November 16, 2018

Το κίνημα της ανεξαρτησίας μετρά τις δυνάμεις του στην εθνική γιορτή της Καταλονίας

Τη δική της 11η Σεπτεμβρίου έχει η Καταλονία, την ημέρα της τελικής ήττας των εξεγερμένων και την κατάληψη της πολιορκημένης Βαρκελώνης από τα στρατεύματα του Ισπανού βασιλιά Φιλίππου Ε' το 1714.

Όμως από το 2010 και ιδίως τα τελευταία χρόνια, η εθνική γιορτή της Καταλωνίας, η λεγόμενη «Ντιάδα» (Diada) αποτελεί ορόσημο και καταλύτη για πολιτικές εξελίξεις υπέρ της ανεξαρτησίας της, που με αποκορύφωμα τα περσινά γεγονότα αναφορικά με το (απαγορευμένο από τη Μαδρίτη) δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, φέρουν σε ευθεία σύγκρουση την τοπική κοινωνία με τους ισπανικούς θεσμούς.

Και φέτος, όπως τονίζει η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia, «το κίνημα της ανεξαρτησίας θα αναμετρήσει για μία φορά ακόμη τις δυνάμεις του στη σημερινή «Ντιάδα», η οποία χαρακτηρίζεται από την αξίωση των εθνικιστικών κομμάτων για απελευθέρωση των «πολιτικών κρατουμένων κι εξόριστων» Καταλανών πολιτικών ηγετών, που δικάζονται για τη διοργάνωση του «παράνομου» (για τη Μαδρίτη) δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Τον τόνο έδωσε από χθες το βράδυ ο πρόεδρος της καταλανικής «Γκοβέρν» (κυβέρνησης) Κιμ Τόρα, με το καθιερωμένο μήνυμά του, στο οποίο σύμφωνα με την El Pais κατέφυγε στην ιστορική μνήμη των γεγονότων του 1713-14 προκειμένου να προβάλει ένα ανάλογο πολιτικό πλαίσιο στην παρούσα κοινωνικο-πολιτική κατάσταση που βιώνει η «διχασμένη» από τα περσινά γεγονότα Καταλωνία.

«Πρέπει να αποφασίσουμε εάν απέναντι στις αδικίες, τις απειλές, τον φόβο, τη βία, τις φυλακές και την εξορία θα συμμορφωθούμε, ή θα αντισταθούμε και θα προχωρήσουμε» τόνισε ο Τόρα, καλώντας τους Καταλανούς να «κινητοποιηθούν» στην μάχη, που ο ίδιος θεωρεί «μία δημοκρατική κι ειρηνική μάχη για τα πολιτικά, κοινωνικά κι εθνικά δικαιώματα». Παραλλήλισε δε, την απόφαση αυτή με την απόφαση που έλαβε το 1713 η έκτακτη Junta General de Brazos de Catalunya (του συλλογικού πολιτικού οργάνου της Καταλωνίας) λίγο πριν την πολιορκία της Βαρκελώνης. «Πρέπει να αποφασίσουμε για την υποταγή, ή την αντίσταση στον Φίλιππο Ε’», ήταν το εμφατικό μήνυμα του Τόρα.

Χθες βράδυ, ο Τόρα και ο πρόεδρος της Καταλανικής Βουλής Ρότζερ Τόρεντ συμμετείχαν στην παραδοσιακή πορεία-λαμπαδηφορία χιλιάδων ανθρώπων για τη μεταφορά της Φλόγας του Κανιγό. Πρόκειται για μία παραδοσιακή θρησκευτική γιορτή, που σχετίζεται με τις φωτιές του Αη-Γιάννη, όμως έχει προσλάβει σαφείς πολιτικές συμπαραδηλώσεις, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως δε σημειώνει ο αρθρογράφος της επίσης καταλανικής εφημερίδας El Periodico, η νυχτερινή απόκοσμη πορεία με τους δαυλούς «αποτελεί μία εικόνα που θα πρέπει να καθαριστεί», καθώς «παραπέμπει σε εικόνες όπως ο ‘Φράνκενστάιν’ , η ‘Ωραία και το Τέρας’, για να μιλήσουμε μόνο για ταινίες και όχι για καθεστώτα αλήστου μνήμης», υπονοώντας εκείνες τις βραδινές λαμπαδηδρομίες του ναζιστικού καθεστώτος στη Νυρεμβέργη.

Στη σημερινή κεντρική εκδήλωση και πορεία στη Βαρκελώνη για τον εορτασμό της «Ντιάδα», που, όπως παρατηρεί ο Μανουέλ Πασκουάου Λιάνιο στη El Publico, δεν είναι όλων των Καταλανών, καθώς οι μισοί κάτοικοι της επαρχίας (σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα) δεν την αντιλαμβάνονται ως έκφραση του καταλανικού εθνικισμού και της ανεξαρτησίας, έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν πάνω από 460.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την διοργανώτρια οργάνωση ANC, ενώ έχουν νοικιαστεί και 1.500 λεωφορεία.

Πηγή: Newsbeast.gr

Rate this item
(0 votes)
© 2018 Web Artistic All Rights Reserved. Designed By Web Artistic