Πώς θα μπουν τα Σκόπια στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Με το «Μακεδονικό» ζήτημα να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και μόλις δύο εικοσιτετράωρα μετά το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν αύριο Τρίτη τη νέα στρατηγική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τα Δυτικά Βαλκάνια με στόχο να επιταχυνθούν οι ενταξιακές διαδικασίες των έξι χωρών της περιοχής.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας επιτάχυνσης των βημάτων ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της πΓΔΜ, θα επισκεφθεί μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες θα διαμηνύσουν προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων μέσω του σχεδίου στρατηγικής, το οποίο ετοιμάστηκε από τη διεύθυνση διεύρυνσης υπό τον αρμόδιο επίτροπο Γιοχάνες Χαν, ότι για να προχωρήσει η πορεία τους προς την ΕΕ απαιτείται αφενός μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου και την οικονομία και αφετέρου ενίσχυση της «περιφερειακής συνεργασίας».

Με άλλα λόγια θα υπογραμμίζεται ότι «η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, καθώς συμβάλλουν στη σταθερότητα, τη συμφιλίωση και στο κλίμα που ευνοεί την αντιμετώπιση των ανοικτών διμερών διαφορών.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι ο δρόμος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Σκοπίων, αλλά και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, χρειάζεται, πέρα από μεταρρυθμίσεις σε σημαντικούς τομείς, εξεύρεση βιώσιμων λύσεων στις διμερείς διαφορές, οι οποίες ταλανίζουν την περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου, αλλά και η επίλυση του «Μακεδονικού».

Κατά πληροφορίες μπορεί οι σχέσεις καλής γειτονίας να μην εντάσσονται ως κριτήριο στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου, αλλά οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θέλουν να εισάγουν διμερείς διαφορές στην ΕΕ.

Η έκθεση θα δίνει ένα περίγραμμα και «ενδεικτικό» χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των δυτικών Βαλκανίων. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της περιοχής αποτελεί στόχο της ΕΕ και ευρύτερα του ευρωατλαντικού άξονα, ώστε να καταστεί δυνατή η επίλυση κρίσιμων θεμάτων, όπως είναι ο έλεγχος της μετανάστευσης, η ενδεχόμενη ρωσική ανάμειξη, η κινεζική οικονομική επιρροή ή η πιθανή δραστηριοποίηση του ριζοσπαστικού ισλάμ στην περιοχή. Η πρόταση της επιτροπής θα αφορά τόσο στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, οι οποίες έχουν προβάδισμα στις διαδικασίες, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες: την Αλβανία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση προβλέπει ότι το Μαυροβούνιο και η Σερβία μπορούν να ενταχθούν μέχρι το 2025. Κατά πληροφορίες το χρονοδιάγραμμα είναι ενδεικτικό και αναλόγως με την πορεία συμμόρφωσης προς τα κριτήρια οι ημερομηνίες μπορεί να έρθουν νωρίτερα ή αργότερα. Μπορεί ακόμη άλλες χώρες, οι οποίες δεν βρίσκονται σε τόσο προχωρημένο στάδιο αυτή τη στιγμή, να ανταποκριθούν νωρίτερα στις προϋποθέσεις, ανοίγοντας στο δρόμο για ταχύτερη ένταξή τους στην ΕΕ.

 

Η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και η Σερβία είναι υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ενώ η Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο επιδιώκουν να αποκτήσουν το στάτους της υποψήφιας χώρας. Στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου τα πράγματα περιπλέκονται λόγω της μη αναγνώρισης της περιοχής ως ανεξάρτητου κράτους όχι μόνο από τη Σερβία, αλλά και από πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ρουμανία και τη Σλοβακία. Περίπλοκη είναι και η περίπτωση των Σκοπίων, εξ ου και οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η επίλυση του ονοματολογικού προέχει της έναρξης ενταξιακών διαδικασιών. Αντίθετα στην περίπτωση των διαφορών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με πληροφορίες οι Βρυξέλλες εκτιμούν, ότι η εξεύρεση λύσης μπορεί να εξευρεθεί και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Βρυξέλλες θα αποφύγουν να καθορίσουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σε επιμέρους ζητήματα με δεδομένο ότι εκκρεμούν οι ετήσιες εκθέσεις προόδου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο. Πάντως, θεωρείται πιθανός χρονικός ορίζοντας για να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα τέλη του 2019. Την ίδια χρονιά τοποθετείται ο χρονικός ορίζοντας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, εφόσον υπάρξει σημαντική πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης στο δικαστικό τομέα. Όσον αφορά τη Σερβία και το Μαυροβούνιο για να γίνει η ένταξη μέχρι το 2025 θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεών τους δύο χρόνια νωρίτερα. Παράλληλα, θα πρέπει μέχρι τότε και οι υπόλοιπες χώρες να έχουν κάνει αρκετά βήματα.

Οι προτάσεις της Κομισιόν αναμένεται να συζητηθούν κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια στις 17 Μαΐου, η οποία αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο για να καταστεί πιο συγκεκριμένη η ανανεωμένη στρατηγική  για τα Δυτικά Βαλκάνια. Άλλωστε, αποτελεί φιλοδοξία της βουλγαρικής προεδρίας να επιτύχει ένα σαφές σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα βήματα για καθεμία από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

 

reader

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Monday, 05 February 2018 12:01
© 2018 Web Artistic All Rights Reserved. Designed By Web Artistic