας στη Φυλακή Φόλσομ (pics & vids)

13 Ιανουαρίου 1968, Φυλακές Φόλσομ, Καλιφόρνια, 9:40 το πρωί. Οι κρατούμενοι είναι όλοι συγκεντρωμένοι στην τραπεζαρία μπροστά από μία σκηνή.

Ο πρώτος που ανεβαίνει σε αυτή είναι ο Καρλ Πέρκινς, που τραγούδησε τη μεγάλη του επιτυχία «Blue Suede Shoes» (που σήμερα έχουμε ταυτίσει με τον Έλβις Πρίσλεϊ). Ακολούθησαν οι Statler Brothers με το «Flowers on the Wall» (ίσως το έχετε ακούσει στο φοβερό σάουντρακ του «Pulp Fiction») και το «This Old House».

Το χειροκρότημα ακολούθησε σιωπή, την οποία έσπασε ο χαιρετισμός «Hello, I'm Johnny Cash» και το ντελίριο ενθουσιασμού που ακολούθησε. Ο Άνδρας με τα Μαύρα τραγούδησε για κάποιον που σκότωσε έναν άνθρωπο στο Ρίνο της Νεβάδα απλά για να τον δει να πεθαίνει, και τώρα περνάει τις ημέρες του στη Φυλακή Φόλσομ («Folsom Prison Blues»). Οι μαγνητοταινίες κατέγραφαν, και λίγους μήνες αργότερα θα κυκλοφορούσε το πρώτο άλμπουμ που ηχογραφήθηκε ζωντανά σε φυλακή, το «At Folsom Prison».

Εκείνο το πρωί του Ιανουαρίου γράφτηκε μουσική ιστορία από έναν καλλιτέχνη που αν έπρεπε να μπει σε ένα «κουτί» θα ήταν εκείνο της κάντρι, αλλά τα τραγούδια του αγκάλιαζαν πολλά μουσικά είδη, από το ροκ εν ρολ μέχρι τη φολκ και από τα μπλουζ μέχρι τα γκόσπελ.

 

Ο Τζόνι Κας (1932-2003) άκουσε πρώτη φορά για την Κρατική Φυλακή Φόλσομ στην Καλιφόρνια το 1953, όταν υπηρετούσε στην Αεροπορία και στη μονάδα του προβλήθηκε η ταινία «Inside the Walls of Folsom Prison». Το φιλμ τον ενέπνευσε να γράψει το «Folsom Prison Blues», που δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε ως σινγκλ από την Sun Records, την εμβληματική εταιρεία που εκτός από τον Κας ανακάλυψε τον Έλβις, τον Ρόι Όρμπισον, τον Τζέρι Λι Λιούις και άλλους μεγάλους. Το τραγούδι έγινε δημοφιλές ανάμεσα στους κρατούμενους όλης της χώρας, που έστελναν γράμματα στον Κας ζητώντας του να δώσει συναυλίες στις φυλακές τους. Από το 1957 ο Κας άρχισε να επισκέπτεται πολλές φυλακές των ΗΠΑ κάνοντας ακριβώς αυτό.

Καθώς απογειωνόταν η καριέρα του με επιτυχίες όπως τα «I Walk The Line» και «Ring of Fire», χειροτέρευε ο εθισμός του στις αμφιταμίνες και τα βαβιτουρικά και άρχισαν τα πρώτα μπλεξίματα με το νόμο. Το 1967 ο Κας αναζήτησε βοήθεια για το πρόβλημά του και μέχρι τα τέλη του χρόνου ήταν σχεδόν καθαρός, ψάχνοντας τρόπο να αντιστρέψει την κατηφορική πορεία της καριέρας του. Έπεισε τη Columbia Records στην οποία ανήκε τότε να ηχογραφήσει μία συναυλία σε φυλακή και η εταιρεία επικοινώνησε με εκείνες του Φόλσομ και του Σαν Κουέντιν.

Η Φόλσομ ήταν η φυλακή που απάντησε πρώτη και η συναυλία οργανώθηκε για τις 13 Ιανουαρίου 1968. Ο Κας ζήτησε δύο εμφανίσεις, μία στις 9:40 το πρωί και μία στις 12:40 το μεσημέρι, προκειμένου να επιλέξει την καλύτερη ηχογράφηση για το άλμπουμ – τελικά η πρώτη ήταν και η καλύτερη, και από τη δεύτερη χρησιμοποιήθηκαν μόνο δύο τραγούδια, τα «Give My Love to Rose» και «I Got Stripes».

Το setlist της πρώτης συναυλίας είχε ως εξής: «Folsom Prison Blues», «Busted», «Dark as a Dungeon», «I Still Miss Someone», «Cocaine Blues», «25 Minutes to Go», «I'm Not in Your Town to Stay», «Orange Blossom Special», «The Long Black Veil», «Send a Picture of Mother», «The Wall», «Dirty Old Egg-Sucking Dog», «Flushed From The Bathroom of Your Heart», «Joe Bean», «Jackson», «I Got a Woman», «The Legend of John Henry's Hammer», «Green, Green Grass of Home», «Greystone Chapel». Το τελευταίο τραγούδι είχε γράψει ένας από τους κρατούμενους στη φυλακή, ο Γκλεν Σέρλεϊ, και ο Κας είχε επιμείνει να το μάθουν στις πρόβες και να το παίξουν εκείνη την ημέρα.

Στις 12.40 άλλαξαν ελαφρώς το setlist, τραγουδώντας τα «Folsom Prison Blues», «Busted», «Dark as a Dungeon», «Cocaine Blues», «25 Minutes to Go», «Orange Blossom Special», «The Legend of John Henry's Hammer», «Give My Love to Rose», «Dirty Old Egg-Sucking Dog», «Flushed From The Bathroom of Your Heart», «Joe Bean», «Jackson», «Long Legged Guitar Picking Man», «I Got Stripes», «Green, Green Grass of Home», «Greystone Chapel» (2 φορές).

To άλμπουμ της live ηχογράφησης κυκλοφόρησε τον Μάιο της ίδιας χρονιάς με τον τίτλο «Αt Folsom Prison». Η επιτυχία του ήταν ανεπανάληπτη: επί 90 εβδομάδες έμεινε στα τσαρτς της κάντρι (3 εβδομάδες στο Νο1) ενώ αντίστοιχη αναγνώριση βρήκε και σε εκείνα της pop, όπου έμεινε για 122 εβδομάδες στο top 200. Τη συναυλία στη Φυλακή Φόλσομ επέλεξε και ο Τζέιμς Μάνγκολντ ως εναρκτήρια σκηνή της ταινίας του «Walk The Line» το 2005, με τον Χοακίν Φίνιξ να ερμηνεύει μοναδικά τον Κας.

Τον Φεβρουάριο του 1969 ο Κας ηχογράφησε ακόμη μία συναυλία σε φυλακή, εκείνη του Σαν Κουέντιν. Το «At San Quentin» θα ακολουθούσε το «Pa Osteraker» (1973, ηχογραφημένο στην ομώνυμη φυλακή της Σουηδίας) και το «A Concert Behing Prison Walls» (1974, Φυλακή του Τενεσί – κυκλοφόρησε όμως μετά τον θάνατό του, το 2003).

Πήγη: reader.gr

 

 

Rate this item
(0 votes)
© 2018 Web Artistic All Rights Reserved. Designed By Web Artistic